lunes 24 junio 2024

lunes 24 junio 2024

Compartir

L’assassinat d’una dona prostituïda és violència masclista

Recentment, el govern espanyol ha refusat reconèixer com a violència de gènere l’assassinat d’una noia marroquina prostituïda, morta a mans d’un militar espanyol, “client”seu.

El govern cerca empara, és cert, en una de les majors limitacions de la Llei Integral, que circumscriu aquesta consideració a les “discriminacions, desigualtats i relacions de poder” que es produeixen en l’àmbit de la parella – una incongruència que ha estat criticada des de diferents sensibilitats feministes.

Aquesta fragmentació conceptual de les violències no és gens innocent. D’una banda, reduint la violència de gènere a l’àmbit domèstic i de les relacions afectives, llisquem cap a la idea del “crim passional” i de la gelosia com a “excés amorós”, desdibuixant el substrat fonamental de la dominació masclista.

De l’altra, refusant de considerar com a tal violència un crim com aquest, s’esvaeix el fet que l’acte ha estat comès per un home enfurismat, imbuït del seu dret “natural” de comprar el cos d’una dona i convençut de posseir unes prerrogatives ancestrals sobre ella i la seva vida. En un mot: aquesta divisió de la noció de violència de gènere resulta d’allò més interessada. Només serveix per amagar, rere la casuística, la iniquitat estructural que roman en el si de la nostra societat – i que els moviments feministes denuncien com la vigència del patriarcat.

Cal prendre’n consciència per poder lluitar contra l’abominació dels crims masclistes, que volen presentar de manera atenuada, sense fonaments culturals i socials, com el desbordament emocional d’un individu aïllat, com el tràgic resultat d’una enrabiada o d’una borratxera. És necessari ampliar els supòsits de la Llei Integral. Calen dotacions pressupostàries adequades, recursos assistencials per a les víctimes, educació en la igualtat, formació de magistrats i funcionaris de policia… Cal  començar, però, per mirar la realitat cara a cara, reconèixer les múltiples expressions d’una violència insuportable i d’una dominació que cal subvertir.

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Latinoamérica: Cada 15 minutos cuatro personas son asesinadas en la región

Cada 15 minutos, al menos cuatro personas son víctimas de homicidio en América Latina...

Barcelona: Presentación en Ca la Dona del numero 2 en papel de la revista Pikaramagazine / La Independent / Noticias género

El 19 de septiembre por la tarde, June Fernández, periodista y fundadora de la...

Cataluña: Manifestación 18F para la acogida de personas refugiadas y migrantes / La Independent / Noticias Género

La Campaña’Casa Nostra, casa Vostra’, nace con el apoyo de un grupo de personas que...