Dissabte 27 abril 2024

Dissabte 27 abril 2024

Compartir

Immobilitat Invariable?

 
Un any més dels Premis de Comunicació no Sexista organitzat per l’ADPC
 
Els organitza l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) per reconèixer a periodistes o espais mediàtics que han treballat a favor de la igualtat de gènere.

 
Així com donar un toc d’atenció a aquells mitjans que no ho fan. Van tenir lloc ahir, 5 de novembre, un any més a l’auditori del CaixaFòrum.
 
 
 

foto grup premis
 
 
 
La gala, presentada per la periodista i presentadora de ràdio i televisió Xantal Llavina i l’escriptora i directora de l’Observatori Cultural de Gènere, M. Àngels Cabré, va comptar amb la presència de més de 250 assistents.
 
L’edició d’enguany s’emmarcava dins el vint-i-dosè aniversari de la creació de l’ADPC, la primera associació de dones periodistes de l’Estat espanyol, que té en l’actualitat prop de 200 associades.
 
La seva presidenta, Lina Barber, va posar de manifest “la necessitat de reestructurar el sector, de consensuar una estabilitat financera que permeti mitjans de comunicació de referència i defugir del periodisme reverencial”. Barber va afegir que “són els mitjans públics els garants dels drets d’informació i comunicació de la ciutadania perquè així ho recull l’article 52 de l’Estatut d’Autonomia”.
 
 
 foto grup premis
 
 
Les guardonades d’enguany, que van ser obsequiades amb la fotografia “Immobilitat invariable?” de la fotoperiodista Roser Villalonga, s’han caracteritzat per una varietat de categories que ha volgut destacar també l’opinió i la reflexió que es generen a través dels mitjans. Aquests han estat els casos dels premis per Cristina Sánchez Miret, tertuliana de mitjans com 8tv o Catalunya Ràdio, o Elisabet Puigdoller per les seves publicacions amb perspectiva de gènere a la xarxa.
 
 
 
Llistat dels Premis de Comunicació no Sexista 2014
 
Premni per una iniciativa de comunicació feminista
 
Pikara Magazine.
És un projecte de l’associació sense ànim de lucre EME Komunikazioa fundada el novembre del 2010 per les periodistes June Fernández, Lucía Martínez Odriozola, Itziar Abad i Maite Asensio Lozano. Com a lectores, trobaven a faltar un mitjà on confluïssin la perspectiva feminista i el bon periodisme. Com a periodistes, volien crear el seu propi espai on gaudir comunicant sobre els temes que les apassionen. Amb el nom de Pikara Magazine volien fer l’ullet a la feminitat subversiva, per transmetre un feminisme jove, fresc, transgressor i allunyat de l’estereotip que segueix pesant sobre qui lluita a favor dels drets de les dones. Una amiga els va dir: “Em recorda la frase que cridàvem en les manis: ¡Som dolentes, podem ser pitjors!. Però amb el somriure murri a la boca, és clar.”
 
 
 
Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2014 per una iniciativa d’emprenedoria digital de periodisme cultural de proximitat, liderada per dones.
 
Surtdecasa.cat
Neix a les Terres de l’Ebre l’octubre de 2010, com un mitjà de comunicació especialitzat en cultura amb l’objectiu d’ajudar a la vertebració cultural i social de la zona, a través de les noves tecnologies. Inclou sis edicions territorials que recullen la informació cultural i d’oci, a través de reportatges, entrevistes i opinió, així com també amb una exhaustiva agenda d’esdeveniments.
 
Neus Barberà i Anna Zaera, llicenciades en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, en són les fundadores del projecte. Robert Roig, llicenciat en Enginyeria Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya, completa l’equip. La iniciativa en aquests 4 anys s’ha consolidat i ampliat al Penedès (desembre de 2012), Camp de Tarragona (abril de 2013), Empordà (desembre de 2013), Ponent (juny 2014) i Vallès Occidental (octubre 2014).
 
 
Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2014 per la qualitat en la investigació i la formació en comunicació amb perspectiva de gènere.
 
 
Pilar López Díez.
 
