Declaracions de Joaquim Forn ( primer tinent d’Alcalde, CiU)
i reaccions de Maria Assumpció Vilà ( síndica de greuges), d’Elsa Blasco ( regidora ICV), i de la Vocalia de Dones de la FAVB
L’Ajuntament de Barcelona dona el vist-i-plau a una modificació de dos articles de l’ordenança de civisme del 2006 que preveu la prohibició de la prostitució al carrer, una mesura que entrarà en vigor abans de l’estiu.
En la comissió de presidència i règim interior, el govern municipal ha donat suport a una proposició del PP, que ha estat rebutjada pel PSC, ICV-EUiA i per UpB, que canvia els articles 39 i 40 de l’ordenança i prohibeix que s’ofereixi, se sol·liciti o s’accepti qualsevol servei sexual retribuït en l’espai públic.
El primer tinent d¡alcalde i responsable de Seguretat, Joaquim Forn, ha defensat el ‘compromís’ del consistori per eradicar la prostitució i ha dit que prioritzaria els instruments per a actuar amb més fermesa contra els clients, per la qual cosa s’encariran les sancions i s’eliminarà l’avís previ als qui demanden serveis sexuals.
Maria Assumpció Vilà, síndica de greuges de Barcelona, assenyalava avui en “Els Matins de TV3” que rebutja la prohibició, “perquè no sempre s’aconsegueix l’objectiu que es pretén”. Vilà ha emfatitzat que s’han d’ utilitzar altres mitjans per aconseguir-ho, doncs “de cop és impossible eradicar la prostitució, i s’ han de posar mesures i no estic d’acord amb la prohibició”.
D’altra banda, Vilà ha puntualitzat que si es ben cert que ha augmentat de manera substancial l’aportació de l’Ajuntament de Barcelona dedicat a serveis socials per a dones treballadores del sexe (un 67%), s’haurà d’incrementar i formar professionalment a aquestes dones perquè puguin buscar una altra font d’ingressos i el principal: no multar-les, perquè possiblement no podrien pagar.
Per la seva banda Elsa Blasco retreu a CiU que recolzi prohibir la prostitució al carrer malgrat que els informes tècnics de l’Ajuntament ho desaconsellen i acusa a Trias “d’abocar les treballadores sexuals a la clandestinitat i la marginació i a una situació de màxima vulnerabilitat social”, ja que amb l’enduriment de l’ordenança de civisme que preveu prohibir aquesta activitat a l’espai públic “se les condemna a la clandestinitat i s’ofeguen totes les possibilitats d’intervenció social”.
“El que cal és avançar en una regulació estatal que garanteixi els drets de les persones que lliurement exerceixen aquesta activitat”, ha assegurat Blasco, distingint aquesta realitat “de les situacions d’explotació, per a les quals disposem del Codi Penal”. “S’equivoquen”, ha alertat la regidora, recordant que ICV-EUiA “sempre s’ha oposat a que la prostitució es tractés en el marc de l’ordenança de civisme”.
Blasco ha retret també al govern que “ignori els seus propis serveis tècnics”, que en un informe encarregat el passat mes d’octubre “desaconsellen obertament l’enduriment de l’ordenança al qual CiU dóna suport avui”. Segons aquest informe de la Direcció de Serveis de Prevenció, la mesura “no aporta cap millora a la regulació actual, ni en els seus aspectes normatius ni en les possibilitats de recuperació social de les persones que exerceixen la prostitució al carrer”.
Comunicat Vocalia de Dones de la FAVB: oposició a vetar la prostitució als carrers de Barcelona
Per la seva banda la Vocalia de Dones de la FAVB ha emés un comunicat on es posiciona: “La nova orientació municipal és tan hipòcrita com antisocial i insolidària. Lluny d’eradicar la prostitució, només farà que tornar-la més clandestina, més sòrdida encara i més fèrriament controlada pel crim organitzat. Es tracta d’una política d’aparador destinada a vendre la imatge d’una Barcelona “fashion”, amagant la seva misèria social en lloc d’abordar-la amb coratge i generositat”.