Dimecres 17 juliol 2024

Dimecres 17 juliol 2024

monitoreo medios

Compartir

Gènere i cooperació: societat, gent del carrer i dones, absents en titulars

Notícies de temes socials, de les necessitats de la gent o les accions que es realitzen per atendre-les, així com el protagonisme de dones com lidereses o expertes, són absències recurrents en els titulars dels diaris catalans.

 

Són els homes dirigents polítics, ja sigui amb càrrecs al govern nacional o estatal o amb representació partidària, els que ocupen els principals llocs de les portades de diaris, tant en titulars com a fotografies, d’acord a l’anàlisi realitzada per La Independent a les portades dels diaris La Vanguardia, El Periódico, El Punt Avui i Diari Ara, en dates 16 i 24 de febrer d’aquest any.

 

Portada 16.02.16

Portades del 16/02/2016

 

 

Polítics protagonistes

De 52 titulars analitzats en aquestes dues setmanes, 15 corresponen a temes polític institucionals. D’aquests, 8 són els titulars principals i tots es refereixen a política i on els personatges destacats són homes íntegrament.

També hi ha una rellevant presència numèrica de titulars d’opinió, 11, encara que l’espai destinat per a aquests és reduït. Aquest tipus de titulars, on destaca el nom de qui escriu, és també majoritàriament masculí, 10 homes i una dona. El tema tractat generalment també té a veure amb política.

El futbol masculí resulta un titular destacat en la majoria de les portades, així com la seva fotografia. Mentre que la cultura només troba un titular i els temes econòmics tenen tres titulars.

Afers socials gairebé no apareixen, excepte la vaga de treballadors i treballadores del metro de Barcelona, però l’enfocament està donat des dels efectes negatius d’aquesta mesura i no es fa referència a les demandes. Una fotografia utilitzada per a aquest cas és el d’executius homes assistents al Mobile Congres.

Amb milers de persones intentant entrar a Europa i les necessitats que pateixen, amb la poca ajuda oficial que se’ls brinda i el gran esforç que fan cooperants i organitzacions d’ajuda, aquest tema no s’esmenta, excepte en un article d’opinió on no es parla de la situació de les dones.

 

 

portada 24.0216

Portades del 24/02/2016

 

 

 

L’amiga del papa

La política nacional i estatal centra la informació, així com també ho fan les notícies internacionals referides a polítiques que s’apliquen a nivell europeu en l’economia. En aquest cas, en les dues setmanes d’anàlisi, hi ha major varietat d’informació on també s’inclou bombardejos a la guerra d’Orient pròxim.

Destaca especialment l’espai atorgat en tots els diaris a la informació internacional referida a “l’amiga” del papa Joan Pau II. Ella és una de les poques dones que apareixen en els titulars i ho fa com “dona de …” i amb l’afegit de tenir aquesta connotació negativa o de morbo al suggerir una possible situació de “pecat” del sant pare.

Una de les poques fotografies en què no apareix un polític és precisament la del papa Joan Pau II en roba interior, en actitud d’absoluta confiança i intimitat amb la seva amiga que està dret davant d’ell i d’esquena a qui pugui estar llegint el diari. Aquí, si bé es parla d’ella i se la mostra, el personatge principal segueix sent un home, el papa.

 

Homes fins al cansament

Els que són capaços de treure el protagonisme fotogràfic als homes polítics, són els homes esportistes i futbolistes, a més del Barca, i les imatges es concentren a Lionel Messi, Neymar i Luis Suarez. Així va passar aquestes dues setmanes, però també va passar en les anteriors analitzades.

Una vegada més, els gallets de les càmeres fotogràfiques es disparen només per a homes ja que les portades són d’ells. De 26 fotografies publicades, 23 tenen imatges d’homes on 13 són protagonistes absoluts i 10 són més il·lustratives de la informació.

En el cas de les 3 imatges on apareixen dones, les tres són il·lustratives i en un cas està acompanyada d’un home. Hi ha una fotografia on figuren 23 persones observant unes ruïnes, tots són homes i el peu de foto no expressa aquesta situació que hauria de ser rellevant.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Premis de comunicació en la festa dels 25 anys de l’ADPC / La Independent / Notícies gènere

La Festa dels 25 anys de l’Associació de Dones Periodistes se celebrarà el pròxim 15...

Decisió del Tribunal europeu sobre el vel islàmic

El tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va fallar la setmana passada,...

Les Dones Juristes repassen els seus 25 anys de treball

Amb crítiques al ‘masclisme del dret’, la ‘masculinització de la cultura organitzativa i de...