Divendres 08 novembre 2024

Divendres 08 novembre 2024

Compartir

Trobada de moviments de dones i feministes del sud global

25 representants d’entitats feministes de Colòmbia, Moçambic, Senegal, República Democràtica del Congo i Marroc es van aplegar en una trobada internacional realitzada a Catalunya.

La jornada, que després de la inauguració es va realitzar a porta tancada els dies 5 i 7 de novembre, va tenir l’objectiu de “debatre els avenços i els reptes dels drets humans de les dones” amb activistes d’entitats feministes que han rebut suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament a través d’una línia específica de finançament per a l’apoderament de les dones, impulsada l’any 2015, segons es va informar des de la Generalitat de Catalunya.

La informació de premsa de la Generalitat no informa sobre les paraules que van dir a la jornada les dones representants de les 25 entitats feministes que hi participaren, ni tampoc els seus noms, encara que sí apareixen a la fotografia.

A la inauguració de ‘Moviments de dones i feministes del sud global: lluites compartides’ van ser la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, qui varen acompanyar al conseller Ernest Maragall en l’obertura de la trobada, a més de les representacions de distintes entitats feministes de països del sud del planeta: Àfrica i Amèrica del sud.

En la trobada es va buscar “extreure’n bones pràctiques que es poden aplicar a diferents contextos, així com reflexionar sobre aquest i d’altres instruments de finançament per l’apoderament de les dones”.

 

Sud global-1

El conseller Ernest Maragall en mig de dones feministes i “sense nom” en la foto oficial.

 

Sinergia entre gènere i drets humans

En la inauguració, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, va destacar que “la sinergia entre gènere i drets humans dona la clau per a validar la feina feta en cooperació al desenvolupament i, amb els deguts aprenentatges, orientar el nou Pla director de cooperació al desenvolupament 2019-2022”, segons la información oficial.

Afegeix la informació que Maragall ha assegurat que a la trobada “ens ajudaran a apuntar la direcció correcta i millorar el projecte de cooperació del Govern en un àmbit, el de l’enfocament de gènere, en què Catalunya ja és un referent”.

Per la seva banda, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, ha recalcat que “la línia específica de finançament de moviments de dones i feministes del sud és un dels valors afegits de la cooperació catalana”, juntament amb l’aplicació de l’enfocament de gènere i basat en drets humans que caracteritza la cooperació al desenvolupament feta des de Catalunya.

Finalment, diu l’informació de la Generalitat, que la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, va destacar la feina feta pel departament d’Acció Exterior en polítiques d’igualtat de gènere i va explicar que “ens trobem en un moment històric en què cap política pública pot prescindir de l’enfocament de gènere”. També va destacar el valor de fomentar la col·laboració entre l’administració pública i la societat civil.

 

Reivindicació feminista amb dones activistes

També, entre els dies 8 i 10 de novembre, una bona part dels moviments feministes convidats participen al XIV Fòrum internacional contra les violències de gènere organitzat per la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere.

Aquest any el fòrum està centrat en la violència institucional, i comptarà amb una taula rodona específica sobre les violències masclistes a Moçambic i Senegal amb la participació d’una representació de les coparts de l’ACCD, afegeix la notícia.

Finalment, s’anuncia que entre el 12 i el 14 de novembre es promourà una mobilitat de coneixements entre organismes públics i entitats de la societat civil de Moçambic, Senegal i Catalunya sobre la prevenció i l’abordatge multidisciplinari i multidimensional de les violències masclistes en el marc de les polítiques de gènere existents en cada país.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

8M 2021: con PoblesecFeminista

...

Twitter, dones i poder

El darrer article de Nicholas D. Kristof al New York Times es titula així:...

El mal ús del potencial i el talent de les dones retarden la igualtat

El món s’enfronta a un “notable mal ús del talent en no actuar ràpid...