Divendres 17 maig 2024

Divendres 17 maig 2024

Compartir

Roda de premsa, VI Trobada Internacional de la RIPVG

 

 

Barcelona va acollir, del 15 al 17 d’abril de 2016, la VI Trobada Internacional de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG) que es portà a terme al Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) i a la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

En aquesta Trobada, coordinada per la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya* / Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPICAT.CAT), hi han participat més d’un centenar de periodistes arribades de 27 països diferents. Aquestes trobades serveixen per denunciar la violació de Drets Humans, especialment els Drets de les dones, compartir els treballs realitzats en cada territori i denunciar la invisibilitat del treball dut a terme per les dones; la feminització de la pobresa al món, el dret a viure en PAU i sense violències, així com també els drets de les dones periodistes i la seva discriminació en els mitjans de comunicació.

 

 

 

Rueda de prensa inauguración 4

 

 

La presidenta de la Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC.CAT), Montserrat Minobis, obrí la roda de premsa recordant d’on ve la Xarxa “Venim de la lluita feminista periodística de 1992, gairebé al mateix temps que van néixer la Xarxa Europea de Dones Periodistes i la Xarxa d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere de la Mediterrània “. Agraï el suport que ha rebut l’organització d’aquesta Trobada Internacional i de les reunions de la Xarxa Mediterrània i de GAMAG-Europa per part de l’Agència Catalana de Cooperació i Desenvolupament (ACCD), de l’Ajuntament de Barcelona, de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i de la Universitat Pompeu Fabra, la Diputació de Barcelona i la Comissió Europea.

Manifestà la seva estranyesa que l’Institut Català de la Dona (ICD), no hagués volgut participar en aquesta iniciativa internacional, especialment tenint en compte “que Catalunya té voluntat de ser acceptada en el món internacional”.

Realment, troben incomprensible que l’Institut Català de la Dona, amb la seva nova directora, Teresa Pitarch, al capdavant, no hagi donat suport de cap classe a aquesta Trobada Internacional de Dones Periodistes amb Visió de Gènere, i més estrany resulta encara tenint en compte que aquest sector professional lluita contra tot tipus de discriminació i injustícia contra les dones.

Teresa Carreras, periodista membra de la XIDPIC.CAT i una de les cinc representants de GAMAC (Global Alliance Media and Gender) -Europa, explicà que aquesta nova xarxa es va començar a gestar l’any passat a la CSW59 (Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona) celebrada a Nova York. “Ens vam adonar que en el tema de la igualtat en els mitjans encara falta molt per fer. GAMAC és una aliança global per promoure la igualtat de gènere en els mitjans. Creiem que els mitjans de comunicació són la millor arma per treballar per la igualtat”.

Maria-Àngels Roque, directora de la revista Quaderns de la Mediterrània, i representant de l’IEMed (Institut Europeu de la Mediterrània), recordà una mica la història de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere, creada per les periodistes del Mediterrani el 2007 per donar més visibilitat a les dones en els mitjans. Des de 1992 aquestes dones organitzen trobades amb l’objectiu de lluitar contra un periodisme encara sexista.

En el marc d’aquest VI Trobada Internacional de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, tindran lloc les reunions de la Xarxa GAMAG-Europe i de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere, al CPC i a l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), denunciant diverses violències contra les dones, parlant sobre la potenciació dels seus Drets Humans, de la cobertura jurídica i social de les dones dels Països Àrabs i sobre els avenços i retrocessos del periodisme amb visió de gènere.

 

 

 

Rueda de prensa inauguración 2

 

 

 

Dionysia Vovou, representant de la Xarxa Mediterrània de Grècia, digué que el col·lectiu feminista té forta presència online. “No som dones que ens queixem perquè hem de lluitar, sinó que celebrem els èxits. Els drets de les dones estan per escrit des de fa molt temps encara que no es compleixin “.

Comentà els problemes de les perspnes refugiades “850.000 han passat per Grècia i, el mateix nombre, per Itàlia. Demanem que s’obrin les fronteres. Aquest últim acord entre la UE i Turquia és incomprensible “.

Liliana Hendel, coordinadora de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere a Argentina (RIPVGAR), posa de manifest que “la política cada vegada més dretana a Argentina, fa que el periodisme amb visió de gènere s’hagi erigit en un baluard per a la defensa dels Drets Humans “. Comentà que “les dones sempre som el proletariat del món proletari”.

Zuliana Laines, secretària general de l’Associació Nacional de Periodistes del Perú, digué que “la feminització del periodisme, moltes vegades porta una caiguda de salaris. Encara que el més greu és que al Perú tenim violència física contra les dones periodistes i també violència moral. Ataquen la teva vida personal i familiar”.

Finalitzada la roda de premsa poguerem xerrar amb les integrants de la taula, dones molt compromeses i disposades, costi el que costi, a denunciar la violació dels Drets de les dones, la discriminació a la feina, en els mitjans de comunicació; dones disposades a lluitar pel dret a la igualtat en tots els sentits. Dones de diferents països i cultures, amb diferents prioritats, que s’uneixen aquests dies amb un objectiu comú: aconseguir la igualtat entre gèneres.

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: Nota de Premsa. El IX Fòrum contra les violències de gènere se centra en les retallades als drets de les dones

Sota el lema 8216 Ni us pas enrere aturem el masclisme 8221 s 8217 ha...

Violència estatal desfermada a Colòmbia

Més de 20 assassinats violacions i agressions sexuals contra dones Des del 28 d...

Maribel_Igualada

Un tuf a podrit que no s’aguanta per enlloc

OPINIÓ A mesura que passen els dies se 8217 m van aclarint les idees Primer...