jueves 18 julio 2024

jueves 18 julio 2024

Compartir

Extracte de la Conferència de Ma Àngels Roque sobre Aurora Bertrana del Cicle L’Orient com a pre-text

Dins el cicle de conferències: L’Orient com a pre-text. Cicle sobre viatgers catalans i l’Orient , Maria Àngles Roque tracta la figura de l’escriptora i viatgera Aurora Bertrana (1892-1974). 

Aurora Bertrana: El Marroc sensual i fanàtic.

 

Aurora Bertrana (1892-1974), escriptora i periodista, va ser una dona que es va avançar a la seva època, especialment  en el context català i espanyol. Volia ser escriptora però el seu pare l’escriptor Prudenci Bertrana li va desaconsellar fer-ho i li va incitar a  estudiar una altra materia. Es va decantar per la música, concretament pel violoncel. Rebel i amb empenta, l’any 1923 se’n va  a Ginebra i  crea la primera jazz band europea de dones. Casada el 1925 amb Mr. Denys Choffat,  es desplacen a Tahití pel treball d’ell i Aurora Bertrana aprofita aquesta estada d’un parell d’anys per a escriure sobre les dones d la Polinèsia de forma novel·lada.

 

L’escriptora  es caracteritza des d’el seu inici  per la seva especialització en la prosa de viatges i en les seves experiències vitals. Desprès  d’haver publicat un parell de  novel·les  i col·laborant com a  periodista a diferents diaris,  el 1935 proposa  a La Publicitat una sèrie d’articles sobre el Marroc que després es convertiria en el  llibre, “El Marroc sensual i fanàtic”. L’autora ens manifesta  que  el seu primer interès havia estat el de copsar  l’anima de la dona musulmana. Malgrat no  trencar amb una certa visió  provinent d’occident – com és comprensible- Aurora Bertrana ens aporta una visió  molt personal i valenta tant en les seves observacions sobre el mon que envolta  el colonialisme, l’efervescència nacionalista del Marroc dels anys trenta així com de les dones i homes que fan de testimonis.

 

Dona feminista i compromesa políticament, aquesta obra sobre el Marroc va més enllà d’alló que els orientalistes de tòpics a l’ús podem veure. Les seves observacions són penetrants i demostren una força que acompanya constantment a l’escriptora en una obra que està molt ben escrita en català i que malauradament encara no  ha estat traduïa al castellà. Al pròleg del llibre, Aurora Bertrana ens introdueix de forma viva i sense embuts en el ritme que desenvoluparà al llarg de les tres parts en les que està dividida l’obra. El Protectorat Espanyol, El Protectorat Fracés i la Zona insotmesa, on l’autora viatge fins a les portes del desert.

Ens explica Bertrana:“He tornat sana, estàlvia i satisfeta del meu viatge. Però els meus amics i llegidors romandran astorats i esmaperduts quan els digui que les poques molèsties i contrarietats que m’han embarassat en terra de moros no eren filles ni de la temperatura , ni de les bèsties, ni dels mals físics, ni d’homes africans, sinó dels europeus d’Africa.”.

L’escriptora  catalana amb certa ironia però amb fermesa explica com la periodista amb un  bloc de notes i una kòdak és veu ben disfressada tant per l’home musulmà com per l’europeu.

 

Altres viatgers que formen part d’aquest cicle que se celebra a Barcelona, al Col·legi de Llicenciats són:

Ali Bei (Domingo Badia). “Un català a la Meca (segle XIX)”, per l’escriptora Patricia Almarcegui. El pare Bonaventura Ubach,”La Bíblia i l’arqueologia”, per l’escriptor Martí Gironell i Josep Carner i Tomàs Alcoverro. “La història des del meu balcó”, pel periodista Tomàs Alcoverro.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Republica

Barcelona: Acte de reconeixement i donatge a Montserrat Abelló / La Independent / Notícies Gènere

No hay traducción disponible Ca la Dona i Dones x Dones, han organitzat un acte...

¿Festivales de música sin Barcelona?

Vemos programaciones potentisimas y nutrimos nuestro conocimiento y gustos con las nuevas apuestas, del catálogo...

Què volen les dones que no esperen el Papa

Les feministes de Catalunya defensen la laïcitat Tres dies abans de l’arribada del Papa Benet...