 
Pilar López
 
 
 
 
Llicenciada en Periodisme i Doctora en Ciències de la Informació per la Universidad Complutense de Madrid, ha treballat com a periodista a la Cadena Ser, Onda Madrid i Radio Nacional de España. Ha participat com a docent en cursos universitaris sobre Gènere i Comunicació. És autora de diverses publicacions i manuals sobre els mitjans i la representació de gènere així com sobre com informar de la violència contra les dones. La Pilar es va fer feminista: “el millor que li ha passat a la vida”. Ella “va creure que des de la Universitat era possible canviar aquestes ments colonitzades que mai atenien a la perspectiva de gènere”, ara, però, es dedica a estudiar i a divulgar. A influir –per ser més exacta, intentar influir- als mitjans de comunicació i a tothom que em vulgui escoltar, per ajudar a eradicar la violència masculina contra les dones”, diu.
 
 
Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2014 per una iniciativa radiofònica de promoció de l’esport femení.
 
Dones Marca, programa de ràdio d’esport femení.
 
Ràdio Marca Barcelona emet tots els dissabtes el programa Dones Marca, amb l’actualitat de l’esport femení, notícies i entrevistes sobre la participació de les dones en els diferents esports, de la mà de les periodistes Lola García Fuentes i Carlota Martí.
 
Lola Garcia, és des de l’any 2005 la directora i presentadora del programa Dones Marca. Llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha desenvolupat la seva trajectòria professional en el mitjà radiofònic.
 
 
 
Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2014 per una iniciativa d’informació i sensibilització en salut i benestar per a les dones.
 
 
 
Gala a caixaforum
 
 
 
 
Montse Roura. Ella y el Abanico
 
Inquieta, aventurera i emprenedora, a Montse Roura sempre li ha agradat embarcar-se en projectes diferents. Als 50 anys se’n va anar a Ocotal, Nicaragua, a treballar amb dones i criatures en una ONG. Ha treballat de fotògrafa; ha organitzat durant anys esdeveniments culturals i produccions publicitàries amb la seva pròpia empresa; ha tingut una agència de comunicació, ha estat al ministeri de Cultura…
 
El seu últim projecte: Ella y el abanico i el Fòrum Dona i Menopausa. Una iniciativa que neix el 2010, adreçada a dones d’entre 40 i 60 anys, amb l’objectiu de contribuir a fer més fàcil el camí ver la menopausa, una etapa avui encara desconeguda i plena de tabús, dubtes i estereotips. El passat mes d’octubre es va celebrar a Barcelona el II Fòrum Dona i Menopausa, pel qual van passar més de 400 persones al llarg dels tres dies de durada, en què van tenir lloc debats, tallers, conferències.
 
 
 
Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2014 per la qualitat en el relat i l’opinió en premsa amb perspectiva de gènere.
 
Elisabet Puigdollers Mas
 
Llicenciada en Ciències Polítiques per la Universitat Pompeu Fabra. Politòloga especialitzada en temes de gènere, descobreix el moviment feminista, del qual n’és activista, a través d’aDONA’t, l’assemblea antipatriarcal de Cardedeu. La seva tesina tracta sobre els debats del moviment feminista espanyol i català dels anys 70 i 80. Pretén “explicar assumptes quotidians que tothom pot comprendre…, mitjançant una reflexió i anàlisi a través de la filosofia política”. Davant la dificultat de compaginar l’acadèmia i el treball diari per explicar i canviar la realitat, tria la segona opció.
 
Col·labora en l’Observatori IQ: dones, homes i la vida quotidiana. Publica articles periodístics al bloc de política del diari ARA, El Pati Descobert; a la secció d’opinió de Racó català i al bloc de política Finestra d’oportunitat.
 
 
 
Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2014 per crear opinió en perspectiva de gènere com a tertuliana en mitjans audiovisuals.
 
Cristina Sánchez Miret
 
Doctora en Sociologia, professora titular de sociologia de la Universitat de Girona, al departament d’Empresa. Especialitzada en la investigació sobre la desigualtat social relacionada amb el gènere, l’edat i la classe social. Col·laboradora habitual dels mitjans de comunicació. Actualment ho fa a la secció d’opinió de La Vanguardia; al programa 8 al Dia amb Josep Cuní a 8 TV i a La Tribu a Catalunya Ràdio.
 
