Divendres 29 març 2024

Divendres 29 març 2024

Compartir

ICD, CAC i el Col·legi de Periodistes ofereixen tallers de formació per millorar el tractament mediàtic de la violència masclista

Notícia actualitzada el 3 de maig de 2012



L’Institut Català de les Dones (ICD), el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya han presentat aquest matí, 3 de maig, una sèrie de cursos que tenen per objectiu facilitar eines als i les professionals del periodisme per millorar el tractament de les notícies relacionades amb la violència masclista.


La directora de l’ICD, Núria Balada, ha agraït als mitjans de comunicació la tasca que han fet en els darrers anys de visibilització de la violència masclista i els ha demanat compromís per avançar en la sensibilització i el tractament de la violència masclista en tota la seva dimensió.  
Per la seva banda, el president del CAC, Ramon Font, ha posat de manifest que els estudis que han realitzat mostren que s’ha avançat molt, que la violència masclsita ja no e stracta com un fet anecdòtic però cal vigilar encara “pràctiques que banalitzen els fets, estigmatitzen grups socials, revictimitzen les dones i, fins i tot, estableixen causes i efectes” .

Per a Marga Solé, delegada per a Qüestions de Gènere del Col·legi de Periodistes de Catalunya, els mitjans de comunicació tenen la responsabiltat de millorar-ne el tractament periodístic i col·laborar activament en el seu coneixement i la seva eradicació.

Els 4 informes que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha elaborat des del 2002 al 2009 posen de manifest que, tot i que l’evolució en l’abordatge d’aquesta qüestió ha estat positiva, cal continuar incidint en un tractament adequat de la violència masclista als teleinformatius.
En l’informe de l’any 2009 i per primera vegada, s’assenyala que les persones expertes ja tenen més temps de paraula (14,3%) que les terceres persones (13,5%).  En canvi, es va detectar un increment en l’espectacularització, del sensacionalisme de les imatges.

Tret del corresponent a 2002, aquests informes s’han elaborat a partir de les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista aprovades el 2004 i actualitzades el 2009, que constitueixen un referent en l’avaluació de la qualitat de les informacions sobre aquesta qüestió.

El Butlletí del Col·legi de Periodistes 26 d’abril de 2012 informa que aquesta formació serà gratuïta i utilitzarà els materials didàctics Gènere i mitjans de comunicació. Eines per visualitzar les aportacions de les dones. Aquests materials van sorgir d’un  procés de treball conjunt amb periodistes representants de mitjans de comunicació, les empreses de mitjans, les institucions que organitzen aquesta formació, i persones i entitats expertes. Els cursos es realitzaran a les seus del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Aquesta formació ha estat impulsada pel Gabinet d’anàlisi dels casos d’homicidi per violència masclista que va posar en funcionament el Govern de la Generalitat arran dels assassinats de dones per violència masclista que han tingut lloc a Catalunya a principis d’any.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

L’espai digital: una oportunitat per abordar l’ESI d’Argentina

Com a conseqüència de l'exposició mediàtica de casos d'abusos i violències cap a nens, nenes...

LECTURA DE TESI DOCTORAL Poètiques del desig. Alteritat i escriptura a l’obra de Gabriel Ferrater, Maria-Mercè Marçal i Enric Casasses

Lectura de la Tesi doctoral de Marta Font*, investigadora del Centre Dona i Literatura. Gènere,...

L’avortament clandestí és la mort per a moltes dones

      Foto: bajoelfuego.blogspot.com.es   El dia 28 de setembre, Dia Internacional de la despenalització...