Dissabte 27 abril 2024

Dissabte 27 abril 2024

Compartir

Mèxic: Festival de ràdios comunitàries per prevenir VIH / Sida

La marginació augmenta els riscos. Hi haurà informació i tallers dirigits a indígenes

Per tal d’informar sobre les condicions que deixen a la població indígena en vulnerabilitat davant el virus d’immunodeficiència humana (VIH), a les comunitats expulsores de migrants, diumenge es realitzarà el Segon Festival de Ràdios i Comunicadors “Veus sense fronteres. Coneixent més sobre VIH “.

El festival tindrà com a seu la Plaça Lázaro Cárdenas, a Pátzcuaro, estat de Michoacán, i consistirà en l’emissió de missatges en llengua purépecha que podran escoltar de les 10 del matí a les 8 del vespre, en ràdios comunitàries que transmeten per FM i internet.

En un comunicat, les organitzacions participants com el Club Espejo de Chicago a Morelia i Salud Integral pata la Mujer, han assenyalat que amb la transmissió busquen oferir serveis gratuïts d’informació per a la prevenció del VIH en comunitats indígenes.

De la mateixa manera, pretenen generar un espai de diàleg amb actors locals per tal de dur a terme activitats informatives que coadjuvin a la disminució de la malaltia en aquestes localitats.

Durant l’emissió del proper 21 d’octubre, que comptarà amb la participació del Programa de VIH / Sida de la Secretaria de Salut de Michoacán i l’Institut Estatal de les Dones, serà possible escoltar testimonis de persones amb VIH, així com l’anàlisi de persones expertes en interculturalitat, migració, VIH i gènere.

A la Plaça Lázaro Cárdenas també hi haurà espectacles de música, dansa, teatre, així com capacitació de com fer un programa de ràdio, quins són els drets humans, i la importància de prevenir el VIH, i promoure la salut sexual i reproductiva.


La marginació  augmenta els riscos

Les activitats es realitzaran en aquesta comunitat perquè té població indígena amb alta marginació, un factor que augmenta la vulnerabilitat al virus, van sostenir les organitzacions convocants.

Mèxic ocupa el vuitè lloc del món amb major població indígena. Actualment al voltant de 12 milions de persones pertanyen a alguna ètnia originària, de les quals 50 per cent són dones. Al país hi ha 62 pobles que parlen més de 60 llengües originàries i habiten la cinquena part del territori nacional.

Aquestes comunitats es caracteritzen per tenir els més alts índexs de marginació, ja que estan excloses del desenvolupament econòmic, la participació política i l’accés a la justícia. A més tenen menys accés a l’educació ia serveis públics.

A Michoacán, les i els purépecha, ubicats en 22 municipis de l’estat, no són l’excepció i són víctimes d’aquesta discriminació. Per això és necessari dirigir accions específiques de prevenció del VIH, van concloure les agrupacions civils.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Euskadi: Actividad de ACNUR Euskal “Imprescindibles para la paz”

  Las mujeres y la construcción de paz en África son las protagonistas de las...

Entrevista a Clàudia Serrahima, autora de No sabem res del campo

      Una recerca sobre el món rural que agafa forma teatral a la...

monitoreo medios

Gènere i cooperació: personatges individuals i masculins a les portades de diaris

  Individual abans que col·lectiu, homes i grups abans que dones, sempre d’edat adulta i...