sábado 13 abril 2024

sábado 13 abril 2024

Catalunya: Un mateix fàrmac pot tenir efectes oposats sobre la memòria segons el sexe / La Independent / Notícies gènere

L’estudi, de l’INc-UAB, fa una crida a fer més investigació bàsica i clínica que inclogui el sexe femení.

S’ evidencia per primer cop que els processos neuronals i els comportaments relacionats amb la formació de la memòria poden ser contraris entre ratolins mascles i femelles.

 

Equip de recerca de l’ INc-UAB encarregat de la investigació

 

La descoberta ha estat possible gràcies a la recerca liderada per de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB) feta a partir de l’estudi d’un fàrmac (l’Osanetan) que modifica la memòria de la por. Aquest fàrmac redueix la capacitat de recordar esdeveniments traumàtics en els ratolins mascles i per contra augmenta aquesta capacitat en les femelles.

El grup de recerca, liderat per Raül Andero, professor investigador d’ICREA a l’INc-UAB, estudia el funcionament de la memòria de la por per trobar tractaments per a patologies associades a vivències traumàtiques, com l’estrès posttraumàtic i les fòbies. L’estudi s’ha publicat a Nature Communications.
Es confirma que el fàrmac, l’Osanetan, ” interactua amb els receptors neuronals de dues hormones sexuals: la testosterona en els mascles i els estrògens en les femelles. A més, han vist que les fluctuacions hormonals durant el cicle estral dels ratolins femella, equivalent al cicle menstrual en dones, fan variar els efectes del fàrmac sobre la capacitat de recordar els esdeveniments aversius”.

Degut a aquests resultats “…s’hauran de tenir en compte les diferències entre sexes, així com la monitorització rutinària de les diverses fases de cicles hormonals a l’hora de dissenyar els tractaments farmacològics per a trastorns psiquiàtrics”, afirma Antonio Florido, investigador predoctoral de l’INc-UAB i primer autor de l’article.


Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Carme Porta-1

No és cap secret…

OPINIÓ A l’entorn del 8 de març, se sol parlar abastament de les dones. Molts...

Presidenta del ICD propone abolir la prostitución en Cataluña

Según declaraciones a la Agencia de noticias EFE, Montse Gatell presidenta del Institut Català de...

Paraguay: Defendiendo la vida y los derechos humanos de las niñas / La Independent / Notícies Gènere

  El caso de la niña de diez años que fue violada, y a consecuencia...