viernes 13 septiembre 2024

viernes 13 septiembre 2024

“Les dones no parim fills i filles per a la guerra” diu Mónica Valencia

Mònica Valencia, activista pacifista, durant la seva estada a Barcelona ha parlat amb La Independent sobre l’actual context colombià i la situació d’algunes de les dones en el marc del conflicte armat. Ella participa en l’organització “la Ruta Pacífica de les Dones”, un moviment feminista que va sorgir l’any 1996 quan va organitzar una gran manifestació a Colòmbia.  La Ruta “treballa per la tramitació negociada del conflicte armat a Colòmbia, per la visibilització dels efectes de la guerra a la vida de les dones i per l’exigibilitat dels drets a la Veritat, la Justícia, la Reparació i la reconstrucció de la memòria històrica individual i col·lectiva per la No Repetició”, tal i com està escrit en el seu web.


És declaren “pacifistes, antimilitaristes i constructores d’una ètica de la No Violència en la qual la justícia, la pau, l’equitat, l’autonomia, la llibertat i el reconeixement de l’alteritat són principis fonamentals. Des de la seva formació formen part del creixent moviment ciutadà per la pau, que des de la societat civil ha dit NO a la guerra. La Ruta Pacífica de les Dones agrupa a més de 300 organitzacions i grups de dones de nou regions: Antioquia, Bogotà, Bolívar, Cauca, Chocó, Putumayo, Risaralda, Santander  i Valle del Cauca. “

Mónica Valencia diu sovint el lema “les dones no parim fills i filles per a la guerra”. Després de la roda de premsa feta a Barcelona la setmana passada, va parlar amb “La Independent”, sobre l’actual context colombià i la situació d’algunes de les dones en el marc del conflicte armat. Va comentar que quan es va crear l’organització es parlava del conflicte, però es parlava més de la situació dels homes que no pas de la de les dones. però després ja agafà protagonisme la situació de les dones ja que són “les grans supervivents”, assenyalà.

Un dels objectius pels quals lluita La Ruta Pacífica de les dones és “la sortida política i negociada del conflicte armat”, ens recorda aquesta activista. La Ruta complirà 16 anys i segueix sostenint la mobilització pacífica i la visibilització del conflicte armat als territoris locals, per exemple ha realitzat estudis en el departament del “Putumayo”, un departament de Colòmbia que es troba al sud-oest del país, amb frontera amb Equador i Perú i és part de l’Amazones Colombià amb una superfície de superfície de 24.885 km ². “És una de les zones on més es cultiven  “coca i amapola”, i on es va dissenyar tota l’estratègia del Pla Colòmbia, del govern d’Uribe Vélez. “Aquesta estratègia del Pla Colòmbia -diu Mónica Valencia-  tingué el seu component més fort en l’eradicació dels cultius que ells anomenen ‘il·lícits’,i nosaltres en canvi en diem ‘d’ús il·lícit’.  Aquesta estratègia fou tot el temps una estratègia de reforç militar a la zona, i eliminació de cultius per Glifosat “.

Explica l’activista que quan La Ruta va realitzar l’estudi sobre els efectes nocius que causa el glifosat, van constatar que “les dones parlen dels efectes sobre la pell, problemes de ceguesa, de la contaminació dels aliments, perquè en ser el Glifosat aeri, contamina les aigües, els cultius, l’ambient ” Va esmentar Mònica.

Durant el Govern d’Uribe Vélez es va intensificar ‘el pie militar’ , un dels exemples explicats per Mónica Valencia van ser casos en zones com la Comuna 13 de Medellín, on el govern va augmentar la presència militar, prenent la decisió de posar llocs de guàrdia en els barris, i això va significar que s’incrementés molt particularment la relació de les noies joves amb els integrants de l’exèrcit, que està prohibit en el dret internacional humanitari i en molts casos això va comportar embarassos de les noies. Quan aquestes situacions es van denunciar, moltes de les  mares de les nies ho van fer, l’exèrcit prenguè la decisió de traslladar els qui havien embarassat noies menors d’edat.

L’activista pacifista, també va esmentar que hi havia casos de fustigacions a les dones que denunciaven aquests fets, com va ser el cas d’Ana Fabricia Cordoba a qui van assassinar el 7 de juny de 2011. I també va denunciar els casos d’assassintats i extorsiona a homosexuals per la seva opció sexual.

La Ruta Pacífica de les Dones continua la seva tasca a Colòmbia i al món.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

D’agressions i violències

Periodistes de TV3, agredits per alguns indignats (15.06.2011) Un dels punts més calents ha estat...

A favor d’una renda garantida de ciutadania

Sara Berbel Carme Porta ..al nostre pais, el risc de pobresa té més incidència entre...

Sábado de libertad en Valencia

Sábado 16 de abril tocaba ir a manifestarse por la lengua, para poder ver una...