Informe de l’eslovaca democrata-cristiana, Edit Bauer sobre com acabar amb la desigualtat salarial ( les dones a la Unió Europea segueixen cobrant un 17% menys que els homes)
El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, destaca en la seva intervenció que la bretxa salarial i la desigualtat de gènere es “una de les majors vergonyes”.
Amb el lema “el mateix sou per la mateixa feina”, el seminari per a periodistes ha començat aquest matí del 7 de març al Parlament Europeu dintre dels actes organitzats en motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.
Aquest any, la cita amb les i els periodistes es centra en el tema de la bretxa salarial i l’impacte que té sobre el PIB (Producte Interior Brut). Parlant també de desigualtat, un dels altres punts importants es la diferencia en el tema de les pensions entre homes i dones. Les dones a la Unió Europea segueixen cobrant un 17% menys que els homes i això es el tema que més preocupa i sobre el qual s’ha parlat més en el dia d’avui.
L’ eslovaca democrata-cristiana, Edit Bauer, es l’autora de l’informe que estudia la forma d’acabar amb aquesta desigualtat salarial que afecta a tantes dones. En paraules de Bauer, “el progrés es extremadament lent” i per tant, es podria fer molt més.
Sobre els resultats d’aquest informe han tingut oportunitat de fer-ne referència la majoria de ponents convidades a parlar en la jornada d’avui. El mateix informe sobre la igualtat en el salari explica que son moltes les raons (sovint complicades) que estan relacionades amb aquest efecte negatiu i discriminatori.
La primera part del seminari s’ha centrat en donar resposta al fet de que existeix una bretxa salarial. Les diferents ponents intervenien en torns de cinc minuts exposant els seus arguments per després passar a un torn de preguntes i al conseqüent debat.
Alhora de cercar explicacions i sobretot solucions al tema de la bretxa les ponents han tocat temes com la necessitat de conciliar la vida familiar i professional de les dones, la reivindicació que els homes també tenen un paper important en la vida familiar, així com el nivell de formació que tenen les dones.
Des de el Comitè pels Drets de la Dona i la Igualtat de Gènere, Silvana Koch ha defensat “la necessitat de crear un entorn polític” que sigui més favorable en la millora de la igualtat salarial. Koch ha recordat que son les dones les que sovint estan disposades a abandonar la seva carrera professional per tenir criatures i cuidar-les.
Les dones guanyen menys que els homes aportant els mateixos beneficis. I la desigualtat, en paraules de Roberta Angelilli (vicepresidenta del parlament europeu encarregada de la igualtat de gènere), “es inacceptable”. Una dona ha de treballar 14 mesos per guanyar el que un home aconsegueix en 12 mesos.
La qüestió de les pensions i com afecten a la vida de les persones que cobren poc es l’altre gran tema que s’ha tractat avui. En el moment de la jubilació, la diferencia entre homes i dones es clarament desigual i injusta. El fet que moltes dones no treballin a jornada completa i que sovint abandonin la carrera laboral explica aquesta diferencia.
Si es te en compte la formació de les dones es podrà comprovar com aquestes, conten amb més titulacions que els homes (60% universitaris a la UE son dones). Aixi doncs, i tal i com reflexiona la italiana Barbara Matera “les dones estan millor formades i son les que més sofreixen dificultats alhora d’entrar en el món laboral”.
Intervenció del President del Parlament Europeu el 8 de març
El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, destaca en la seva intervenció inicial que la bretxa salarial i la desigualtat de gènere es “una de les majors vergonyes”.
En el Dia Internacional de la Dona, el president ha obert la sessió i segona jornada d’ “el mateix sou per la mateix feina” afirmant que la lluita contra les injustícies socials es prioritat del Parlament Europeu.
Entre les xifres facilitades, s’ha destacat que tan sols un 2,4% de dones presideixen grans companyies i que en el conjunt d’Europa, només un 3,2% d’empreses son presidides per dones.
En aquest context des de la Comissió Europea s’està portant a terme una campanya de conscienciació sobre la bretxa salarial:. Com combatre les diferencies salarials entre homes i dones en la Unió Europea?
La Presidenta del Comitè de Dones de la Confederació Europea de Sindicats, Karin Enodd, en la seva intervenció en l’hemicicle ha defensat que invertir en les dones es una bona estratègia per als beneficis de les empreses. Així mateix ha recordat que un dels motius que millor expliquen aquesta diferencia salarial es el fet que les dones tenen més treballs a temps parcial.
Per la seva banda, la professora d’economia feminista, Agneta Stark, ha cridat l’atenció dels presents en la sala assenyalant que si les dones no comptessin amb el nivell de formació actual, es probable que fins i tot guanyessin menys. Stark ha reclamat que s’ha de treure als homes de la seva zona de control i que les dones han de ser la nova norma. Una altre de les ponents convidades, Agnes Parent, representant de l’Eurofound ha explicat el que es coneix com Síndrome de la Ventafocs on la dona es la princesa fins que es casa i té fills, aleshores es converteix en una criada. Parent ha recordat també que es la dona qui sovint es fa càrrec no només de la mainada, si no també de la seva mare i el seu pare, assistint en la cura d’aquestes persones majors.