Aquesta edició és el primer monogràfic de La Independent sobre aquesta temàtica. Ens comprometem a investigar i recollir la diversitat de veus, donant-lis suport tot difonent-les, tal i com correspon al nostre objectiu i a la nostra visió de Gènere, ja que són les dones les que suporten i suportaran la major part d’aquest desastre ambiental.
El que realment importa és l’amor al nostre planeta, el respecte a la vida, a la Natura, de la qual no ens podem desconnectar sense posar-nos en perill de mort. No ens queda gaire temps. Cal denunciar les injustícies, l’explotació sense pietat de la Terra, la crueltat que s’expressa en formes diferents: racista, sexista, infanticida… Cal denunciar els abusos de les grans corporacions internacionals, els seus actes de terrorisme contra la biodiversitat de cultius. I donar a conèixer infinitat de lluites a les que hauríem d’unir-hi totes les veus possibles.
Els articles que us oferim en aquest primer Monogràfic Medi Ambient, Canvi Climàtic i Economia Ecofeminista són els següents:
Eunice Foote, la descobridora de l’efecte hivernacle
Escrit per Ma. Àngels Viladot. La Independent
Ecofeminitzant el Discurs. Les nenes son complicades i els nens mes simples?
Escrit per Joana Díaz Pont. La Independent
Dona I Canvi Climatic
Escrit per Pilar Sentís Zuazola-Cigorraga, llicenciada Psicología. La Independent
Yayo Herrero. Generar formes comunitàries en cultures individuals
Escrit per Sarah Babiker. La Independent
«Si el cel es tornés vermell»
Escrit per Carme Porta. La Independent
El segell del silenci
Escrit per Maria Angels Viladot. La Independent
Nova Constitució a Xile: un avenç en el dret a l’alimentació digna
Escrit per Camila Parodi. AmecoPress / La Independent
Valéria Pereira: “Mengeu agro-tòxics prohibits a Europa a través de la soja”
Escrit per Susana Albarrán Méndez. La Independent
Transversalitat de la perspectiva de gènere a les polítiques públiques
Escrit per Moira Goldenhörn DGF. La Independent
Les sequeres augmenten el 29 % des de començament de segle
Escrit per Redacció SemMexic. La Independent
Cal dir, també, que ha crescut el nom de dones víctimes de l’atroç repressió en els conflictes relacionats amb el medi ambient a tot el món. Són moltes les defensores de DDHH, i moltes les veus de dones que no hem d’oblidar. Algunes són ja icones en la defensa de la terra i el medi ambient. Les recordem i especialment a les que han estat assassinades:
Margarita Murillo, hondurenya, va ser assassinada l’agost del 2014. Activista de Drets Humà. Era una defensora del medi ambient i una icona de la defensa pagesa de les terres. Murillo va ser una de les líders del moviment contra el lliurament dels rius a empreses privades i contra la construcció de plantes hidroelèctriques, pel seu impacte ambiental i cultural a terres històricament habitades per indígenes.
Lèsbia Yaneth Urquia, que va ser activista del Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH). Lèsbia tenia 49 anys quan va ser assassinada. Era originària del municipi de Marcala, departament de la Paz, fronterer amb El Salvador. Activista i militant en defensa de la naturalesa i els drets indígenes.
La també ambientalista i defensora de Drets Humans, Berta Càceres, que va ser Coordinadora General de la mateixa organització, la COPINH. Fou assassinada tres mesos abans que Lèsbia, a la ciutat d’ Esperança, a l’occident d’Hondures, lloc on vivia. Activista i militant en defensa de la naturalesa i els drets indígenes. Aquestes lidereses ambientalistes estaven en contra de la construcció de grans projectes hidroelèctrics al seu país, ja que causen un mal irreparable a les comunitats indígenes, i al país en general.
Nema Grafa, presidenta de la Nacionalitat Amazònica Sapara. Nema va enviar un comunicat a la Universitat Central de l’Equador, i va demanar una signatura de solidaritat per realitzar un acord amb el Govern Nacional de l’Equador, declarant el seu territori com a “territori dedicat a la pau, al desenvolupament de la ciència i sobretot pel coneixement i l’amistat entre les cultures i els pobles del món”. Demanà al rectorat de la Universitat que avalés i treballés conjuntament per la conservació de la mare naturalesa, la recerca de la Biodiversitat i d’altres coneixements mil·lenaris.
Amèrica Llatina és l’escenari del major nom d’assassinats, que representen gairebé el 60% del total.
Recordar també a Patricia Gualinga, que fou premiada amb el Premi Brot Activisme Mediambiental 2019, al Festival Internacional de Cine Medioambiental de Canarias (Ficmec), per la seva increïble tasca en defensa de la sostenibilitat mediambiental de l’Amazonia Equatoriana. L’equip directiu del Festival va decidir atorgar el premi Brot Activisme en la seva 21a edició a Patricia Gualinga “per la seva excel·lent feina anteposant a vegades la seva pròpia vida, en defensa de la sostenibilitat mediambiental a l’Amazonia Equatoriana, sent un exemple internacional de convivència en harmonia de l’ésser humà a la naturalesa”. A cada edició del festival es premia a diverses personalitats internacionals per la seva tasca i compromís amb el medi ambient. En anys anteriors el guardó va ser lliurat a activistes com Berta Càceres (Hondures), Ikal Angelie (Kenya) i Ruth Buendía (el Perú).
Des de La Independent volem posar el nostre granet de sorra perquè les seves veus no quedin en l’oblit i les seves morts no hagin estat inútils.