L’estudi, de l’INc-UAB, fa una crida a fer més investigació bàsica i clínica que inclogui el sexe femení.
S’ evidencia per primer cop que els processos neuronals i els comportaments relacionats amb la formació de la memòria poden ser contraris entre ratolins mascles i femelles.
Equip de recerca de l’ INc-UAB encarregat de la investigació
La descoberta ha estat possible gràcies a la recerca liderada per de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB) feta a partir de l’estudi d’un fàrmac (l’Osanetan) que modifica la memòria de la por. Aquest fàrmac redueix la capacitat de recordar esdeveniments traumàtics en els ratolins mascles i per contra augmenta aquesta capacitat en les femelles.
El grup de recerca, liderat per Raül Andero, professor investigador d’ICREA a l’INc-UAB, estudia el funcionament de la memòria de la por per trobar tractaments per a patologies associades a vivències traumàtiques, com l’estrès posttraumàtic i les fòbies. L’estudi s’ha publicat a Nature Communications.
Es confirma que el fàrmac, l’Osanetan, ” interactua amb els receptors neuronals de dues hormones sexuals: la testosterona en els mascles i els estrògens en les femelles. A més, han vist que les fluctuacions hormonals durant el cicle estral dels ratolins femella, equivalent al cicle menstrual en dones, fan variar els efectes del fàrmac sobre la capacitat de recordar els esdeveniments aversius”.
Degut a aquests resultats “…s’hauran de tenir en compte les diferències entre sexes, així com la monitorització rutinària de les diverses fases de cicles hormonals a l’hora de dissenyar els tractaments farmacològics per a trastorns psiquiàtrics”, afirma Antonio Florido, investigador predoctoral de l’INc-UAB i primer autor de l’article.