Dijous 29 febrer 2024

Dijous 29 febrer 2024

Compartir

La fal·làcia de la igualtat

 

 

OPINIÓ

És una mentida com una catedral. La igualtat és una immensa fabulació que ens té enlluernades i que serveix per a fer callar les protestes, afeblir les crítiques, silenciar les demandes, aquietar les exigències.

Sota el miratge de la igualtat hem d’emmudir, perquè és una evidència que formalment homes i dones tenim els mateixos drets i deures (en la nostra àrea cultural, no a tot el món).

No obstant això, aquest discurs igualitarista és una fal·làcia perquè la societat continua mantenint unes infranquejables desigualtats entre els sexes, que es perpetuen i reprodueixen en les mentalitats i imaginaris col·lectius: la sexualitat no és equiparable entre homes i dones, la qual cosa en uns és motiu de jactància i orgull en les altres és reprovació (vegeu el cas de la treballadora d’ Iveco); si la paternitat converteix als homes en treballadors responsables i fiables, en les dones es trastoca en desavantatge i menyscapte; mentre els homes transiten pels llocs públics amb seguretat i arrogància, les dones caminen amb por i prevenció.

Envellir és causa en les dones d’oprobi i ostracisme, mentre ells es converteixen en individus valorats pel seu estatus i distinció. Els mitjans de comunicació, la publicitat, el cinema, els videojocs, la música i tots els discursos simbòlics enalteixen a la dona jove, bella i sexy, mentre que els homes poden aparèixer vestits de cap a peus i sense gens de gràcia en qualsevol producte cultural, des de la música clàssica al raggeton.

Quina lliçó estem donant a les joves generacions, nenes i nens, adolescents, joves d’ara, homes i dones del demà? Que la igualtat és un enganyifa per a mantenir les aparences, mentre les desigualtats més abjectes es perpetuen sense que ningú repari en la gravetat de la situació. Aquesta és, al meu judici, tasca del feminisme, però com les feministes d’ara estan embardissades en les seves discussions sobre les identitats, el gènere, el queer, l’apoderament i la lliure elecció, molt em temo que continuarem fingint la igualtat pels segles dels segles. Amén.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

maribel

Prou complicitat per dur-nos a una altra guerra

    OPINIÓ Després de la gran mobilització de dissabte passat a Madrid, com despertant...

AEDH: Le gouvernement espagnol retire son projet de loi restreignant le droit à l’avortement

Les manifestations citoyennes pour les droits des femmes ont réussi : Le gouvernement espagnol retire...

Iran: Un any de desafiament al règim dels ayatollahs

Tot i les innombrables manifestacions de protesta i almenys 500 morts, el règim islàmic encara...