Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

Compartir

La cooperació que suma. Moçambic, Flandes i Catalunya

 

OPINIÓ

ActionAid Moçambic és d’aquelles organitzacions que només en entrar en les seves oficines de Maputo saps que hi pots comptar, t’expliquen els seus projectes i et comences a apassionar amb la feina que fan. Així de ràpid i així de fàcil.

Són els impulsors de la Campanya Justícia Fiscal, un projecte d’incidència política davant del Govern de Moçambic per les polítiques d’incentius fiscals excessius atorgats a companyies multinacionals. Action Aid denuncia les elevades pèrdues que això suposa, deixant al país amb un ingrés insignificant com a resultat dels beneficis fiscals que tenen les multinacionals, especialment del negoci de l’extracció de gas. Action Aid ens explica – vaig acompanyada del Director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) a Moçambic Rui Reis- que l’explotació sostenible amb un equilibri fiscal podrien contribuir a millorar la prestació dels serveis bàsics com l’educació, salut, aigua i sanejament, així, com crear més llocs de treball, reduir les desigualtats socials i que el país fos menys depenent de l’assistència externa, reduint així la pobresa.

 

                                      meninas12

 

 

La campanya defensa un sistema progressiu de la recaptació d’impostos per als grans projectes i que els ingressos derivats dels mateixos s’utilitzin per assegurar les necessitats dels grups socials més pobres i vulnerables.

Una segona línia de treball és la defensa dels drets humans de les dones. Fa molts anys que AcctionAid International prioritza la igualtat de gènere en tots els seus projectes i l’enfocament de gènere està integrat en les seves actuacions. El diagnòstic que fan del país sobre les causes estructurals que genera la situació de pobresa passen inevitablement per la vulneració dels drets humans que pateixen les dones.

Ens parlen de l’abús sexual, dels matrimonis infantils, de la manca d’accés a l’educació secundària, de les múltiples violències masclistes, així com la manca d’accés a l’economia que moltes dones i nenes pateixen. Els matrimonis infantils segueix sent una de les principals preocupacions, i emfatitzen que cal situar-lo com la porta d’entrada al seguit i inacabable camí de múltiples violències que a partir de llavors, comencen a patir les nenes. Gairebé el 50% de les nenes menors de 18 anys a Moçambic contrauen matrimoni. El matrimoni infantil no sempre es registra, només queden oficialitzats a ulls de la comunitat, per tant les lleis són gairebé inútils. L’educació s’atura i comença el periple de vida.

Ens convidem a sumar esforços, a treballar plegats per les dones i nenes de Moçambic. Som l’any 2014, el pressupost de cooperació a Catalunya era de 6,4 M. D’euros, un pressupost totalment insuficient i que en un 95% ja estava compromès per convocatòries anteriors. Un pressupost que havia de desenvolupar el pla Director 2011-2014 i on els drets de les dones eren accessòries. El pressupost 2015 de cooperació augmenta lleugerament, i malgrat que no haver-hi compromisos anteriors, segueix sent insuficient, però l’any comença amb un nou Pla Director de Cooperació (pel període 2015-2018) on queden fixats dos objectius: la defensa, protecció i garantia dels drets col·lectius dels pobles i dels drets humans de les dones, incorporant l’enfocament de gènere i basat en drets humans. La cooperació que impulsem és la de transformar.

Signem un conveni de col·laboració amb ActionAid Moçambic sense pressupost però establim les bases per treballar i buscar sinergies junts. Unes de les propostes d’aquest conveni és el de convidar a AictionAid a participar en l’elaboració d’un codi ètic per les empreses catalanes que busquen la seva internacionalització i una segona, que fou proposada pel Director de l’ACCD a Moçambic Rui Reis, és la de buscar sinergies econòmiques d’altres cooperacions internacionals. I així comença la feina d’en Rui Reis en propiciar contactes, tarannàs i maneres de fer. La cooperació de Flandes coneix bé al director de l’ACCD a Moçambic, d’altres projectes, per tant li precedeix l’expertesa i l’experiència i aconsegueix apropar la cooperació de Flandes a Accion Aid.

Fa pocs dies es va signar el conveni de col·laboració entre l’ACCD, Acction Aid i la Cooperació de Flandes, aportant aquesta última 400.000 € i l’ACCD, 100.000 €. Un projecte per actuar contra les violències masclistes, amb el nom “Avançant el projecte dels drets de les dones i nenes – WONGI”. Un conveni que propicia una cooperació d’aliances operatives però sobretot d’aliances estratègiques, quasi dos anys de feina prèvia, en la que tots ens podem felicitar per sobretot a les i als que han treballat i treballen directament al país.

 

* Marta Macias fou Directora General de Cooperació del Govern de Catalunya. Actualment és socia fundadora de la consultoria social Coop4equaliity.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

3r Premi Consell Municipal d’Immigració de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona té com a òrgan principal de participació i consulta de les associacions...

Catalunya: mesures de conciliació per la mobilitat de les treballadores públiques víctimes de violència masclista. La Independent / Notícies gènere

En el marc de la Mesa de Negociació dels Empleats Públics, el Govern ha aprovat...

Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps

La Regidoria de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats ha impulsat la creació del...