Declaracions de l’activista canària Lemtat Ahmed davant la imminent marxa d’Aminatou Haidar al Aioun
Amb 23 anys d’edat, Lemtat Ahmed és delegada de l’associació de dones sahrauís a Las Palmas i s’ha convertit en un dels referents de la lluita pels drets d’aquest poble a Canàries. Aquesta jove activista relata per a La Independent les seves vivències respecte dels últims esdeveniments en els anomenats “territoris ocupats” del Sàhara Occidental, i les seves expectatives després de l’anunci de la també activista coneguda internacionalment, Aminatou Haidar, de marxar avui al Aioún.
Lemtat Ahmed, que parla amb un marcat accent canari, explica que fa 16 anys que la seva família va emigrar des del campament de refugiats de Tinduf cap a les Illes Canàries. Actualment, és una jove amb els mateixos interessos que moltes més: trobar una feina, continuar formant-se i relacionar-se amb amistats. Però a això, hem de sumar-li la preocupació que habitualment té per “difondre la causa sahrauí, com tota persona que neix sahrauí”, segons les seves paraules. A més, afegeix que, després del desallotjament del campament de Gdeim Izik per part de les autoritats marroquines, “en les últimes setmanes ha canviat la meva vida i la de la meva família, estem pendents del telèfon, dels correus electrònics i dels vídeos que s’envien des d’al Aioún per saber com es troben els nostres familiars.”
El bloqueig mediàtic és total
Sobre les denúncies en els darrers dies per part de nombrosos mitjans de comunicació que acusen el govern marroquí de faltar reiteradament a la llibertat d’expressió, Lemtat Ahmed ens respon que “el bloqueig mediàtic és total en el Sàhara i està paralitzant de por les famílies que allà viuen, les quals no són capaces ni de parlar per telèfon amb els seus éssers estimats a l’estranger. El terror està sent molt gran i va a marcar les seves vides per sempre”.
Confiança en el viatge d’Aminatou Haidar i en el seu missatge de pau
Quan parlem sobre com veu la condició de les dones actualment, respon amb orgull, encara visiblement afectada, que “fins ara les dones sahrauís han trencat els estereotips de les dones àrabs i han sigut les principals encarregades de transmetre la cultura”. Ara estem realment afectades pensant en com deuen patir les que estan són violades a les presons marroquines i els seus familiars que són obligats a presenciar-ho”. Elles no tenen la possibilitat d’anar a cap comissaria a demanar ajuda, perquè totes estan sota el règim marroquí.”
Aminatou Haidar, que es trobava a les Canàries per motius de salut, va anunciar en la massiva manifestació en suport del poble sahrauí, que marxava de nou cap al Aioún. Llençava un missatge de suport a continuar la “lluita pacífica” que sempre ha caracteritzat al seu poble. Preguntada sobre aquestes declaracions, Lemtat Ahmed ens respon que “tenint en compte els 32 dies de vaga de fam que va viure a Lanzarote, ara se li fa petit tornar al al Aioún. Torna a donar fe del que succeeix: és la seva manera de protestar i donar testimoni”. “La por paralitza, per la por a la repressió contra la teva família i el veïnat, però també enforteix la resistència”.
Lemtat Ahmed s’acomiada amb certa ironia, la que caracteritza l’humor de les Canàries, demanant-me el favor de publicar que “per favor li demanem a l’ONU, que està de vacances als hotels de luxe del Marroc, que intervingui en aquest greu conflicte”.