Dimarts 20 febrer 2024

Dimarts 20 febrer 2024

Compartir

GAMAG Europa (GE) contra els assassinats de dones periodistes

El capítol europeu de l’Aliança global GAMAG demana una investigació transparent pels recents assassinats de vuit dones periodistes a tot el món en els darrers dies. GE s’afegeix a altres organitzacions internacionals que també exigeixen el fi de la impunitat en la qual resten aquests assassinats.

“GE és una xarxa compromesa en defensar els DDHH i les llibertats de les persones i de les professionals del periodisme y la comunicació, especialment la d’expressió i de premsa.” – diu la Declaració que ha publicat aquesta Xarxa. Demana als governs del països on s’han produït aquests crims- Palestina, Mèxic, Xile, Ucraïna i Afganistan- que vagin fins al fons i la justícia castigui als assassins.

Cada delicte d’una periodista té un valor molt important per GE i és durament denunciat. Però el de la periodista d’origen palestí Shireen Abu Akleh que va ser assassinada probablement per bales de soldats israelians mentre cobria una informació a la ciutat ocupada de Jenin, per a Al-Jazeera, ha causat una commoció global. Les imatges del funeral de la periodista palestina van donar la volta al món quan diversos policies israelians van fer servir porres per aturar les llàgrimes d’aquells o aquelles que ploraven desconsoladament la seva mort i que van fer anar el fèretre gairebé a terra.

A Mèxic van ser assassinades Yesenia Mollinedo Falconi i Sheila Johana Garcia Olivera en el municipi de Cosoleacaque, a l’estat de Veracruz. Yesenia era directora del portal “El Veraz” i la policia els havia requerit que no cobrissin noticies policials.

A Xile va ser tirotejada una periodista, Francisca Sandoval, mentre cobria la manifestació del Primer de Maig per al mitjà local Canal Señal 3 La Victoria. En aquells moments va rebre un impacte de bala a la cara i va quedar molt mal ferida morint al cap d’uns dies. També a Ucraïna va morir una periodista de Radio Liberty, Vera Girich, atrapada en les runes d’un obús que va destruir casa seva.

Així mateix van perdre la vida tres treballadores de la cadena de televisió afganesa EnikassTV, Mursal Habibi, va ser la primera en ser assassinada, després Sadia Sadat, amb Shanaz Roafi. Aquestes tres periodistes ho van ser en el context d’una campanya de crims selectius dels talibans contra professionals dels mitjans y activistes per atemorir a la societat civil.

GE que treballa per la igualtat de gènere en i als mitjans exigeix que s’acabi aquesta corrua d’assassinats i també que aquests fets retin impunes.

Aquí poden llegir la Declaració 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Novena dona assassinada enguany a Catalunya per violència masclista

El nové crim de feminicidi d’enguany al nostre país ha succeit aquest 8 de juny...

“Aproximadament un 60% del voluntariat és femení”

La Presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social a Catalunya (FCVC), Francina Alsina, fa...

Afectades per les PIP seran indemnitzades

La sentència del Tribunal que ordena el pagament de 3.000€  per persona, afavoreix 1.486 dones...