lunes 02 octubre 2023

lunes 02 octubre 2023

Compartir

Sílvia Soler guanyadora del 33è Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull

No hay traducción disponible

 

 PREMI_Slvia_Soler

Sílvia Soler entre José Manuel Lara i el President Artur Mas (Fotografia gen.cat)

La periodista i escriptora Sílvia Soler ha estat la guanyadora d’enguany del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb l’obra L’estiu que comença. L’acte de lliurament s’ha celebrat el dia 31 de gener al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. enguany . El premi, que convoca Editorial Planeta, està dotat amb 60.000 euros i es va crear l’any 1981 per contribuir a estimular la creació literària en català i a impulsar-ne la difusió.

 

 

L’escriptora ha destacat que ha optat per un títol amb dues paraules esperançadores i positives: ‘estiu’ i ‘comença’. També ha afirmat que: “Els personatges malgrat tot el que els toca viure, tossudament es troben per brindar per l’estiu que comença i és com un desig de bons auguris”. Soler ha explicat que La història arrenca amb dues mares embarassades que s’imaginen com seran els seus fills i quina relació tindran si seran amics o si no ho seran, si seran nens o nenes… “. “La novel·la agafa aquest fil i l’estira i acompanya aquests personatges que coneixem des d’abans de néixer fins la seva maduresa als 50 anys”.

La protagonista, la Júlia Reig, i el protagonista l’Andreu Balart, van néixer l’any 61 i estan units pel lligam d’amistat de les seves mares i per una tragedia. La novel·la està ambientada en un poble inventat que es diu Sorrals, situat entre el Maresme i La Selva. Si les criatures neixen amb una herència determinada per part de les seves mares – reflexiona l’autora- aleshores potser l’amistat es pot heretar: “Ells neixen de dues mares que són íntimes amigues; això fa que visquin en un entorn que els protegeix, però a vegades, és una herència que els pesa com si no poguessin decidir”. En la seva vida personal ha viscut dues experiències diferents pel que fa a amistats heretades, diu l’escriptora i afegeix que  en un cas, l’amistat ha passat de pares a fills i en l’altre, no.

Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat, Artur Mas,  ha parlat sobre la tradició i la creació cultural: “Ara que hi ha tants dubtes respecte a la qualitat i els valors del país, lligar-los amb la nostra tradició cultural, que ve de Ramon Llull i passa per Espriu, i tants altres, ens interessa de manera molt especial”, i ha afegit: “En aquest moment en què necessitem que tot el tema econòmic vagi endavant, tots aquells sectors on Catalunya pot tenir un valor afegit, i al mateix temps, una especialització, són sectors que els hem d’anar cuidant i sobretot valorant”.

També ha agraït al Grup Planeta aquest compromís amb Catalunya i amb la cultura catalana i ha assegurat que “és una empresa arrelada a tota la història econòmica del nostre país i esperem que ho serà durant molts més anys”.

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Itàlia – Sardenya: Carla Gràcia Mercadé guanya Premi Alghero Donna de Literatura i Periodisme / La Independent / Noticies genere

No hay traducción disponible Carla Gràcia Mercadé, escriptora i periodista, serà guardonada el 8 de...

Poesia i Exposició de Susana Villafañe a la Casa de Granada de Barcelona

    Aquest divendres 5 i dissabte 6 d’abril, s’organitzaran unes jornades de la Dona...

Estado Español: Derechos sexuales y reproductivos en convocatoria de Calala / La Independent / Noticias género

El Fondo de mujeres Calala ha lanzado una nueva convocatoria para financiar proyectos con los...