Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

monitoreo medios

Compartir

Gènere i cooperació: poques dones però menys sexisme als mitjans

Les portades de diaris catalans mostren titulars on hi ha molt poques dones, tot i que guanya un llenguatge neutre, menys sexista; però elles gairebé desapareixen de les fotografies i el tema de cooperació és pràcticament inexistent.

 

Es tracta d’una anàlisi realitzada per La Independent que en aquesta ocasió correspon als dies 23 de novembre i 1 i 9 de desembre, de les portades dels diaris La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, El Punt Avui i el Diari Ara, on es van analitzar 79 titulars i 35 fotografies.

A causa de la conjuntura electoral espanyola i al clima català relacionat amb les negociacions per conformar un nou govern, la secció amb més presència de notícies en els titulars de portada és la que tracta sobre política institucional i partits (25), la segueixen titulars de l’àmbit internacional (18), degut principalment a la cimera climàtica i les repercussions de l’atemptat a París, i darrere hi ha les notícies de l’àrea social (11) i els espais més o menys fixos d’opinió (11), a més d’esports (6), cultura ( 5) i economia (3).

 

medios 1

Portades de 23/11/2015

 

Predomini d’homes

En aquests titulars, qui és subjecte de la notícia és un personatge masculí (37), tant com el que és sexualment indefinit (36), mentre que només és femení en poques ocasions (6); és, a més, generalment una persona individual (39) o un personatge abstracte, com una institució o un fet al qual se li dóna vida (30). És, finalment, aclaparadorament adult, ja que hi ha molt poca aparició de joves i és mínima la presència de nens o nenes i de gent gran.

La font de la notícia en els titulars és principalment asexuada (48) o és masculina (28), mentre que és femenina en molt poques ocasions (3). Aquesta font es reparteix de manera més o menys parella des de la política, la institució, la societat o a títol personal; i és també majoritàriament adulta. Dóna la informació com a portaveu o en representació (37), amb lideratge (16) o com a personatge expert (15), en tant que com a “opinador” (11).

L’home, a més a més, quan apareix com a font en la notícia, té una funció de lideratge en 14 de les 16 vegades que apareix com a tal, les altres dues són per a les dones. El personatge masculí fa de portaveu (15) i expert (5); mentre que el personatge femení és portaveu en dues oportunitats i cap d’ expert.

 

Poc però no dolent

En la gran majoria de les ocasions, quan s’analitza des de la visió de gènere, l’enfocament del titular és neutre (64), fet que resulta positiu; però, allà la dona apareix en un paper protagonista en mínimes oportunitats (4) i entre els 79 titulars s’hi troben 11 ocasions de desigualtat principalment a causa del ús no inclusiu del llenguatge.

En aquest grup de titulars no s’hi han trobat casos de presentació estereotipada de la dona, però tampoc d’explícita igualtat.

 

Medios 1-12

Portades del 1/12/2015

 

Cooperació

En els 79 titulars n’hi ha tres que tenen alguna relació amb temes de cooperació en un espai nacional català i que constitueixen el tema principal del titular.

Aquests escassos titulars estan referits a la situació de les persones refugiades, als ajuts a persones sense sostre i a les advertències que fan les ONG en matèria de la sida; però, en aquestes notícies no es fa referència a les dones, en algun cas és una informació neutral en matèria de gènere o bé s’usa un llenguatge sexista.

Un dels casos té la particularitat que sembla que s’usa el titular per justificar una fotografia en què apareix una parella gai besant-se, on un d’ells té molta semblança amb el futbolista Cristiano Ronaldo. La fotografia surt a la llum en un moment en què es parla de la suposada homosexualitat del futbolista, el que podria constituir una violació a la intimitat i estaria alimentant una estigmatització en un sector molt masculinitzat i amb possibles components homofòbics.

 

Medios 9-12

Portades del 9/12/2015

 

Fotografies

De les 35 imatges trobades en les 12 portades, en 32 apareixen homes i en 11 dones. Es dóna el cas que en una de les dates analitzades (1 de desembre de 2015) en les quatre portades dels diaris apareixen personatges masculins en 16 ocasions, mentre que només hi surt una vegada una dona (que acompanya dos homes). Les fotografies són principalment masculines.

Quan es tracta de fotografies considerades d’actualitat, els personatges masculins apareixen 15 vegades, mentre que les dones només ho fan en 6. Quan es tracta d’imatges on el personatge té una rellevància més aviat il·lustrativa, és masculí en també en 15 oportunitats i el femení també en 6.

Aquesta anàlisi forma part d’un de general que finalitzarà a mitjans d’any i que té l’objectiu de visibilitzar la presència o no de la dona en els mitjans, així com de la cooperació i l’enfocament de gènere. Compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i es porta a terme per l’Associació Dinamitzadora de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (AD. XIDPIC.CA- XIPVG), mitjançant La Independent, i l’Associació Sicom, Solidaritat i Comunicació.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Comunicado de la Plataforma Andaluza de Apoyo al Lobby Europeo de Mujeres: ¡Vayamos a la Huelga las mujeres!!

¡Vayamos a la Huelga las mujeres!! La Plataforma Andaluza de Apoyo al Lobby Europeo de...

Les agressions a periodistes de Mèxic es van incrementar un 341% amb Peña Nieto

  Des de la presa de possessió del nou president de Mèxic el desembre passat,...

“Aproximadament un 60% del voluntariat és femení”

La Presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social a Catalunya (FCVC), Francina Alsina, fa...