El president del Govern, juntament amb el conseller d’Educació, han presentat aquest 8 d’octubre, a L’Estany, un pla per impulsar les llars d’infants rurals i “garantir la igualtat d’oportunitats al conjunt del territori”, que garan tirà la continuïtat de les 75 escoles bressol rurals existents i se’n crearan de noves.
Escola rural de l’Estany Foto: comunicació govern.cat
La presentació ha tingut lloc a l’Estany, municipi de la comarca del Moianès, on prèviament el president i el conseller han visitat l’escola rural de la població.
Es tracta d’un pla per impulsar les llars d’infants rurals, amb l’objectiu de fomentar el repoblament dels entorns rurals i de muntanya, ja que el 68% dels municipis de Catalunya tenen menys de 2.500 habitants, i els ajuntaments no poden afrontar bé les despeses de les escoles rurals.
El president Pere Aragonés ha manifestat que: “L’objectiu del Govern és garantir l’equitat, que vol dir, en tots els àmbits, posar els recursos que facin falta perquè hi hagi una igualtat efectiva” (…) “Al costat de la lluita contra les desigualtats econòmiques, hi hem de posar la lluita contra les desigualtats territorials” (…) “aquesta és una eina fonamental per la construcció de la Catalunya sencera que planta cara al despoblament, que dona oportunitats al conjunt del territori”.
També ha reiterat el compromís del Govern amb tots els àmbits educatius, però “especialment volem fer un salt endavant en els 0-3 anys”. Ha recordat que s’ha iniciat el pla d’implementació d’aquest 0-3 gratuït arreu del país, començant ja el 2022 amb el darrer curs de l’escola bressol, l’anomenat P2.” Amb aquest Pla es vol garantit la continuïtat de les 75 escoles bressol rurals existents alhora i facilitar la creació de noves.
Actualment, a Catalunya hi ha un total de 419 escoles situades en municipis de menys de 2.500 habitants. Són un 25% respecte el total d’escoles públiques. D’aquestes 419 escoles, 232 són escoles rurals, 81 són escoles cícliques i 106 són escoles completes. Amb l’aportació per part de la Generalitat del 80% del cost, els ajuntaments només hauran d’aportar 5.000 euros per curs per tenir una escola bressol integrada a l’escola rural del seu municipi, segons el Pla d’actuació.
El pla de dinamització de l’entorn rural és per aturar la pèrdua d’alumnat en les poblacions més petites, que en molts casos comporta la despoblació. Per posar en marxa el pla, Josep Gonzàlez-Cambray ha explicat que s’ ha reunit amb el Secretariat de l’Escola Rural de Catalunya, l’Associació de Micropobles de Catalunya, Diputacions i entitats municipalistes, i amb els 75 d’alcaldeses i alcaldes de municipis de menys de 2.500 habitants d’arreu del territori.