No hay traducción disponible
Al barri de Sant Andreu del Palomar de Barcelona, des del 2012 s’organitzen les Festes Feministes de Sant Andreu, un espai lúdic amb perspectiva feminista.
Perquè unes festes feministes? L’any 2011, en el marc de les festes alternatives, es va portar a terme una activitat organitzada des dels diferents espais feministes del barri. Era una taula rodona en la que es debatia sobre el feminisme als moviments socials. Allà les dones dels diferents col·lectius van coincidir en que els conflictes eren igual arreu, o molt similars, i que els problemes es reproduïen. Allà va nàixer el germen del que van ser les Festes Feministes de Sant Andreu.
Actualment, l’assemblea que porta el mateix nom, organitza -des del 2012- una sèrie d’activitats pròpies que es desenvolupen durant un cap de setmana i coincidint amb la festa major del barri.
L’objectiu de les festes, segons la Maria, una de les organitzadores, era “partir del feminisme per crear espais d’oci, espais lúdics dins de la festa major”- i destaca- “un espais d’oci que, alhora, plantegessin una reflexió feminista. Un espai d’oci polititzat”.
En aquest sentit, han anat consolidant una xarxa que serveix de plataforma per a interaccionar en temes concrets, com ara la vaga de totes. I aquí es dona forma a un altre dels objectius perseguits amb les Festes: l’intercanvi entre els diferents col·lectius feministes del barri, entrar en contacte i debat entre les diferents formes d’entendre el feminisme; s’ha consolidat un grup heterogeni que autofinança i autogestiona les festes, sense rebre -ni demanar- cap tipus d’ajut o subvenció.
Amb les Festes, segons la Maria “el que volíem era crear un espai agradable, acollidor, en el que es cuidessin les formes” i s’organitzen una sèrie d’activitats exclusivament per a dones, on sentir-se còmodes i poder parlar i compartir.
Tot i ser activitats per a dones, enguany es va organitzar una activitat mixta: la Ruta Urbanística amb perspectiva de gènere. Una ruta que, degut a les pluges es va haver d’ajornar, i que tenia voluntat de ser mixta per tal de poder mostrar les dificultats de les dones als espais comuns i visibilitzar conjuntament la necessitat de canvis en la planificació urbana.
Aquesta activitat està previst fer-la el proper mes de gener i es fa de la mà del col·lectiu Punt 6, un col·lectiu d’arquitectes i urbanistes amb perspectiva de gènere. La festa feminista, doncs, segueix la marxa i reflexionant tot fent ruta.