Dijous 18 juliol 2024

Dijous 18 juliol 2024

Compartir

Estat Espanyol: Mitjans amb notícies islamòfobes i amb referència negativa vers les dones / La Independent / Notícies Gènere

L’Observatori de la Islamofòbia en els Mitjans, una iniciativa de l’IEMed i la Fundació Al Fanar, va presentar a Barcelona el seu primer informe anual que afirma que els diaris “La Vanguardia, El Mundo, La Razón, 20 minutos, El País i eldiario.es han publicat durant 2017 notícies, entrevistes i articles d’opinió sobre l’islam i els/les musulmans/es que cauen en la islamofòbia, encara que en proporcions diferents segons el diari”. Ha identificat i avaluat 1659 informacions d’aquests mitjans on, a més, el tracte a la dona es negatiu.

 

 

“Una anàlisi qualitativa li dóna la possibilitat a l’Observatori d’identificar el to positiu o negatiu de les informacions analitzades, el que permet lectures interessants quan es comparen per temàtica (es contemplen les següents: terrorisme, dona, indumentària femenina, radicalisme i refugiats). En aquest sentit, és rellevant que aquells continguts que tracten sobre la dona tinguin un to negatiu en el 65% dels casos, o que el 90% de les notícies sobre islam i facin referència a un aspecte negatiu”, diu l’entitat.

Segons la metodologia de treball de l’Observatori, el 60% del total d’informacions són categoritzades com islamòfobes, bé per contenir idees islamòfobes (títol / subtítol i / o text i imatge), o -sense ser explícites- per afavorir interpretacions islamòfobes.

Cal aclarir, diu l’Observatori de la Islamofòbia, que hi ha diferències notables segons els mitjans analitzats. En aquest sentit, han incorregut més en informacions islamòfobes explícites o implícites La Razón i El País (més del 70% dels continguts analitzats). El que menys, eldiario.es, ja que el 66% dels seus continguts no incorre en cap grau d’islamofòbia.

L’Observatori de la Islamofòbia als Mitjans és una iniciativa de l’IEMed i la Fundación Al Fanar para el Conocimiento Árabe, que compta amb el suport de Casa Árabe, la Fundación Tres Culturas y la Fundación Euroàrabe, a la que s’ha sumat el 2018 el Campus Excelencia Mare Nostrum (Universidad de Màlaga). El seu objectiu és identificar exemples d’islamofòbia en la informació periodística per a promoure en col·laboració amb els mitjans de comunicació “un periodisme, precís, equilibrat i conscient de la seva funció com a formador d’opinió a l’hora de fomentar una societat inclusiva”.

 

Més informació:

Informe Islamofobia

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Més dones a la judicialització del Procés

Tamara Carrasco Els rostres fins ara desconeguts o poc visibles en els mitjans de Tamara...

Les dones saudites que votaran d’aquí quatre anys en les eleccions locals volen anar més lluny

Conté els articles: “El camí cap a la recuperació de drets islàmics legítims” de Maria...

COMUNICADO Feminismos 15M: Manifestación por el derecho al aborto

El 28 de septiembre os convocamos a la manifestación por el derecho al aborto “DECIDIR...