El divendres 10 de juny, a Vilafranca del Penedès, es va presentar el col·loqui “Lluites i resistències de les dones en situacions de conflictes a Centreamèrica. Una mirada feminista”, amb la participació de Paula Irene del Cid Vargas, de l’Associació Feminista La Cuerda, organització guatemalenca que vol donar a conèixer la proposta feminista i contribuir a la construcció d’un moviment social transformador.
Aquest col·loqui va tenir lloc en el marc de les Jornades-Seminari “Les dones primer. Impactes diferencials, propostes i lluites de les dones en situacions de conflicte”, que es desenvoluparan a Barcelona del 16 al 18 de juny.
Paula del Cid va compartir les propostes i somnis feministes després d’haver fet una breu exposició del context centre-americà marcat per la corrupció, la narcoactivitat, l’avenç dels agrocombustibles com monocultiu, l’explotació minera de metalls i el feminicidi.
En aquest difícil context, les integrants de La Cuerda, juntament amb altres feministes de Guatemala, estan impulsant un procés que té com objectiu construir el subjecte polític feminista. La conformació del subjecte col·lectiu implica processos en els que dones que es troben en desassossec amb les funcions que el sistema assigna per a elles, comencen a treballar col·lectivament, construeixen altres referents per a interpretar les realitats, per“historitzar-les”, desnaturalitzar-les i, des d’aquí, proposar un projecte de societat i una agenda política per portar-ho a terme.
Per “historitzar”, elles consideren prioritària la construcció de la memòria històrica, en aquest sentit, la violència contra les dones i concretament la violència sexual s’explica des d’una perspectiva política, és a dir, que té l’objectiu d’inhibir la capacitat de rebel·lia i transgressió de les dones i per això s’utilitza com estratègia de control en les relacions interpersonals, per la parella o en contextos de guerra i disputa de territoris.
Per construir el subjecte col·lectiu consideren necessari desenvolupar estratègies orientades a ampliar la capacitat analítica del moviment de dones des de perspectives teòriques i polítiques feministes, desenvolupar anàlisis de l’organització social i política, de l’ordre simbòlic i de les condicions de possibilitat simbòliques i materials per participar plenament en les decisions que afecten les vides de les dones. També es tracta d’identificar estratègies orientades a l’acumulació de força política del moviment, això passa per una dimensió qualitativa relacionada amb la capacitat analítica referida i per una dimensió quantitativa, és a dir, que hi hagi més dones que s’afegeixin a la recerca de la transformació social. Finalment també es tracta d’identificar altres moviments que comparteixin d’alguna manera aquest somni de societat que es basa, ja no en l’acumulació de riquesa, sinó en el benestar de les persones i de la natura.