Directors d’uns 40 diaris dels cinc països del Magrib -Tunísia, Líbia, Marroc, Algèria i Mauritània- han debatut al Fòrum de Hammamet els reptes que té la premsa després de les revoles àrabs. Entre d’altres, van aprovar un codi ètic per als professionals de premsa, on s’inclouen els drets i els deures que implica l’exercici socialment responsable del periodisme. Els assistents també van acordar reclamar als seus governs que deixin de pressionar i censurar als periodistes i aprovin lleis que protegeixin l’exercici de la professió. A la trobada hi van ser convidats representats de la UE.
Les revoltes àrabs han comportat, com a experiència especialment positiva, la llibertat d’expressió –tot i que imperfecta– a països com Líbia, Egipte i Tunis. Això ha comportat la proliferació de nous mitjans de comunicació: centenars d’ells han nascut els darrers dos anys, però també els que ja existien s’han hagut d’adaptar.
La periodista Olfa Belhassine, del diari tunisià La Presse, va destacar la necessitat de formar el professionals i reclamar als estats que persegueixin les milícies irregulars que els menacen. D’altra banda la directora de la revista líbia Febrer, Muna Raquiq, va destacar el gran nombre de diaris i revistes, uns 450, que han sorgit al seu país. Raquiq, però, també va assenyalar la necesitat de professionalitzar aquest mitjans a molts dels quals, diu “els hi falten criteris periodístics, encara hi ha molta confusió, però és un bon començament.”