Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

Compartir

Mèxic: En augment els assassinats contra periodistes / La Independent / Notícies Gènere

En augment els assassinats contra periodistes a Mèxic. Aquests darrers cinc anys han estat assassinades vuit periodistes mexicanes. La Comisión Nacional de Derechos Humanos (CNDH), sosté que de les 133 persones periodistes assassinades des de l’any 2000 fins avui, 15 són dones.

 

 

La violència contra periodistes i contra altres persones que també exerceixen la llibertat d’expressió a Mèxic segueix en augment aquest 2018, amb quatre assassinats més.

Des de 1993, l’Organització de les Nacions Unides, a través de la UNESCO commemora el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. Aquest any, exigeix als governs perquè impulsin la llibertat de premsa i protegeixin els i les periodistes. Promoure una premsa lliure és defensar el nostre dret a la veritat, diu l’organisme internacional, en recordar l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans.

L’Organització per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), l’agència que encapçala la commemoració d’ aquest dia, ha triat aquest any com a lema el d’ «Els frens i contrapesos al poder: mitjans de comunicació, justícia i estat de dret ».

En aquest sentit, cal recordar que durant el govern de Enrique Peña Nieto, a Mèxic, han estat assassinades 43 persones que exercien el periodisme o altres formes d’exercir el seu dret a la Llibertat d’expressió, de les quals vuit són dones.

Dues dones van ser assassinades a Tamaulipas, dues més a Chihuahua i els altres quatre assassinats es van perpetrar a Guerrero, Veracruz, Nayarit i Michoacán.

 

Dones periodistes assassinades de 2013 a la data:

Pamela Montenegro, assassinada el 8 de febrer de 2018 a Acapulco, Guerrero; Miroslava Breach Velducea, assassinada el 23 de març de 2017, a Chihuahua, Chihuahua;  Zahamira Esther Baptista, assassinada 20 juny 2016 a Ciudad Victoria Tamaulipas; Anabel Flores Salazar, assassinada 9 de febrer de 2016, privada de la llibertat a Veracruz i trobat el seu cadàver un dia després en el límit amb l’estat de Puebla;  Amèrica Maribel Alva Larrazolo, assassinada el 28 de desembre de 2015, Ciutat Juárez, Chihuahua; Jazmin Martínez Sánchez, assassinada el 4 de gener de 2015, a Ixtlán del Rio, Nayarit;  Maria del Rosario Fuentes Ros, assassinada el 16 d’octubre de 2014 a Reynosa, Tamaulipas;  Rosa María Ríos Campos, assassinada el 2 de maig de 2013, Morelia, Michoacán.

La Comissió Nacional de Drets Humans (CNDH), sosté que de les 133 persones periodistes assassinades des del 2000 fins avui, 15 són dones.

D’acord a xifres recopilades per la Casa dels Drets de Periodistes (CDP) AC, a través d’un monitoratge de mitjans del primer de desembre de l’any 2012 al mes de febrer de 2018, 350 dones periodistes han rebut diverses agressions i amenaces, i 140 casos, les més recurrents, seguides per assetjament sexual, laboral i agressions físiques durant cobertures informatives.

 

Assassinats de persones periodistes des d’inicis del 2018:

En Nuevo Laredo, Tamaulipas, el 13 de gener va ser assassinat a punyalades el periodista Carlos Domínguez. El 14 de febrer, autoritats ministerials de Baixa Califòrnia, van localitzar a la ciutat de Tijuana, el cos del periodista Pedro Damià Gómez Bonifaz, director del portal Panorama Política, qui segons les autoritats va morir d’un infart, però familiars i col·legues, sostenen que va ser ferit amb arma blanca, després que la seva casa fiu saquejada. Mentre que el 8 de febrer, la youtuber Pamela (Pamika) Montenegro, de 36 anys, coneguda com Nana Perruques, va ser assassinada a trets dins d’un restaurant de la seva propietat, situat en el sector Cuesta Azul, a uns 150 metres de la carretera costanera, a Acapulco, Guerrero. El 21 de març, van assassinar a trets a l’interior del seu domicili, al periodista Leobardo Vásquez Atzin, al municipi de Gutiérrez Zamora, a la zona nord de l’estat de Veracruz. Treballava per a la pàgina web de notícies Enlace de Gutiérrez Zamora. La Comissió Nacional de Drets Humans (CNDH), ha informat aquest dijous que amb l’homicidi de Leobardo Vázquez Atzin, “són ja 133 els periodistes assassinats a Mèxic des de l’any 2000, fet que mostra l’extrema gravetat de la situació que enfronta la llibertat d’expressió al nostre país. A això hi hem d’afegir que Veracruz ocupa el primer lloc a nivell nacional en homicidis de periodistes, amb 22 casos “.

D’acord a la mateixa CNDH, Tamaulipas ocupa, juntament amb l’estat d’Oaxaca, el segon lloc en homicidis de periodistes, amb 15 casos registrats, només superats per Veracruz, aquest últim amb 22 periodistes assassinats.

Les xifres varien d’acord a la institució governamental o de la societat civil que les documenta, d’acord a la seva metodologia.

13 periodistes assassinats durant 2017:

Cecilio Pineda, director de la Voz de Tierra Caliente i col·laborador de l’Universal,  2 de març; Ricardo Monlui, director d’ El Político i el Sol de Córdoba, 19 de març. Veracruz;  Miroslava Breach, periodista d’ El Norte de Juárez i corresponsal de La Jornada, 23 de març. Chihuahua;  Maximino Rodríguez, fundador Colectivo Pericú, 14 abril. Baja California; Filiberto Álvarez, conductor d’un programa cultural de la Señal (radiodifusora) de Jojutla, 29 d’abril. Morelos;  Javier Valdez, fundador de Rio Doce i corresponsal de la Jornada, 15 de maig. Sinaloa;  Jonatan Rodríguez, fotògraf d’ El Costeño d’Autlán, 15 de maig. Jalisco; Salvador Adame, propietari del Canal 6, va ser segrestat el 18 de maig, va aparèixer mort el 26 de juny. Michoacán; Edwin Rivera Paz, càmera hondureny, director de càmeres del programa per internet “Los verduleros”, 9 de juliol. Veracruz;  Luciano Rivera Salgado, director de la revista Dictamen i accionista de la cadena de televisió per cable CNR. 31 de juliol. Baixa Califòrnia;   Cándido Rios  Vázquez, reporter del Diari d’Acayucan. 22 d’agost. Veracruz; Edgar Daniel Esqueda, fotògraf de Metròpoli i Vox Populi. se’l van endur a la força presumptes policies ministerials, un dia abans de trobar-lo mort. 6 d’octubre. Sant Luis Potosí; Gumaro Pérez, reporter de la Voz del Sur, assassinat a trets a Acayucan, Veracruz, el 20 de desembre. 

 

* 3 de mayo Día Mundial de la Libertad de Prensa

 

 

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Coordinadora Feminista de València: 5N a Tarragona

Col·lectius i organitzacions feministes de Catalunya, País Valencià i Ses Illes ens hem trobat a...

Barcelona: III Premi ADHUC en estudis de gènere i sexualitat / La Independent / Notícies gènere

El Centre de recerca ADHUC-Teoria, Gènere, Sexualitat (Universitat de Barcelona) convoca la tercera edició...

Mesures municipals per guanyar la partida a les desigualtats /La Independent/notícies gènere

Les empreses licitadores que optin per contractes amb l’ajuntament de Barcelona hauran d’aplicar criteris socials...