Nascuda amb el nom de Joanne Deborah Byron Chesimard, Assata Shakur va ser una activista d’Estats Units del partit Pantera Negra.
Es va criar a Nova York i va estudiar al Manhattan Community College i el CCNY, on va estar involucrada en diverses lluites. Fugitiva de l’estat de Nova Jersey i dels Estats Units, va ser acusada de l’assassinat del company activista Zayd Shakur i del policia estatal de Nova Jersey Werner Foerster.
Durant els dos anys i mig posteriors Assata Shakur va estar presa, enjudiciada simultàniament per sis causes diferents (els càrrecs anaven des de segrest, fins assalt i robatori de banc). Al·legà que va ser colpejada i torturada durant el seu empresonament en diverses presons federals i estatals. Destacats activistes asseguren que se li van aplicar noves lleis terroristes contra una no-terrorista.
Entre les organitzacions professionals i artistes compromeses políticament que han donat i donen suport a Shakur hi ha el National Conference of Black Lawyers i el raper Mos Def. Nombrosos moviments d’esquerra, anarquistes, socialistes i estudiantils donen suport a través de la campanya “Hands Off Assata” [Mans fora d’Assata].
El 1984 li va ser concedit l’asil polític a Cuba (on resideix en l’actualitat), des d’on va escriure Assata: An Autobiography*. El 2 de maig de 2005 el seu nom va ser agregat a la Llista de Terroristes de l’FBI, amb una recompensa d’un milió de dòlars.
*SINOPSI
Aquesta autobiografia intensament personal i política desmenteix la temible imatge d’Assata projectada durant molt de temps pels mitjans de comunicació i el govern d’Estat Units.
Amb enginy, relata les experiències que la van portar a una vida d’activisme, retratant les virtuts, febleses i dissolució final dels grups revolucionaris negres i blancs a mans d’agents del govern.
El resultat és una notable contribució a la literatura negra nord-americana, que ja ocupa un lloc al costat l’Autobiografia de Malcolm X i de les obres de Maya Angelou.
Sens dubte un llibre imprescindible per a les i els interessats en els esdeveniments revolucionaris dels anys seixanta »
Prefaci d’Angela Davis: Unaautobiografía