Dissabte 18 maig 2024

Dissabte 18 maig 2024

Magrib: Eclosió de la premsa després de la ‘primavera àrab’

Directors d’uns 40 diaris dels cinc països del Magrib -Tunísia, Líbia, Marroc, Algèria i Mauritània- han debatut al Fòrum de Hammamet els reptes que té la premsa després de les revoles àrabs. Entre d’altres, van aprovar un codi ètic per als professionals de premsa, on s’inclouen els drets i els deures que implica l’exercici socialment responsable del periodisme. Els assistents també van acordar reclamar als seus governs que deixin de pressionar i censurar als periodistes i aprovin lleis que protegeixin l’exercici de la professió. A la trobada hi van ser convidats representats de la UE.

Les revoltes àrabs han comportat, com a experiència especialment positiva, la llibertat d’expressió –tot i que imperfecta– a països com Líbia, Egipte i Tunis. Això ha comportat la proliferació de nous mitjans de comunicació: centenars d’ells han nascut els darrers dos anys, però també els que ja existien s’han hagut d’adaptar.

La periodista Olfa Belhassine, del diari tunisià La Presse, va destacar la necessitat de formar el professionals i reclamar als estats que persegueixin les milícies irregulars que els menacen. D’altra banda la directora de la revista líbia Febrer, Muna Raquiq, va destacar el gran nombre de diaris i revistes, uns 450, que han sorgit al seu país. Raquiq, però, també va assenyalar la necesitat de professionalitzar aquest mitjans a molts dels quals, diu “els hi falten criteris periodístics, encara hi ha molta confusió, però és un bon començament.”

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“Les treballadores sexuals necessiten suport”

OPINIÓ Les prostitutes necessiten millors aliats que els homes francesos centrats en les seves pròpies...

Barcelona: III Congrés Internacional “Género, Ética y Cuidado. Visibilizando la violencia hacia las mujeres en el embarazo” / La Independent / Notícies gènere

Es publica el programa definitiu del III Congrés Internacional 8220 Género Ética y Cuidado Visibilizando...

Ajuntament

Ajuntament de Barcelona: Barcelona condemna l’assassinat d’una dona per violència masclista i activa per primera vegada el protocol de dol per mostrar el seu ferm rebuig

Dimecres 21 de desembre a les 12 hores a la plaça Sant Jaume un minut...