lunes 02 octubre 2023

lunes 02 octubre 2023

Compartir

La Presó de les Corts. L’activitat forma part de les celebracions del Dia Internacional de les Dones al districte de Les Corts

Tomasa Cuevas serà recordada aquest 8 de març a l’espai Dones|Memòria de les Corts

La plataforma Grup promotor per al futur monument de l’antiga presó de dones de les Corts recordarà la vida i obra de Tomasa Cuevas, lluitadora antifranquista. L’activitat forma part de les celebracions del Dia Internacional de les Dones al districte de Les Corts

 

Barcelona, 6 de març de 2017. El Grup promotor per al futur monument de l’antiga presó de dones de les Corts commemorarà el Dia Internacional de les Dones d’enguany amb un homenatge a l’ex-presa política Tomasa Cuevas. L’activitat forma part de l’itinerari “Les Corts feminista”, organitzat per la Taula de Dones del districte, i consistirà en un punt d’informació sobre la lluitadora antifranquista a l’espai Dones|Presó (cantonada del carrer Joan Güell amb c/ d’Europa). L’atenció al públic es farà de 10h a 14h amb el suport de l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i en col·laboració amb les altres entitats que formen part de la plataforma que reivindica un monument a l’antiga presó de les Corts.

Tomasa Cuevas Gutiérrez va ser una lluitadora antifranquista afiliada a la Joventut Comunista i al PCE. Va ingressar a la presó de dones de les Corts a l’abril de 1945, però no era la primera vegada que trepitjava una presó franquista. El 1939 havia estat condemnada a 30 anys de presó, dels quals en va complir sis entre les presons de Guadalajara, Durango, Santander, Ventas i Segòvia. Va ser alliberada el 1944 i desterrada a Barcelona, on va ser novament detinguda. Tomasa Cuevas va romandre a la presó de les Corts prop d’un any (1945-1946). A la sortida, ella va continuar col·laborant en la lluita clandestina i es va exiliar a França el 1961.

A partir de 1947, va dur a terme una llarga sèrie d’entrevistes amb excompanyes de presó, que va culminar amb diversos llibres publicats a principis dels 80. El 2004 va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva lluita contra el franquisme, i va morir a Barcelona el 2007. El 2015, el Centre Cívic de les Corts va adoptar el seu nom, un reconeixement extensiu a totes les dones que, com ella, van patir la repressió durant el franquisme per la seva lluita per la llibertat.

La Presó de les Corts

Del 1936 al 1955, el recinte de l’asil del Bon Consell, al barri de les Corts, esdevingué una presó de dones. Durant la dictadura franquista el centre va presentar les seves pitjors condicions de repressió i massificació. L’any 2012 un grup de 21 entitats, familiars i amics d’ex-preses van engegar un procés ciutadà per reivindicar un memorial a l’espai ocupat per l’antiga presó de dones de les Corts.

Actualment, a la cantonada dels carrers d’Europa i Joan Güell, un monument efímer dissenyat pels estudiants del Màster en Disseny Urbà de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona explica la història de la presó, sota el nom Espai Dones|Presó. A més, un senyal situat a la cantonada del c/ Joan Güell amb l’avinguda Diagonal relaciona l’espai amb el Camp de la Bota, on 11 preses de Les Corts van ser afusellades entre els anys 1939 i 1940.

 

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La presidenta de l’ICD reivindica el talent femení per a una Catalunya amb futur

Montse Gatell va participar en el II Congrés internacional de lideratge femení que organitzà l’Escola...

8 de març. Dones i Dret a Decidir

  OPINIÓ La historia ens està demostrant a les dones que malgrat els xicotets avanços...

Catalunya: Premi ICIP a Women’s International League for Peace and Freedom / La Independent / Notícies gènere

No hay traducción disponible Rebrà el premi Adilia Caravaca, presidenta de WILPF El proper dimarts...