Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

Compartir

Fortes i unides contra la violència a dones i nenes

   

 María José Carretero experta en violència de l’Observatori del LEM Espanya

Celebració del vintè aniversari de l’Observatori de Violència del Lobby Europeu de Dones (EWL). Glòria Steinem, periodista i històrica feminista nord-americana va ser a Brussel·les donant suport a l’ EWL en tots els seus actes del 9 i 10 d’aquest mes de juny.

Amb el lema “Fortes i Unides per posar fi a la Violència contra les Dones i Nenes”, el Lobby Europeu de Dones (EWL) ha celebrat els vint anys de funcionament de l’Observatori de Violència. La celebració es va fer amb un acte públic on hi van participar representants de les associacions de dones, de les víctimes i de la política europea. Es va comptar també amb una convidada d’honor, Glòria Steinem.

El cor de Brussel·les va ser l’escenari tant de l’esdeveniment públic que va tenir lloc a l’Ajuntament situat a la Gran Place com la posterior manifestació organitzada pel Consell de Dones Francòfones i la Marxa Mundial de les Dones que va discórrer per carrers cèntrics per finalitzar a la plaça Albertine.

 

L’Observatori del EWL encapçala una acció europea coordinada

El Lobby Europeu de Dones es va constituir a Brussel·les el 1990. És una organització formada per més de tres mil associacions i té representació en els vint països membres de la UE i on d’altres països han demanat el seu ingrés com són Turquia, Macedònia i Sèrbia. El seu camp d’acció són totes les àrees que es van aprovar a la Plataforma d’Acció de Beijing.

   

 

manifa 2 globos-15500-77c31   2

  Assistents a l’acte s’encaminen cap a la manifestació

 

L’Observatori de Violència, que es va crear amb posterioritat, va ser la conseqüència de constatar com la violència exercida contra les dones era i continua sent un problema de gran magnitud que s’estava donant en tots els països, i que tampoc aflorava en la seva veritable dimensió (es va demostrar que hi havia un 30% de dones que patien violència física per part de la seva parella), que la resposta legal era diferent segons el país i que hi havia absència d’estadístiques oficials que recollissin informació sobre això.

L’Observatori de Violència va ser creat pel Lobby Europeu de Dones fa vint anys com a resposta i necessitat de lluitar contra la violència exercida a les dones i nenes. Entre els seus objectius, a més d’assessorar al Consell d’Europa perquè conegui aquesta realitat, fa la intermediació entre les institucions europees i les associacions que treballen en aquest àmbit, perquè posi a disposició els recursos necessaris i que els polítics prenguin responsabilitats en aquest camp per combatre aquesta xacra social.

L’Observatori és una estructura independent que compta amb trenta expertes professionals, defensores dels drets de les dones, activistes d’ONG que representen els països membres de la UE. Aconsella a l’ EWL en les accions i estratègies que han de ser dutes a terme per combatre la violència contra les dones. Es destaca també per denunciar públicament totes les formes de violència exercida contra dones i nenes, unificar les accions que s’emprenguin en els Estats membres i donar suport a les mesures de pressió i lobbying mitjançant el desenvolupament de xarxes d’observatoris estatals sobre la violència en els estats membres i mitjançant la consolidació de la dimensió europea.

 

Definir i establir indicadors

Quan es va crear l’Observatori de Violència només hi havia quinze països a la UE i ja des del seu inici, les expertes es van adonar que cada país tenia realitats diferents a l’hora de definir i abordar la violència de gènere.

Una de les primeres accions que van dur a terme va ser definir els indicadors. Es tractava d’unificar criteris i que a més servissin d’eina de treball. Les expertes al costat de les organitzacions dels seus respectius països van fer una tasca ingent en la definició d’indicadors, recollida de dades, organitzar-los i fixar estratègies comunes per eradicar aquest tipus de violència. Les expertes han estat el llaç d’unió entre els països, l’Observatori que ho canalitzava i l’EWL que amb el seu estatus consultiu en el Consell d’Europa, feia arribar a la Unió Europea la preocupació i la necessitat de posar en marxa mesures per aturar aquest problema.

 

manifa1-2cf43-8aa9d   3

 Manifestants a la Plaça Albertine

 

El resultat va ser l’elaboració d’un estudi titulat, “Descobrint les dades ocultes sobre la Violència Domèstica contra les Dones”, que va ser traduït a totes les llengües dels països membres i que va servir de guia a les associacions que treballaven per a eradicar la violència.

