Tomasa Cuevas serà recordada aquest 8 de març a l’espai Dones|Memòria de les Corts
La plataforma Grup promotor per al futur monument de l’antiga presó de dones de les Corts recordarà la vida i obra de Tomasa Cuevas, lluitadora antifranquista. L’activitat forma part de les celebracions del Dia Internacional de les Dones al districte de Les Corts
Barcelona, 6 de març de 2017. El Grup promotor per al futur monument de l’antiga presó de dones de les Corts commemorarà el Dia Internacional de les Dones d’enguany amb un homenatge a l’ex-presa política Tomasa Cuevas. L’activitat forma part de l’itinerari “Les Corts feminista”, organitzat per la Taula de Dones del districte, i consistirà en un punt d’informació sobre la lluitadora antifranquista a l’espai Dones|Presó (cantonada del carrer Joan Güell amb c/ d’Europa). L’atenció al públic es farà de 10h a 14h amb el suport de l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i en col·laboració amb les altres entitats que formen part de la plataforma que reivindica un monument a l’antiga presó de les Corts.
Tomasa Cuevas Gutiérrez va ser una lluitadora antifranquista afiliada a la Joventut Comunista i al PCE. Va ingressar a la presó de dones de les Corts a l’abril de 1945, però no era la primera vegada que trepitjava una presó franquista. El 1939 havia estat condemnada a 30 anys de presó, dels quals en va complir sis entre les presons de Guadalajara, Durango, Santander, Ventas i Segòvia. Va ser alliberada el 1944 i desterrada a Barcelona, on va ser novament detinguda. Tomasa Cuevas va romandre a la presó de les Corts prop d’un any (1945-1946). A la sortida, ella va continuar col·laborant en la lluita clandestina i es va exiliar a França el 1961.
A partir de 1947, va dur a terme una llarga sèrie d’entrevistes amb excompanyes de presó, que va culminar amb diversos llibres publicats a principis dels 80. El 2004 va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva lluita contra el franquisme, i va morir a Barcelona el 2007. El 2015, el Centre Cívic de les Corts va adoptar el seu nom, un reconeixement extensiu a totes les dones que, com ella, van patir la repressió durant el franquisme per la seva lluita per la llibertat.
La Presó de les Corts
Del 1936 al 1955, el recinte de l’asil del Bon Consell, al barri de les Corts, esdevingué una presó de dones. Durant la dictadura franquista el centre va presentar les seves pitjors condicions de repressió i massificació. L’any 2012 un grup de 21 entitats, familiars i amics d’ex-preses van engegar un procés ciutadà per reivindicar un memorial a l’espai ocupat per l’antiga presó de dones de les Corts.
Actualment, a la cantonada dels carrers d’Europa i Joan Güell, un monument efímer dissenyat pels estudiants del Màster en Disseny Urbà de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona explica la història de la presó, sota el nom Espai Dones|Presó. A més, un senyal situat a la cantonada del c/ Joan Güell amb l’avinguda Diagonal relaciona l’espai amb el Camp de la Bota, on 11 preses de Les Corts van ser afusellades entre els anys 1939 i 1940.