Diumenge 28 abril 2024

Diumenge 28 abril 2024

cedaw

Compartir

Recomanacions del comitè Cedaw i CTM

 

 

El gener passat es van realitzar unes jornades de treball convocades per ONU Dones Mèxic, amb l’objectiu de compartir conjuntament, representants de xarxes de la societat civil que treballen les temàtiques migratòria i de gènere.

Van participar-hi diferents experts i expertes com, Pablo Ceriani, integrant del Comitè per a la Protecció dels Drets de Tots els Treballadors Migratoris i dels Seus Familiars i l’experta Gladys Acosta, integrant del Comitè per a l’Eliminació de Totes les  formes de Discriminació contra la Dona, CEDAW.

La trobada va comptar amb l’Acompanyament de l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, i la participació de 60 Organitzacions de la societat civil de tot el país, Institucions acadèmiques i representants d’agències de Nacions Unides. També van ser-hi presents 86 persones Integrants de les Xarxes; Col·lectiu Migracions per a les Amèriques, la Xarxa Fòrum Migracions, i la Xarxa Internacional Migració i Desenvolupament, aixi com Organitzacions de dones i feministes que han treballat en l’el·laboració d’informes alternatius de la societat civil a la CEDAW.

Es van reunir en aquesta trobada amb l’objectiu d’analitzar, si s’estan duent a terme i aplicant les recomanacions i els compromisos internacionals que aquests dos Comitès pertanyents a Nacions Unides han indicat a l’Estat mexicà. El fòrum ha enfortit el coneixement i capacitats de les organitzacions, a fi que comptin amb més elements i informació per a la realització d’informes alternatius elaborats per la societat civil, que complementin els informes oficials presentats per l’Estat. Cal esmentar que l’Estat mexicà presentarà en dades pròximes el seu III Informe al Comitè de Treballadors migratoris i el seu IX Informe al Comitè de la CEDAW.

 

 

 

niños-migrantes22-590x331

Foto:latinocalifornia.com

 

 

 

En les paraules d’obertura i benvinguda d’Ana Guezmes, representant d’ONU Dones Mèxic, va assenyalar que des de fa uns anys, ONU Dones s’a compromès a la promoció dels drets de les dones migrants i va reconeixer l’aportació de les treballadores migrants, així com els desafiaments a l’Estat  Mexicà per impulsar legislació i polítiques públiques que promoguin i garanteixin els drets per aquesta població. Per sla seva banda, Jesús Peña ha assenyalat la importància de promoure el coneixement i respecte dels drets humans de la població migrant, considerant que Mèxic és un país amb una gran complexitat en el tema migratorio, per ser país d’origen, destinació, trànsit i retorn; mentre que Natàlia Barreto va assenyalar que la Unió Europea Dóna dona soport a una sèrie d’iniciatives a Mèxic que advoquen pels drets humans i laborals de la població migrant.

Durant la seva intervenció, Gladys Acosta va informar que Mèxic ha Estat un país pioner en l’impuls dels drets de les dones, ja el 1975 va acollir la Primera Conferència Mundial sobre la Dona, activitat desenvolupada per la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona, i va ser nomenat aquest any l’Any Internacional de la Dona. També va explicar, que la CEDAW va ser creada el 1979, es va ratificar la seva signatura al març de 1980, la van signar 189 Països, i  va  indicar que els informes alternatius de la societat civil són molt importants, ja que en molts casos destapen circumstàncies  discriminatories i de violència que no són recollides per altres vies.

Pablo Ceriani també va assenyalar que a diferència de la CEDAW que ha Estat signada per una  majoria de Estats, en el cas de la Convenció de Treballadors Migrants, unicament 48 Estats han ratificat la Convenció. Ceriani ressalta, la importància del treball dels Comitès   observants i fent recomanacions, marcant pautes perquè influeixin en la jurisprudència dels Països. Al setembre  del 2016, el comitè de treballadors migratoris dirigirà a l’Estat Mexicà un seguit de preguntes perquè aquest realitzi l’informe que s’ha compromès a presentar en aquesta data, també hi haurà una aportació d’informes i documents de les organitzacions de la societat civil.

Va ser concís en ressaltar que davant de la manca de signatura i ratificació de la Convenció sobre migracions, cal tenir en compte els acords bilaterals, amb altres països, ja que són instruments que serveixen per marcar responsabilitat tant dels països d’origen com de destinació.

En finalitzar la trobada totes les organitzacions de la societat civil que hi van participar, van establir un full de ruta per treballar l’ elaboració de continguts i per elaborar informes paral·lels dels dos comitès, fent un seguiment especial d’informació sobre la problemàtica en processos migratoris abordant-los des d’una perspectiva de gènere donant visibilitat a les dones en els processos migratoris.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Mèxic: Començar de nou: des de l’exili Norma i Malú Andrade demanen seguretat

Després de la seva sortida de Ciudad Juárez ningú es fa responsable del que els...

On hi ha normativa hi ha alegria

OPINIÓ Aquest article no té res a veure amb el feminisme (o sí) ni tan...

Comença el litigi de les dones d’Atenco que van ser torturades

Després que la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) va admetre per a la seva...