 

Totes les taules rodones van comptar amb les parts concernides

El Lobby Europeu de Dones va organitzar aquest esdeveniment, va veure l’ocasió de reunir als actors clau que estan concernits en aquest problema. Va ser l’ocasió per donar veu a les supervivents de violència, a les associacions que treballen al costat i per elles i a representants de les institucions europees.

Es va aprofitar la reunió per fer una crida a la UE perquè insti als seus Estats membres a ratificar i posar en marxa el Conveni d’Istanbul. L’acte va ser presentat per la presidenta de l’EWL, Edith Schratzberger-Vecsei i van haver-hi quatre taules rodones, en la primera hi van participar associacions de dones que lluiten per eradicar la violència contra les dones de Sèrbia, Suècia i Lituània, moderades per Biljana Nastovska, experta de l’Observatori de la República Iugoslava de Macedònia. A la segona taula, es van destacar iniciatives innovadores dutes a terme per organitzacions com el Centre Sexual de Cork a Irlanda, la Maison des Femmes de la Fundació Kering a París i Valentina Andrasek del Tribunal de la Dona. La tercera taula, moderada per Salomen Mbugua experta de l’Observatori representant a la Xarxa Europea de Dones Migrants, va estar dedicada a donar veu a les supervivents de la violència masculina. Van comptar la seva història, supervivents de captació de menors, de violència de gènere i de prostitució. La quarta i última taula va comptar amb la presència de representants d’institucions de la UE  a qui es va fer lliurament de signatures amb la petició de “Aixecar-se contra la violència”.

 

Glòria Steinem convida a sumar-se a la Marxa

 

gloria cerca-26df5-c7c1a   4

gloria tres-3e6f7-5e551  5

 

 

 

 

 

 

  Glòria Steinem a la cloenda de l’acte UE

 

Entre els anys seixanta i vuitanta són notables les manifestacions, vagues i marxes que van recórrer el territori nord-americà defensant la pau, els drets civils, protestant per la desigualtat. A Washington van ser convocades 700.000 persones reclamant la igualtat de drets entre dones i homes. Des de la seva professió com a periodista va utilitzar les columnes dels mitjans on treballava per denunciar les desigualtats basades en la discriminació de sexes, de les dones negres, ha advocat pels drets sexuals i reproductius, defensora de la píndola contraceptiva i de l’avortament. El 2005 va fundar amb altres activistes com Jane Fonda i Robin Morgan el Womens’s Media Center amb l’objectiu de fer visible a les dones en els mitjans de comunicació.

 

 La violència és una forma d’expressió del patriarcat

La cloenda de l’acte el va portar a terme Glòria Steinem, denunciant la violència com una de les formes visibles del patriarcat que és propiciada pel capitalisme. Va denunciar la doble i triple discriminació que pateixen les dones negres, les migrants, assegurant, que continua havent-hi discriminació de classes i racial. Per Steinem, la violència és el resultat del capitalisme que s’ha desenvolupat en el sistema patriarcal i tots els aspectes que generen violència com les qüestions racials, la discriminació entre dones i homes, l’emigració, les guerres … En l’actualitat és una de les impulsores de la Marxa Mundial de les Dones que està recorrent tots els continents i on s’estan duent a terme actes i manifestacions reivindicant la diversitat cultural, la solidaritat, el no al racisme, eradicar la violència, perquè en definitiva es posi fi al patriarcat. I en aquest context va animar a les persones assistents a sumar-se a la manifestació que estava transcorrent als voltants de l’Ajuntament de Brussel·les i finalitzava a la Plaça Albertine.

 

  

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Xile: Augmenten les denúncies i baixa el pressupost en violència intrafamiliar

Un augment de  l’11 per cent de les denúncies per violència intrafamiliar respecte a l’any...

Extracte de la Conferència de Ma Àngels Roque sobre Aurora Bertrana del Cicle L’Orient com a pre-text

Dins el cicle de conferències: L’Orient com a pre-text. Cicle sobre viatgers catalans i l’Orient...

Mujeres periodistas interesadas en la cobertura de los derechos humanos pueden concursar para beca de estudio en EE.UU.

Blog PERIODISMO EN LAS AMERICAS La Fundación Internacional de Mujeres en los Medios (IWMF, por...