Wednesday 11 December 2024

Wednesday 11 December 2024

Legislatura 2006-2010: objectius del Govern per a la igualat

Deconstruir la violència masclista, construir una nova cultura.


Marta Selva Masoliver, presidenta de l’Institut Català de les Dones


 La commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones ens convida, com cada any, a prendre consciència com a societat sobre el complex i multicausal problema de la violència masclista. Es tracta d’un fenomen relacionat amb tot un conjunt de models patriarcals que segueixen naturalitzant-se en el procés de socialització i que tenen l’origen en les desigualtats entre dones i homes. 

 

El canvi de mentalitats i d’imaginari social necessaris per acabar amb aquest fenomen no és una tasca fàcil, però és una responsabilitat que no podem eludir si volem transformar la nostra realitat, -enguany, s’han produït a Catalunya 13 assassinats per aquesta causa-, i arribar a un model de societat on les relacions entre les dones i els homes s’allunyin de les conductes possessives o submises que, al llarg de tants anys, han estat associades a una determinada idea de l’amor.

La llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista


En els darrers anys, des de l’Institut Català de les Dones hem entès que no només hem de realitzar actuacions d’atenció a les dones que passen per situacions de violència masclista i facilitar la seva recuperació, sinó que també hem de donar molta importància a la detecció precoç, la prevenció i la sensibilització. Aquest és l’esperit amb el qual vam impulsar la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista i també amb el que vam posar en marxa l’any 2004 el primer programa de prevenció de la violència masclista entre noies i nois, conegut com “Talla amb els mals rotllos”, i dins el qual s’han dut a terme sis campanyes mediàtiques i més de 1.200 tallers de sensilibització en els centres educatius, que han impactat en més de 26.000 nois i noies.

 

El caràcter estructural de tots els mecanismes en què es fonamenta la pervivència de la discriminació i la violència envers les dones, requereix la creació de lleis integrals i programes específics com aquest, que despleguin entre tots els agents socials implicats els conceptes i les pràctiques d’una cultura nova basada en uns valors socials que afavoreixin el respecte i la llibertat entre els sexes.

 

La llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 2008 per unanimitat, estableix, entre d’altres mesures, un nou model d’atenció que considera les dones com a subjectes actives del seu procés, crea noves ajudes econòmiques (indemnitzacions en casos greus i un fons de garantia de pensions) i determina una veritable xarxa de recursos i de coordinació, que comença amb els Circuits Territorials, que desenvolupen els seus itineraris d’atenció a les dones que pateixen violència, posant en relació els Circuits locals, i coordinant-se, a la vegada, amb el Circuit Nacional per a una abordatge integral contra la violència masclista, màxim òrgan de coordinació d’estratègies enfront d’aquesta problemàtica a Catalunya. En la creació i desenvolupament d’aquests Circuits territorials hi han participat àmpliament els ens locals, els grups de dones i les persones professionals implicades en la violència masclista de cada territori.

 

El suport des de les polítiques de dones al desenvolupament dels ens locals


Aquest ha estat un altre dels eixos importants de l’activitat de l’Institut Català de les Dones en els darrers anys. L’any 2005 es va crear una convocatòria de subvencions específica i el resultat és que els plans de polítiques de dones del món local impacten ja a 345 municipis. Per altra banda, l’any 2009 vam iniciar un nou model de relació amb els ens locals per a la coordinació, cooperació i col·laboració en matèria de serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD). Es tracta de serveis clau per garantir l’atenció de proximitat a les dones de tot el territori. Ofereixen informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes relacionats amb la vida de les dones: àmbit laboral, social, personal, familiar i altres, i també incrementen l’eficàcia en l’actuació envers la sensibilització social, la prevenció i la detecció de les situacions de violència masclista. Aquest suport ha permès la posada en  funcionament en dos anys de SIADs a les comarques de tot el territori.

 

La incorporació transversal de la perspectiva de gènere i de les dones en totes les polítiques socials


També faig un balanç positiu del que ha estat la incorporació transversal de la perspectiva de gènere i de les dones (tenir en compte la realitat diferenciada entre dones i homes i les aportacions femenines a la societat) en totes les polítiques socials per avançar ver la igualtat efectiva de dones i homes. La incorporació transversal de mesures en favor de les dones en tots els àmbits normatius (lleis, ordres, plans, normes, decrets, acords, resolucions) que genera l’administració de la Generalitat es pot consultar al Cercador d’Accions de Govern en polítiques de dones que té I’ICD en el seu web. Així com del desenvolupament dels dos Plans de polítiques de dones del Govern, un per al període 2005-2007 i, el següent, per al període 2008-2011. Tot plegat ha creat una nova cultura on la perspectiva de gènere ha estat al centre de les polítiques públiques.


El projecte de Llei per a una nova ciutadania


Queda per al futur l’aprovació per part del Parlament de Catalunya del projecte de Llei per a una nova ciutadania i per a la igualtat efectiva de dones i homes, que materialitzarà amb rang de Llei aquesta transversalitat en les actuacions que han d’incorporar tots els poders públics catalans i així consolidar el conjunt de bones pràctiques desenvolupades des de les polítiques públiques per millorar la situació de les dones i avançar vers un aprofundiment democràtic al nostre país.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Homentage de l’ICD, ILC, ICB i PEN Club a Montserrat Roig i Maria Aurèlia Capmany

En el vintè aniversari de la seva mort l’Institut Català de les Dones, la Institució...

Què en pensa… Anna Mercadé. FIDEM

Què en pensa… Anna Mercadé. FIDEM La pèrdua del talent femení significa més d’un milió...

Actual

Passant per la Vida

OPINIÓ Hi ha un llibre anomenat “El malestar de las mujeres” de Mabel Burín...