Dimecres 21 febrer 2024

Dimecres 21 febrer 2024

Compartir

Families diverses contra l’homofòbia a Cuba

   

 

Famílies diverses defensen el seu dret a existir a Cuba i confirmen la seva capacitat de generar dinàmiques funcionals, d’afecte i felicitat, tot i prejudicis, normes jurídiques i postures discriminatòries per orientació sexual i identitat de gènere.

“La millor família és la que més es vol i no la que es crea des d’una fórmula predeterminada”, va assegurar el periodista Francisco Rodríguez Cruz durant el panell virtual “Famílies diverses, històries de vida no hegemòniques”, realitzat el 15 de maig, Dia internacional de les Famílies, com a part de les XIV Jornades Cubanes contra l’Homofòbia i la Transfòbia.

Tema d’actualitat i debat a Cuba, el reconeixement de la diversitat familiar basada en l’afecte i l’empara als seus drets ja han estat consignats en l’actual Constitució cubana, aprovada el 2019, i hauran de quedar en la lletra jurídica el nou Codi de les famílies, actualment en procés de revisió i redacció.

Al costat d’altres persones de la comunitat LGBTIQ + (lesbianes, gais, bisexuals, trans, intersex, queer i més), Rodríguez Cruz va explicar part de la seva història com a home homosexual i pare d’un fill actualment adolescent.

“Em va passar el que a molts homes gai, que vam tenir un procés de construcció de l’orientació sexual que va portar temps i, en aquest temps, em vaig casar i vaig tenir el meu fill”, va explicar. Després “arriba el moment de la ruptura, de la maduresa per reconèixer qui ets i, a partir de no fer mal, prendre la decisió de fer la teva pròpia vida”, ha exposat.

No obstant això, aquest procés no exempt de contradiccions va ser també de creixement personal, gràcies a l’acompanyament i suport de la seva família, que avui ha crescut amb la seva actual parella, el seu fill, la de la mare del seu fill i la dels germans del seu fill … “la que hem estat construint en col·lectiu amb molta comunicació, diàleg, honestedat, premeditació de la bona”, ha sostingut.

“Els nens naturalitzen molt ràpid aquestes situacions de diversitat familiar quan hi ha afecte, amor i comunicació”, va assegurar l’activista i creador del bloc Paquito el de Cuba, que reconeix una major visibilitat d’aquests tipus de família no tradicionals, tot i que queden encara rebuig i prejudicis que vèncer.

 

El suport incondicional

Per al metge i activista Alberto Roque, moderador del panell, les famílies són espais fonamentals de socialització, on s’aprenen valors i antivalors, entre ells les discriminacions. “És percebuda generalment com una construcció en singular, que nega altres models”.

No obstant això, és també un àmbit clau per al reconeixement dels drets sexuals com a drets humans i el trànsit cap a de models i concepcions no hegemòniques, ha precisat.

Així ho ha viscut Verde Gil, jove transgènere de 22 anys. Si es parla de família, per a ell es tracta de respatller incondicional. “Abans de prendre la meva decisió de canvi de gènere, el primer que vaig obtenir de la meva família va ser suport”, assegura.

A mesura que avançava en la hormonització i els canvis físics, s’anava obrint l’intercanvi i discussió de temes polèmics sobre estereotips, rols, masculinitats i feminitats en una llar no ortodox, però sí amb alguns esquemes i tradicions.

“Sabia que si tenia conquistada la meva llar com un lloc de respecte i suport, on canalitzar els meus problemes i dubtes, trobaria una força per lluitar amb altres problemes que socialment se’m podien presentar i que a la meva família li preocupaven”, explica.

Viatjar a les consultes a la capital també suposa una despesa econòmica que ell no hagués pogut cobrir sense l’ajuda econòmica familiar.

“La meva és un experiència positiva. Tinc amics trans sense aquest acompanyament de la família i han hagut de bolcar-se més a les xarxes d’amistats, tenen aquesta manca com a vivència de la llar “.

Dos anys després d’iniciat el seu procés de transició, Verde Gil ha comprovat que els vincles i relacions socials basats en el respecte, la construcció comuna, les afinitats, l’admiració i la cordialitat aplanen les dificultats per integrar-a la societat. Un camí en el qual ha estat clau l’acompanyament de la seva mare, el seu pare i les seves germanes.

 

Famílies i dones

Hope Bastian i Dachelys Valdés es presenten com dues mares amb un nadó. Però són part també d’una família molt més gran: la qual s’amplia des de la llar d’origen de cadascuna d’elles, les amigues i els amics.

“Som dues dones cisgenerisme que ens volem, ens estimem i hem decidit tenir descendència”, reitera Hope, partidària que es respecti, sobretot, l’expressió de la identitat de gènere que cada persona vulgui.

Encara que no han creat una família tradicional -de mare, el pare i criatura-, reconeixen que han estat privilegiades per no trencar amb els patrons del gènere femení.

“Aquest encaixar en el que s’espera ha de ser femení ens ha jugat a favor, ens posa en situació privilegiada per haver entrat en patrons que les persones entenen que són els correctes”, explica Dachelys.

“Tot i això, hem hagut d’enfrontar molts obstacles per tenir els mateixos drets d’altres famílies i perquè el nostre fill tingui els drets que té qualsevol altra criatura en qualsevol altra família”, detalla Hope.

La família de Mariela González Noroña tampoc és la típica, ni ara ni abans. Sempre van ser més dones que homes i eren elles les que prenien les decisions, a més de treballar juntament o més que ells.

“Vaig viure i em vaig criar sota aquest disseny familiar. De manera que, quan em vaig incorporar a la vida laboral i vaig començar a obtenir el meu suport econòmic, igual aquesta funció de guiar i proveir per a la família la vaig ocupar jo “, refereix.

González Noroña considera que aquesta posició preponderant i funció de generar seguretat material i espiritual als seus afectes la van ajudar en el trànsit de la seva curta vida heterosexual a la seva existència com a dona lesbiana.

A més de sentir-se respectada en les seves relacions laborals i personals, també ha transmès aquest respecte i afecte a la seva descendència.

“La meva filla, que és el més important que tenim nosaltres, té un desenvolupament social normal, no ha estat mal mirada ni rebutjada per ningú; per contra, més aviat ha estat líder “

Darrere d’aquestes vivències hi segueix havent el llegat de les dones de la seva família.

“Crec que quan eduques a la teva criatura en un ambient de tranquil·litat, de seguretat en els teus actes, de confiança en les decisions que prens, de certesa que estem sent les millors persones que podem ser, la mainada pren  amb la naturalitat que té el fet que la seva família no sigui l’hegemònica, i aquest mateix patró de conducta el transmetran més endavant als nostres néts i netes “, assegura.

Encara que es tracti d’una família diferent, les persones que les creen han d’estar convençudes que, sigui com es  vulgui que estigui integrada, mereix el mateix respecte -no tolerància- que qualsevol altra, afegeix.

“L’altre element imprescindible que ha de prevaler en qualsevol arranjament familiar és l’amor entre les i els integrants, tinguin o no un vincle de sang”, conclou.

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Dones periodistes de la Mediterrània: mateixos problemes amb diferents cares

Fotos: Lidia Vilalta Del 19 al 21 de maig va tenir lloc al Palau de...

Acte de suport a les Dones Andorranes

      Convocatoria,  divendres 18 de novembre a l’acte de suport a les Dones...

MARTÍ ANGLADA, GUANYADOR DEL “PREMI ERNEST UDINA A LA TRAJECTÒRIA EUROPEISTA”

             El periodista Martí Anglada (Girona, 1949) rebrà el dijous 9 de juny el Premi...