Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

Compartir

ÍNDEX D’ EQUITAT DE GÈNERE 2012: L’Estat espanyol ja ha començat a retrocedir

Encara que el conjunt de territoris de l’Estat espanyol apareix entre els països de millor mitjana en l’Índex d’Equitat de Gènere (IEG) 2012 amb 81 punts, segons l’informe publicat per la Plataforma 2015, les polítiques del nou govern ja han fet que retrocedeixi. Aquesta publicació es realitza simultàniament en la majoria dels països del món a través de la xarxa internacional “Social Watch”, de la qual la Plataforma 2015 en forma part.

L’Índex de Equitat de Gènere és la mesura de tres dimensions: Educació, que mesura la desigualtat en escolarització i alfabetització;  Participació econòmica, que tracta les desigualtats en ingressos i llocs de treball; i Apoderament,  la desigualtat en càrrecs d’alta responsabilitat.

L’única dimensió en la qual L’Estat espanyol arriba a un valor ACCEPTABLE és en Educació (99 punts), mentre que en Participació econòmica (71) i Apoderament (73), presenta un índex BAIX en ambdós casos.

D’altra banda, les dones segueixen guanyant menys salari que els homes, un 22% menys en treballs similars, segons un estudi de l’Institut Nacional d’Estadística.

També suposarà un retrocés en l’autonomia de la dona l’anunciada reforma de la llei de l’avortament. Des de l’enfocament de drets humans, l’anunciada reforma pot restringir les garanties que les dones gaudeixin plenament dels seus drets sexuals i reproductius.

El treball de cures segueix encara invisible, atribuït exclusivament a les dones i no retribuït, la xarxa informal de cures suposa un estalvi per l’estat d’un 4% del PIB segons l’Institut d’Estudis Fiscals el 2011.

La Equitat de Gènere a l’estat espanyol, tot i que havia progressat en els últims anys, no només no ha aconseguir superar algunes dels principals factors de desigualtat, sinó que ja ha començat a retrocedir.

Les organitzacions feministes i de dones segueixen en moviment per reivindicar la lluita contra les desigualtats que persisteixen i contra els retrocessos en polítiques d’igualtat, on les mesures de retallada de la despesa pública s’estan començant a fer visibles en les polítiques de gènere.

La igualtat no pot estar en retrocés, ni aquí ni en cap lloc del món: per això les organitzacions, en campanyes com “La Teva Veu Compta”  visibilitzaran les desigualtats i presentaran l’IEG com una eina de sensibilització.

Els cinc nivells d’acord a què l’IEG mesura la bretxa són: CRÍTIC, MOLT BAIX, BAIX, MITJÀ I ACCEPTABLE Cal destacar que cap país del món ha arribat als 90 punts o més, és a dir que cap país ha assolit encara el nivell ACCEPTABLE.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Els hereus del feixisme, nova cara de la República italiana

Per Norma Rangeri. Sinpermiso La senadora Liliana Segre, que va pronunciar el discurs d’obertura de...

Per què no se’ns havia ocorregut abans?

OPINIÓ Hi ha valors immutables. La veritat, la crua forma d’enfrontar amb fets i...

De Musa a Directora: Jeanne Balivar en L’Alternativa

L’Alternativa es un festival de cinema independent que ja ha complert 19 anys i es...