Benjamín Netanyahu guanya les eleccions però perd suports per una forta pujada del centre esquerra. Les tres dones de diferent ideología que han encapçalat llistes electorals als comicis d’aquest dimarts no aconsegueixen guanys importants, tot i que la laborista Shelly Jachimovich es perfila com a tercera força.
(Fotografia wikipedia)
Els electors han castigat la gestió de Netanyahu i han donat suport a Yesh Atid (Hi ha Futur) un partit de centre liderat per un ex periodista sense pedigrí polític i que ha fet del laïcisme la seva bandera. Netanyahu haurà de decidir si lidera una gran coalició de centre –Yesh Atid ha obtingut 19 diputats- o si opta per una combinació de forces més extremistes i menys disposades a asseure’s a negociar amb els palestins. Una coalició, en tot cas, que hauria de superar els 60 escons, la majoria en una Parlament de 120.
Les tres dones caps de llista en aquestes eleccions són Shelly Yachimovich, líder del centre-esquerra, Tzipi Livni, ex canceller i ex lider de Kadima, el partit de centre majoritari a la Knéset (el Parlament israelià), fins ara, i Asma Aghbaria-Zahalka, del Partit dels Treballadors, àrab-israeliana, comunista i atea.
La candidata del Partit Laborista, la famosa periodista Shelly Yachimovich, s’ha presentat a les eleccions amb la proposta essencial de tornar a una més gran intervenció estatal i una lluita declarada contra el “capitalisme salvatge” de l’actual premier Benjamin Netanyahu i els poders econòmics. El Partit Laborista ha registrat un avenç modest i de 13 escons en les eleccions de 2009 ha passat a 15. Ha quedat tercer darrera del centrista Yesh Atid. Yachimovich ha declarat: “Faré tot el què estigui a la meva mà –i ja m’he posat en marxa per fer-ho- per crear una coalició de partits que comparteixin una agtenda social i econòmica i per fer reviure el procés de pau”.
Shelly Yachimovich va nèixer el 1960 en una familia humil d’inmigrants polonesos, victimes de l’Holocaust, i ha estat una respectada periodista de ràdio i televisió fins que fa vuit anys va canviar el periodisme per la política. Feminista i batalladora va anar escalant llocs dins del Partit Laborista en les successives eleccions, fins que en unes primaries del 2011 es va convertir en la lider d’un Partit Laborista esfondrat per la deserció del que havia estat el seu lider Ehud Barak, que va acabar pactant amb Netanyahu. Yachimovich es convertia d’aquesta manera en la segona dona a liderar l’històric Partit Laborista després de la primera ministra Golda Meir. La gran troballa de la periodista transformada en política ha estat aparcar com a tema central del debat polític a Israel el conflicte amb els palestins, per centrar-se en els temes econòmico-socials i dels més desfavorits, això com la capacitat d’atreure’s els joves que van protagonitzars les protestes estudiantils de l’estiu del 2011 i els jubilats. Tot i això, Yahimovich defensa sense reserves la solució de dos Estats, Palestina i Israel, que visquin en pau, tal com reclama la comunitat internacional.
Un dels partits que ha rebut un càstig important en aquestes eleccions és Kadima (Endavant), el partit de centre que liderava l’ex canceller Tzipi Livni, una dona que en les darreres eleccions ja es veia com a cap de govern, i que de fet va aconseguir que el seu partit fos majoritari al Parlament, però el pacte del Likud de Netanyahu amb els partits més dretans la va allunyar de la primera magistratura. Ara Tzivi Livni, després de les desercions a Kadima cap a d’altres partits, n’ha fundat un altre Yesh Atid, el Hatma que ha obtingut sis escons, però ha superat el dos escons amb què només s’ha quedat Kadima.
Un cas particular en aquestes eleccions, protagonitzat per una dona, ha estat el d’Asma Aghbaria-Zahalka, lider del Partit dels Treballadors, que s’autodefineix com a comunista i atea, que és àrab i israeliana i que va rebutjar l’Islam per considerar-lo opressiu. Per Aghbaria el més important en aquestes eleccions era garantir la pau entre israelians i palestins. Anti-capitalista, diu que vol lluitar des del Parlament pel dret dels treballadors. La setmana passada en una entrevistsa a la premsa local, Asma Aghbaria-Zahalka deia el següent: “Com es pot parlar de pau amb els palestins, si estem sempre preocupats per com pagar les factures i comprar menjar. El canvi només arribarà si els jueus i els palestins estan en una millor posició econòmica”.