Les feministes de Catalunya defensen la laïcitat
Tres dies abans de l’arribada del Papa Benet XVI a Barcelona, aquest dijous comencen els actes de protesta que han convocat, principalment, col·lectius de dones, feministes, gais i ateus. A les 19h, a la plaça Sant Jaume, hi ha convocat l’acte central de la protesta, una concentració organitzada per 60 entitats sota el lema “En defensa de la laïcitat Jo no t’espero”. Entre els convocants hi ha Ateus de Catalunya, que defensa que “més de 1,5 milions de catalans són ateus” i que també ho són “més de la meitat dels joves catalans”.
Diumenge, dia que arriba el Papa a la ciutat, els col·lectius de feministes faran una manifestació que començarà a les 11h a la plaça Universitat de Barcelona i que té per lema “Fora els rosaris dels nostres ovaris!”.
També diumenge al matí, grups de defensa dels homosexuals com el casal Lambda i la Coordinadora Gai Lesbiana han convocat una petonejada sota el lema “morreja’t davant del Papa” que es farà davant de la catedral de Barcelona “en defensa dels drets sexuals i afectius” d’aquest col·lectiu. La convocatòria ha estat censurada per Facebook.
Col·lectius de dones feministes s’han reunit durant setmanes a Ca la Dona per redactar i aprovar el manisfest Les Dones no t’esperem, amb què expressenel desacord amb la visita a Barcelona del màxim representant de l’Església Catòlica. Si bé el títol del manifest diu “Les Dones”, en general, les signants van considerar important singularitzar les posicions i mostrar frases com ara: “nosaltres no t’esperem” o “jo no t’espero”, perquè hi ha moltes dones que sí que esperen el Papa. La reprovació que expressen les dones feministes s’adreça al Papa i la jerarquia eclesiàstica, no a les persones creients, afirmen des de Ca la Dona.
Les dones feministes de Catalunya afirmen en el manifest que no reconeixen al senyor Ratzinger cap autoritat, ni política ni moral sobre elles. L’arribada del papa Benedicte XVI a la ciutat els provoca rebuig i indignació per diferents raons.
La injerència en la salut i el cos de les dones, i els seus drets sexuals i reproductius, “la vulneració i negació del dret a l’autodeterminació sobre el nostre cos”, es diu, una vegada més. Des de Ca la Dona expliquen el seu posicionament en un document presentat a la roda de premsa de la campanya Jo no t’espero, el comunicat de la qual també ha signat Ca la Dona, juntament amb diferents entitats que s’han organitzat i han exposat la seva defensa de la laïcitat amb motiu de la visita del màxim responsable de l’Església Catòlica a Barcelona.
Ofensiva de l’Esglèsia contra la llibertat sexual i reproductiva
El document aporta dades sobre les morts de dones a causa dels avortaments insegurs i clandestins arreu del món. Les dones feministes denuncien el poder de l’Església sobre els governs en l’elaboració de les polítiques; recorden que a casa nostra “l’ofensiva dels darrers anys contra el dret a decidir de les dones sobre les seves capacitats reproductives i contra les clíniques d’avortament fou liderada per E-Cristians, una plataforma ultracatòlica i lligada a la cúpula vaticana, creada el 1999 per Josep Miró i Ardèvol”.
El manifest elaborat a Ca la Dona i subscrit per dones feministes de diversos àmbits denuncia “la seva hipocresia [de l’Església Catòlica] quan es manifesta a favor de la “vida” (quina vida?) i en canvi rebutja les investigacions científiques relacionades amb el tractament de diverses malalties; no s’ha manifestat mai obertament en contra de l’aplicació de la pena de mort; prohibeix l’ús de preservatius, fins i tot en poblacions on la sida és la causa primera de mortalitat; nega el dret a una mort digna i l’eutanàsia…”. S’assenyala també com a hipocresia, i es denuncia, la impunitat que roman encara entre els membres de la comunitat eclesiàstica que han comès delictes de violació i abús sexual a menors. Les dones feministes exigeixen explícitament “que les persones responsables siguin jutjades, i ho siguin en tribunals ordinaris”.
Els privilegis i el funcionament de la jerarquia eclesiàstica. L’estructura masclista i patriarcal de l’Església Catòlica, afirma el manifest, és “un greuge històric vers les dones”. L’argumentari de Ca la Dona ho explica: “A més de negar el sacerdoci femení, el Vaticà ha perseguit a les cristianes dissidents que propugnen un funcionament intern horitzontal de l’Esglèsia i una lectura no masclista de la Bíblia”. Al manifest, les signants expressen el seu suport “als col.lectius de cristianes i cristians de base que, com Catòliques pel Dret a Decidir o Dones en l’Esglèsia (Vegeu l’article Veus en l’església catòlica defensen la paritat entre dones i homes en la institució), lluiten per una democratització real de la institució”. I puntualitzen: “Rebutgem la misogínia de tots els fonamentalismes religiosos, del signe que sigui”.
Les dones feministes critiquen el finançament públic de l’Església Catòlica i “les despeses generades per rebre el senyor Ratzinger”. Reivindiquen i exigeixen, en el manifest Les dones no t’esperem!, un estat laic, “un Estat respectuós de la llibertat de consciència i basat en la separació de les esglèsies i l’Estat. La qual cosa exigeix, en primer lloc, la ruptura del concordat que vincula l’Estat espanyol amb el Vaticà i que data de la dictadura franquista”.