Divendres 08 novembre 2024

Divendres 08 novembre 2024

Compartir

La migració familiar no es debat, no es comptabilitza, però es controla

L’Àrea de Migració de l’Institut de la Infància i Món Urbà (CIIMU) i el Grup Interdisciplinari de Investigadores Migrants (GIIM) organitzen el Seminari Internacional “Famílies migrants i Estats: migracions entre Amèrica Llatina i Europa”, a realitzar els dies 21 i 22 de novembre a la Casa del Mar, Barcelona.

La migració familiar, les famílies transnacionals, i la seva realitat en els països d’acollida i en el d’origen, és un tema poc estudiat i, fins i tot, ignorat en el discurs polític i en les estadístiques, assenyalen les entitats organitzadores del seminari que recorden que la migració llatinoamericana s’ha feminitzat en els últims anys.

És més, consideren que l’actual legislació, amb l’última modificació en la Llei d’Estrangeria espanyola, imposa noves limitacions al dret de reagrupació, on “les polítiques de migració familiar es van transformant en instrument de restricció i selecció d’immigrants”.

“Les normatives que regulen els moviments de població condicionen significativament les oportunitats de les persones migrades i donen forma a les seves experiències vitals, incloent les formes d’organització de la vida familiar”.

Afirmen que tot i que les polítiques i els processos de la migració familiar són “un camp d’investigació relativament poc explorat”, les famílies migrades són “objecte de control” als països europeus receptors.

El seminari “Famílies migrants i Estats: migracions entre Amèrica Llatina i Europa” es realitza tenint en compte que els fluxos migratoris dels darrers 15 anys van experimentar un procés d’acceleració i feminització provinent d’Amèrica Llatina, particularment de l’Equador, Colòmbia, República Dominicana i Brasil, a més de Bolívia.

La realitat de la migració Llatinoamericana cap a Espanya ha tingut, assenyalen, “un impacte transformador en les estructures familiars”, on es va produir un reacomodament en les relacions de gènere i generacionals, tant en els llocs d’origen com en els països de destinació.

La migració familiar no entra en el discurs polític, tot i que “emergeix sota problematitzacions” que es tracten en termes d’integració.

Si s’analitzen els vincles familiars transfronterers, permet conèixer les estratègies dels individus i el seu impacte en els processos globals, així també com les polítiques que s’apliquen afecten a l’esfera domèstica.

“En aquest context migratori a nivell internacional, aquest seminari proposa explorar les imbricacions entre les regulacions dels estats d’immigració i les actuals formes d’organització familiar que els emigrants i les seves famílies sostenen entre Europa i Amèrica Llatina”.

Aquest esdeveniment també contempla una taula rodona amb representants polítics que porten endavant la gestió de la migració tant a l’estat espanyol com a representants polítics i d’associacions que treballen en el tema en els contextos d’origen.

Aquesta trobada es porta a terme com a tancament del Projecte R + D “Polítiques migratòries, transnacionalisme familiar i estratificació cívica. Les migracions llatinoamericanes cap a Espanya “finançat pel Ministeri de Ciència i Tècnica del Govern d’Espanya (http://www.ciimu.org/pidpmi/).

La inscripció és gratuïta amb aforament limitat, per confirmar l’assistència escriure a: comunicacio@ciimu.org

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estat espanyol: Desiguals per llei / La Independent / Notícies gènere

Article publicat a lamarea.com Aquesta és la tesi que manté Maria Pazos en el...

Llibres Dia del llibre 2016

Foto blogueres de Sant Martí Aquest Dia del llibre 2016, fa 25 anys de...

Esther_Vivas

Catalunya, una independència per a la gent de baix

OPINIÓ Milers de persones van sortir aquest 11 de setembre al carrer a tot...