Divendres 08 novembre 2024

Divendres 08 novembre 2024

Compartir

Periodistes sense assetjament

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere  (RIPVG, sigles en castellà) – s’ha sumat als 16 Dies d’Activisme amb motiu del Dia Internacional de l’eliminació de la Violència contra les Dones amb la Campanya #PeriodistasSinAcoso.

Amb aquesta campanya, fem una crida a l’acció per acabar amb l’assetjament sexual i digital contra les dones periodistes, un problema global, generalitzat i invisible, que els hi impedeix el complet exercici del seu dret a la llibertat d’expressió i del seu dret a viure i disposar d’espais de treball lliures de violència.

El moviment #MeToo, que va néixer als Estats Units per a denunciar l’assetjament sexual en altres parts del món, també va obrir canals en el gremi periodístic per a visibilitzar la magnitud del problema, i la impunitat que envolta l’assetjament sexual en les redaccions i en la vida quotidiana de les dones periodistes.

Encara que la majoria de les víctimes no denuncien l’assetjament sexual per temor a represàlies, per vergonya o por que fer-ho pugui afectar la seva carrera professional, hi ha països com Colòmbia, l’Argentina, el Brasil, Paraguai, Bolívia, Xile, El Salvador, Mèxic i Espanya, on cada vegada més dones periodistes donen testimoniatge i denuncien haver estat víctimes d’assetjament en línia i off line.

La Relatoria per a la Llibertat d’Expressió de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) ha reconegut que l’assetjament és una de les principals agressions que pateixen les dones periodistes, i que no són actes aïllats, sinó que són simptomàtics d’un patró de discriminació estructural contra les dones. És a dir, que “les dones periodistes són doblement propenses a ser víctimes de violència, per exercir la llibertat d’expressió i pel seu gènere”.

En aquest context, resulta preocupant i inadmissible l’augment de l’assetjament sexual i digital contra dones periodistes, i que la majoria dels casos romanguin en la impunitat, per l’absència de lleis, protocols, mesures efectives i suficients per a prevenir el delicte, facilitar la denúncia, protegir a les víctimes i sancionar als agressors.

 

campanya 25N 1

 

Una crida a l’acció

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, reitera en aquesta data, la crida als Estats a implementar lleis, protocols i mesures efectives i amb perspectiva de gènere, que garanteixin el dret de les periodistes a una vida i espais de treball, lliures d’assetjament sexual i digital, i de tot tipus de violències.

A complir els compromisos establerts en tractats internacionals com la Plataforma d’Acció de Pequín, la Convenció Interamericana per a Prevenir, Sancionar i Erradicar la Violència contra la Dona (Convenció Belém do Pará) i la Convenció sobre Totes les Formes de Discriminació contra la Dona (CEDAW) i lleis que els obliguen a prevenir, protegir i procurar justícia enfront d’actes de violència de gènere contra dones periodistes.

I als mitjans de comunicació i a la indústria de les telecomunicacions a reconèixer que l’assetjament no és normal i comprometre’s en la prevenció, atenció i tractament de casos d’assetjament sexual o digital en les empreses o espais on les comunicadores exerceixen la seva tasca.

Més informació:
Página web: www.redinternacionaldeperiodistas.com
Facebook: @RedInternacionalDePeriodistas
Twitter: @redpergenero
Correu electrònic: redinternacionaldeperiodistas@gmail.com

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Jornades: “Crítica a la raó sexològica: etnografies entorn els cossos, els gèneres i les sexualitats”

Programa de les jornades titulades “Crítica a la raó sexològica: etnografies entorn els cossos, els...

L’estiu ja era nostre*

OPINIÓ Perquè jo, cos divergent, ja sentia molt meu l’estiu abans que me’l concedissin.

...

País Valencià: Denuncien les declaracions del director de l’Acadèmia de la Història, Gonzalo Anes

FLAIX Intersindical Valenciana, davant les declaracions del director de l’Acadèmia de la Història, Gonzalo Anes,...