Ha realitzat diverses recerques en la línia de l’estructura social, les desigualtats socials i de gènere i la conciliació de la vida personal i el mercat laboral així com també sobre participació ciutadana i democràcia directa. D’entre les seves publicacions destaquen Condicions de vida i hàbits socials de la joventut a Catalunya o El treball de les dones a Catalunya.
 
 
 
Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2014 pel compromís en la igualtat i per la qualitat en la investigació i en l’opinió en textos en premsa i ràdio.
 
Isaías Lafuente Zorrilla.
 
Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universidad Complutense de Madrid, és periodista i escriptor. Vinculat des de fa 27 anys a la Cadena SER, actualment és redactor en cap de La Ventana i ha estat sotsdirector de Hoy por Hoy i de A vivir que son dos días. Responsable de l’espai sobre l’ús del llenguatge als mitjans de comunicació, la Unidad de Vigilancia que aquesta temporada s’emet a La Ventana.
 
Col·labora com a comentarista en diferents mitjans. Pertany a la Junta Directiva de la Asociación de la Prensa de Madrid i és soci d’honor de la Unión de Correctores de España.
 
Destaquen les seves investigacions sobre la història de les dones i el seu compromís amb la igualtat. Ha publicat, entre d’altres, “Agrupémonos todas”, sobre la lluita de les espanyoles per aconseguir la igualtat i “La mujer olvidada”, una biografia novel·lada sobre Clara Campoamor.
 
 
 
 
Premi Trajectòria 2014
 
Elvira Altés Rufias
 
Elvira Altès
 
 
 
 
Llicenciada en Antropologia per la Universitat de Barcelona. Ha treballat durant més de 25 anys com a periodista a diferents mitjans. El 1983 va dirigir i presentar a RNE-Radio4 el primer programa de ràdio feminista, Les dones. També va presentar i dirigir la sèrie Elles també hi eren, a partir de biografies de pioneres en tots els camps.
 
Ha coordinat durant 10 anys (2000-2009) la revista trimestral Dones, editada per l’ADPC i per l’Estat espanyol coordina el seguiment dels mitjans que es du a terme cada cinc anys arreu del món en el Projecte Global de Seguiment dels Mitjans (2005 i 2010).
 
Destaquen les seves publicacions i investigacions sobre com es representen les dones i el gènere en els mitjans de comunicació i quina influència se’n deriva en la construcció d’identitats.
 
La darrera recerca realitzada ha estat l’estudi Protagonistes i periodistes als mitjans de comunicació de les Illes Balears, encarregada per Ajuda en Acció i que es presentarà el proper mes de desembre.
 
Ha publicat entre d’altres, el llibre Les periodistes en el temps de la República, Col. Vaixell de paper, Col·legi de Periodistes de Catalunya.
 
 
 
 
Premis Males Pràctiques de Comunicació no Sexista 2014
 
Diari El Segre, pel deficient tractament informatiu de l’assassinat a Tàrrega per violència masclista de la noia de 14 anys Alba Martí, l’octubre de 2013.
 
Diari La Mañana, pel deficient tractament informatiu de l’assassinat a Tàrrega per violència masclista de la noia de 14 anys Alba Martí, l’octubre de 2013.
 
 
 
director de La Mañana
 
 
 
 
 
L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació AMIC, per la poca presència de dones en la seva Junta.
 
L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal ACPC, per la poca presència de dones en la seva Junta.
 
 
 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: LABORATORI DE TESI Hibridisme, identitats i desplaçaments poblacionals / La Independent / Notícies gènere

El Seminari Filosofia i Gènere, del Centre de recerca Teoria, Gènere, Sexualitat (ADHUC), organitza el...

Manifest Dones ANC

8M2022 DIA INTERNACIONAL DE LES DONES PER UNA REPÚBLICA FEMINISTA CATALANA: LA NOSTRA FORÇA, LA...

Buenos Aires: Premiadas del Festival Internacional de Cine por la equidad de género

    Festival Internacional de Cine por la equidad de género MUJERES EN FOCO Edición...