Dimecres 01 maig 2024

Dimecres 01 maig 2024

Compartir

Mèxic: Deixa Calderón demandes insatisfetes en salut per indígenes

 Falten hospitals especialitzats i més fons contra violència

Dones indígenes van demanar al govern de Mèxic que implementi a cada estat del país un hospital de tercer nivell, equipat amb medicaments i personal capacitat i sensibilitzat, que brindi serveis gratuïts de qualitat per a la població femenina autòctona.

Rubicelia Gayetano, integrant de la Casa de la Dona Indígena “Naxwiin”, va advertir també que és necessària la capacitació de llevadores indígenes tradicionals i promotores de salut a nivell nacional, així com el seu reconeixement i retribució a través de beques, ja que contribueixen a la disminució de les altes taxes de mortalitat materna en les comunitats.

Durant l’avaluació de resultats d’un acord de col·laboració entre la Comissió Nacional per al Desenvolupament dels Pobles Indígenes (CDI) i ONU Dones, Cayetano va exigir que el govern atorgui pressupost específic per salut sexual i reproductiva i prevenció de la violència de gènere en regions indígenes.

També va subratllar que les autoritats han de vigilar que l’exercici d’aquests recursos sigui transparent i efectiu, ja que-va apuntar-s’han detectat subexercicis.

Ana Güezmes, directora regional de l’ONU Dones, va reconèixer que la situació de les dones indígenes té diverses arestes que cal considerar per reduir l’estat de subordinació i exclusió que per motius de gènere, classe i ètnia viuen, de manera que encara hi ha grans pendents en la matèria.

Va considerar que un dels majors èxits durant aquest període en que van treballar acompanyant les dones indígenes en les seves iniciatives, va ser el Programa d’Accions per a la Igualtat de Gènere amb Població Indígena (PAIGPI) a través de les Cases de la Dona Indígena (Camí) .

Xavier Antonio Abreu, director general de la CDI, ha destacat que el PAIGPI contempla l’enfortiment de lideratges femenins indígenes, l’eradicació de la mortalitat materna i l’eliminació de la violència contra les dones indígenes a través de les Cami.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Forcadell a Ca la Dona: A la ANC encara hi ha masclisme

Encara hi ha masclisme en l’Associació Nacional Catalana (ANC), va afirmar la seva presidenta Carme...

“Desitgem una democràcia de qualitat” diu Carme Valls, un cop dissolt CpC

  Carme Valls-Llobet és metgessa endocrinòloga, i fins l’any 2011 ha estat presidenta del Centre...

Catalunya: Jornada Vint anys, vint causes / La Independent / Notícies gènere

La jornada Vint anys, vint causes, que tindrà lloc el proper 23 d’octubre, es vertebrarà...