martes 03 octubre 2023

martes 03 octubre 2023

Denunciar és necessari

No hay traducción disponible

mireiamata

Mireia Mata

OPINIÓ

La llei 11/2014 recull sancions administratives per a les persones, entitats o empreses que cometen actes discriminatoris contra les persones o col·lectius LGTBI. Es preveu sancionar, doncs, la lesbofòbia, gaifòbia, transfòbia i bifòbia i es preserven els drets  de les persones LGTBI que són drets humans.

Fa poc més de dos anys que es va aprovar la llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, la llei es va implementant de forma constant i no sempre prou àgil, però les passes que es fan són importants.

Podem parlar d’un alt grau desenvolupament en molts temes, atès que el Govern porta treballant les polítiques LGTBI des de l’any 2005, una part de la llei consolida i converteix en dret -que no inicia- el que els diferents plans interdepartamentals han anat executant, però la feina per fer encara és molta i el desenvolupament de la llei una prioritat.

Un dels àmbits importants de desenvolupar amb agilitat és el del procediment i sancions. La llei recull sancions administratives per a les persones, entitats o empreses que cometen actes discriminatoris contra les persones o col·lectius LGTBI. Es preveu sancionar, doncs, la lesbofòbia, gaifòbia, transfòbia i bifòbia i es preserven els drets  de les persones LGTBI que són drets humans, que són drets de i per tothom.

Actualment el Govern ha interposat la primera sanció i cal agilitar els processos d’instrucció dels casos que hi ha actualment oberts, però també cal tenir consciència de la necessitat de denunciar els fets discriminatoris. És per això que des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies hem volgut agilitar el procés per presentar un nou model per denunciar la lgtbifòbia que a partir d’ara també es pot redactar en línia i a tot el territori. S’impulsa un nou model de presentació de les denúncies en línia, des de la mateixa web del Departament a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i les Terres de l’Ebre , perquè totes les persones tinguin accés des de qualsevol punt del territori.

Per donar a conèixer totes plegat hem iniciat una campanya informativa sobre la Llei per garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia centrada, sobretot, en el procediment a seguir per presentar una denuncia. 

Denunciar és necessari per exercir els drets i normalitzar-los. En una societat com la nostra que ha avançat molt en drets de les persones encara perviuen accions discriminatòries que cal eradicar. Les lleis consoliden i reconeixen drets però cal exercir-los i sancionar aquests comportaments excloents i discriminatoris.

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Poca presència llatinoamericana en el Comitè CEDAW

       30 de Junio 2016 És important analitzar la presència regional llatinoamericana i...

UE: Elecciones diferentes y Trascendentales

    El Parlamento y la Comisión  Europea que resulte, de las elecciones que se...

Ma. Àngels Viladot

Desventajas de las mujeres? O ventajas de los hombres?

  OPINIÓNEn el ámbito social e institucional, en los discursos públicos, hablamos de la desigualdad...