Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

Compartir

Promulgada a Xile la Llei de Despenalització de l’avortament

 

 

Amb una massiva assistència de dones al Palacio Presidencial La Moneda, la Presidenta Michelle Bachelet, va promulgar el 14 de setembre l’esperada llei de despenalització de l’avortament per tres causes.

Aquesta llei, treu a Xile de la llista de sis països que prohibeixen interrompre embarassos en tots els casos, al costat d’ El Vaticà, Malta, El Salvador, Nicaragua i República Dominicana.

“Avui per fi hem signat la llei que consagra el dret que té tota dona a decidir sobre el seu cos i sobre el seu embaràs en tres casos summament precisos i humanament difícils”, ha assenyalat la mandatària en el seu discurs.

 

Foto: La presidenta Michelle Bachelet va promulgar la llei de despenalització de l’avortament 


Indicant que “aquest és el país que ens pertany a tots, el país que dialoga, que conversa, que no imposa. Sens dubte, avui dia Xile és un millor país “.

Així, les dones que avortin en tres supòsits específics: perill de vida de la dona, inviabilitat fetal i violació, no només no seran penalitzades, sinó que tindran la garantia d’accedir a aquesta prestació de manera oportuna, ja que ara serà un dret.

La Llei, aprovada pel Congrés, va ser imputada per la dreta més conservadora, portant-la al Tribunal Constitucional, que a finals d’agost va definir que era perfectament constitucional i, per tant, es podia aplicar al país.

No obstant això, l’aprovació té excepcions com la possibilitat de l’objecció de consciència, no només del personal de salut a nivell individual, sinó fins i tot d’institucions completes, qüestió per la qual la Universitat Catòlica i altres espais religiosos van assenyalar que no realitzaran avortaments en els seus institucions de salut.

“Aquest és, sens dubte, un avanç fonamental per a les dones a Xile”, ha indicat a SEMLac Glòria Leal, directora executiva de la Fundación Instituto de la Mujer, entitat que integra la Mesa de Acción por el aborto, instància que coordina a organitzacions feministes, polítiques i de drets humans.

Leal va subratllar que “encara que només s’aplicarà  al voltant del tres per cent dels avortaments que es realitzen clandestinament, ens treu de la barbàrie i ha contribuït a desatanizar les interrupcions d’embaràs, que sempre han estat part de la vida de les dones, encara que de manera clandestina”.

Macarena Castañeda, portaveu de la Mesa de Acción por el Aborto en Xile i militant de Izquierda Autònoma, va dir a SEMlac que “la principal preocupació respecte a l’execució de la llei és assegurar una cobertura total”.

Ha alertat que llavors l’objecció de consciència es constitueix com el principal obstacle, “ja que significa una reducció significativa de personal, tenint en compte que el col·legi mèdic estima que 70 per cent objectarà, el que s’aguditza per la penalització social que viu i viurà el  personal mèdic, amb assetjaments laborals, pressions de l’entorn, entre d’altres.

“En termes pràctics, l’objecció de consciència significa disminuir les possibilitats d’una dona d’accedir a la prestació. Per això creiem que posar la voluntat individual i institucional per sobre del dret social és atemptar contra el dret”, va puntualitzar Macarena.

La promulgació es va realitzar als dies del “Te Deum” evangèlic, durant el qual es va criticar la Ley del Aborto i el projecte de llei de matrimoni igualitari, i la presidenta va rebre crits ofensius per part dels que hi van assistir.

A Xile, l’avortament terapèutic va ser un dret per a les dones des dels anys trenta fins a 1989, quan la dictadura de Pinochet va canviar la normativa i el va il·legalitzar en tots els casos.

Des que es va democratitzar el país, es van presentar projectes similars de despenalització de l’avortament; però, no van aconseguir ni tan sols que es discutissin al Congréso de la Nación.

 

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

EE UU: Quatre directores aspiren a l’Oscar al Millor Documental

Notícia publicada a CIMA .- L’Acadèmia de Hollywood ha fet pública la llista de les...

Barcelona: Clara Segura dóna veu a les mares indignades / La Independent / Notícies gènere

La baixllobregatenca Clara Segura, premi a la millor actriu als XVIII Premis de la Crítica...

Jornades d’intercanvi “Sabers i Resistències davant les crisis globals”

“El paper de les dones en la construcció de sabers i resistències” Aquestes jornades volen...