Dissabte 30 setembre 2023

Dissabte 30 setembre 2023

Compartir

Por a les Canàries per la situació de familiars saharauís dels “territoris ocupats”

Declaracions de l’activista canària Lemtat Ahmed davant la imminent marxa d’Aminatou Haidar al Aioun

 

Amb 23 anys d’edat, Lemtat Ahmed és delegada de l’associació de dones sahrauís a Las Palmas i s’ha convertit en un dels referents de la lluita pels drets d’aquest poble a Canàries. Aquesta jove activista relata per a La Independent  les seves vivències respecte dels últims esdeveniments en els anomenats “territoris ocupats” del Sàhara Occidental, i les seves expectatives després de l’anunci de la també activista coneguda internacionalment, Aminatou Haidar, de marxar avui al Aioún.


Lemtat_Ahmed
Lemtat Ahmed, delegada de l’associació de dones sahrauís a Las Palmas

Lemtat Ahmed, que parla amb un marcat accent canari, explica que fa 16 anys que la seva família va emigrar des del campament de refugiats de Tinduf cap a les Illes Canàries. Actualment, és una jove amb els mateixos interessos que moltes més: trobar una feina, continuar formant-se i relacionar-se amb amistats. Però a això, hem de sumar-li la preocupació que habitualment té per “difondre la causa sahrauí, com tota persona que neix sahrauí”, segons les seves paraules. A més, afegeix que, després del desallotjament del campament de Gdeim Izik per part de les autoritats marroquines, “en les últimes setmanes ha canviat la meva vida i la de la meva família, estem pendents del telèfon, dels correus electrònics i dels vídeos que s’envien des d’al Aioún per saber com es troben els nostres familiars.”

 

 

El bloqueig mediàtic és total


Sobre les denúncies en els darrers dies per part de nombrosos mitjans de comunicació que acusen el govern marroquí de faltar reiteradament a la llibertat d’expressió, Lemtat Ahmed ens respon que “el bloqueig mediàtic és total en el Sàhara i està paralitzant de por les famílies que allà viuen, les quals no són capaces ni de parlar per telèfon amb els seus éssers estimats a l’estranger. El terror està sent molt gran i va a marcar les seves vides per sempre”.

 

Confiança en el viatge d’Aminatou Haidar i en el seu missatge de pau


Quan parlem sobre com veu la condició de les dones actualment, respon amb orgull, encara visiblement afectada, que “fins ara les dones sahrauís han trencat els estereotips de les dones àrabs i han sigut les principals encarregades de transmetre la cultura”. Ara estem realment afectades pensant en com deuen patir les que estan són violades a les presons marroquines i els seus familiars que són obligats a presenciar-ho”. Elles no tenen la possibilitat d’anar a cap comissaria a demanar ajuda, perquè totes estan sota el règim marroquí.”


Aminatou Haidar, que es trobava a les Canàries per motius de salut, va anunciar en la massiva manifestació en suport del poble sahrauí, que marxava de nou cap al Aioún. Llençava un missatge de suport a continuar la “lluita pacífica” que sempre ha caracteritzat al seu poble. Preguntada sobre aquestes declaracions, Lemtat Ahmed ens respon que “tenint en compte els 32 dies de vaga de fam que va viure a Lanzarote, ara se li fa petit tornar al al Aioún. Torna a donar fe del que succeeix: és la seva manera de protestar i donar testimoni”. “La por paralitza, per la por a la repressió contra la teva família i el veïnat, però també enforteix la resistència”.

 

Lemtat Ahmed s’acomiada amb certa ironia, la que caracteritza l’humor de les Canàries, demanant-me el favor de publicar que “per favor li demanem a l’ONU, que està de vacances als hotels de luxe del Marroc, que intervingui en aquest greu conflicte”.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Acte del Dia Mundial de les persones Refugiades /La Independent/Notícies gènere

Acte del Dia Mundial de les persones Refugiades que organitzen les entitats que treballen en...

La Real Academia accepta posar-li nom

  Marcela Lagarde: Foto Amada Santos Impulsada per l’antropòloga mexicana Marcela Lagarde, la paraula “feminicidi”...

Cubelles: Dones La Fita. 15 anys de l’entitat / La Independent / Notícies Gènere

 Aquest any Dones La Fita. celebren els 15 anys de l’entitat.  Una setmana on xerrades...