Rodes d’Homes contra la violència masclista
L’Associació d’Homes per la Igualtat de Gènere (AHIGE) ha iniciat una campanya de recollida de fotografies perquè els homes visibilitzin el seu rebuig a la violència masclista
En l’era dels “selfies” i de les xarxes socials, l’Associació d’Homes per la Igualtat de Gènere (AHIGE) proposa als homes que visibilitzin el seu rebuig als violència masclista a partir d’un acte tan senzill com fer-se una fotografia amb un paper o cartolina en què estigui escrita la frase “Homes contra la violència masclista” i que la comparteixin en Facebook o Twitter. Sota el lema “Home! visibilízate contra la violència masclista “s’ha iniciat a l’octubre aquesta campanya en xarxes socials que vol sumar als homes en el rebuig a la violència masclista. La campanya de recollida de fotos finalitzarà el 25 de novembre, moment en què es publicaran tota i es convocarà a tots els homes a participar en les concentracions que s’organitzen amb motiu del Dia Internacional per a l’eradicació de la Violència de Gènere que tenen lloc en aquella data. Les xarxes socials tornen a ser eina de mobilització i conscienciació, tant Twitter com Facebook, que permeten visibilitzar les noves realitats socials i col·lectius. Les fotografies realitzades es poden publicar en l’esdeveniment de Facebook, la pàgina de Facebook de AHIGE en aquesta xarxa social o publicar en qualsevol xarxa social amb els hashtag # 21o #ruedasdehombres o #ahige.
Rodes d’Homes contra la violència masclista
Aquesta iniciativa és una més de les que organzia AHIGE perquè els homes participin en la denúncia pública de les situacions de maltractament contra les dones. El moviment d’homes per la igualtat convoca des de fa vuit anys les anomenades rodes d’homes contra la violència masclista, al voltant del 21 d’octubre, en què és el públic masculí l’cridat a participar. La roda és un acte simbòlic en què un grup d’homes forma un cercle al voltant d’un gran llaç blanc en el qual s’encenen espelmes i es llegeix un manifest de rebuig al masclisme i de suport i record a les víctimes a què es dedica un minut de silenci. L’entitat vol sumar suports públics i sortir al carrer contra la violència contra les dones perquè, com es diu en lemes habituals de les concentracions d’aquest tipus, “el silenci ens fa còmplices” i “la igualtat és cosa de tots”.
El 21 d’octubre és un símbol per al moviment d’homes per la igualtat ja que el 2006 es va organitzar a Sevilla la primera manifestació de participants exclusivament masculins contra la violència de gènere, en el marc d’una trobada estatal. Amb tot, no va ser fins el 2011 amb la “Declaració de Barcelona” quan les entitats de tot el territori espanyol van situar el 21 d’octubre com el dia en què els homes es fan visibles contra la violència masclista. Actualment, el dels homes per la igualtat s’ha convertit en moviment social en creixement que ha permès que hi hagi rodes d’homes contra la violència masclista a tot l’Estat espanyol i en diferents països llatinoamericans.
De moment estan confirmades més de deu rodes a tot Espanya, entre les quals destaquen la del 19 d’octubre a Madrid, i les del 21 d’octubre a Barcelona, Toledo, Sevilla, Huelva, Cadis i Bilbao i el 22 a Màlaga.