viernes 13 septiembre 2024

viernes 13 septiembre 2024

Compartir

Memòria de dones joves als anys seixanta en disset narracions

 

En el seu últim llibre, Maria Àngels Viladot agafa els records de joventut més impactants de disset dones i els transforma en relats literaris, no només preciosos de llegir sinó també interessants com a documents de memòria colectiva de les dones.

 

Vaig conèixer Ma. Àngels Viladot* a través de la gran periodista Montserrat Minobis. Ara, dos anys després de la seva mort, la meva relació amb Ma. Àngels, Maia, té vida pròpia. Minobis insistí en que col·laborés amb La Independent i avui forma part del Consell de Redaccio i ajuda en l’edició. És difícil que les acadèmiques s’ajustin als articles periodístics breus, però Viladot és una escriptora consumada, que ens ofereix articles d’opinió i cròniques, a banda de les seves ressenyes d’investigació en psicologia social. Col·labora també en altres mitjans de comunicació (Diari Ara, Huffington Post, i Públic), i té el bloc www.mviladot.com.

 

Disset Esclats

En català, publicat per Stonberg Editorial, llueix com a portada una preciosa aquarel·la de Perico Pastor, el pròleg és de l’escriptora Olga Xirinacs i disposa d’un àudio de les històries gravades per l’actriu Carme Sansa.

Olga Xirinacs, parla així en el pròleg: «Resulta molt atractiva i així mateix ben aprofundida i mesurada la variació temàtica de les narracions. / És la memòria que, de sempre, observada i escrita, ha anat configurant la cultura, és a dir, el que som i el que anem fent i, com tot, evoluciona amb el temps. »

M’agrada especialment la cita de Josep Ma. Castellet quan afirma que: “La història personal és fonamental per entendre un temps, una cultura, una vida quotidiana”, però especialment per a les dones -tan mancades de referents- pren encara més rellevància per alimentar directament la nostra pròpia memòria històrica. En el periodisme feminista hi ha ja tradició de les “històries de vida” que escriuen i conreen les nostres companyes periodistes d’Amèrica Llatina.

Maria Àngels Viladot, ens ofereix amb aquest llibre 17 relats d’una situació extraordinària de la vida quotidiana de 17 dones properes socialment i en edat. Teixits en el context de la memòria històrica política i social, afegiria gairebé antropològica, urbanística, paisatgística … amb el fil conductor de les experiències de vida de les 17 en el tram d’anys de la seva joventut que van des de 1958 a 1975 (els llargs anys 60). Llavors joves i universitàries, avui entre els seixanta i la setantena i escaig fan una mitjana de 68 anys amb molta experiència professional i personal a l’esquena. Elles són: Carme Arenas Noguera, Rosamaria Artigas i Costajussà, Tey Barraquer Feu, Teresa Benet i Balaguerò, Rosa Maria Beltran Carreté, Mercè Birba i Fonts, Carmen Garcia Suárez, Sunsi Martí i Carbonell, Montserrat Mas i Viladot, Lourdes Muñoz Santamaría, Maria Cinta Pastor Rodó, Anna Preses i Ortega, Maite Ruiz Tarrés, Loli Saballs i Cabello, Carme Triadó Tur i Blanca Vilà Costa

Tal i com vaig dir a la presentació feta mitjançant la plataforma Sheleader, Maria Àngels Viladot agafa aquests records i els transforma en relats literaris, interessants i amb vides de novel·la de vegades. En conjunt ofereixen un mosaic tan variat, que algunes hi trobem les nostres pròpies experiències de vida, ens hi podem sentir identificades, d’altres hi veuran a les amigues, companyes o conegudes i les generacions més joves a dones majors de la família o amigues i conegudes. Tot aixó i més ens passava en aquells anys durs de franquisme, on gairebé sempre teníem el cor encongit per aquella atmosfera opressiva o per por a la repressió directa, sent com érem feministes, avantguardistes, hippies, lluitadores o revolucionàries. Algunes podien viatjar o estudiar a l’estranger i encara se’ls feia més evident la dictadura. És interessant comprovar que en la majoria de relats s’enllaça la vida personal i la vida col·lectiva, allò de la vida privada i la vida pública.

Sens dubte la plaent lectura té molt a veure amb l’excel·lent ploma de l’autora, però segur que així d’intensament ho van viure les 17 dones inspiradores.

 

 

E UF0t0WYAMKd3v

 

Twitter Sheleader 1

Presentació del llibre per Sheleader

 

 

La propera presentació del llibre Disset esclats, de Maria Àngels Viladot, aquesta antología de relats inspirats en vivències de 17 dones destacables, serà el dimecres 3 de novembre, a les 17 h, a l’ Institut Català de les Dones. Comptarà amb les intervencions de: Meritxell Benedí, presidenta de l’ICD; Carme Triadócatedràtica de Psicologia Evolutiva; Carme Arenas, escriptora i editora; i l’autora, Ma. Àngels Viladot.  Hi participarà també l’actriu Carme Sansa.

 

 

 

17 esclats ICD

 

 

 

L’autora

*Ma. Àngels Viladot i Presas és Doctora en psicologia social, especialitzada en comunicació intergrupal, i escriptora. Ha estat professora a la Universitat Autònoma de Barcelona ia la Universitat Oberta de Catalunya. Ha col·laborat amb la Universitat de Califòrnia de Santa Bàrbara (EUA).
Ha treballat en institucions i associacions culturals com: el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i ha estat directora de l’Editorial Aresta (2006-2016). Ha format part de la membresía de el comitè Permanent de Consell Social de la Llengua Catalana de la Generalitat de Catalunya i de Consell Social de l’Ateneu Barcelonès.
Les seves obres: Laberint al soterrani i altres contes (Viena, 2019), La Fúria de Fandango i altres relats (Viena, 2020), un poemari, una novel·la, vint llibres d’assaig i més dos-cents articles acadèmics i de divulgació.
Ha rebut nombrosos premis (Maria Aurèlia Capmany de l’Ajuntament de Barcelona (2015), el Premi de la Caixa de Sabadell pel treball de recerca “Un estudi a Catalunya sobre estereotips en la gent gran” (1995) i el premi Doctor Martí i Julià, de l’Institut d’Estudis Catalans, sobre llengua i bilingüisme a Catalunya (1979).

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Las masculinidades vividas (y naturalizadas)

Siempre que reflexiono sobre las masculinidades lo hago también sobre cómo las hemos vivido...

Supriya Sahu: “Els mitjans, peça clau per empoderar a dones i nenes”

No hay traducción disponible Supriya Sahu. @wikipedia Supriya Sahu és directora general de la televisió...

Barcelona: Exposició “Dones Científiques Catalanes 2.0” a l’Hospital de la Vall d’Hebron / La Independent / Notícies gènere

foto @ web Vall Hebrón El paper de la dona en la ciència, a...