En ocasió de la publicació de les observacions i recomanacions en matèria d’Igualtat de Gènere a l’Estat Espanyol per part del Comitè per a l’Eliminació de les Discriminació contra la Dona (CEDAW) de Nacions Unides.
La Plataforma Cedaw Ombra Espanya va convocar dissabte dia 21 de novembre a les candidates dels principals partits polítics per impulsar i realçar les polítiques públiques en matèria d’Igualtat de Gènere en els programes electorals i en els objectius de govern que es donin després de les eleccions del 20 de desembre.
Primer es van presentar les observacions i recomanacions del Comitè CEDAW en matèria d’Igualtat de Gènere a esferes com Ocupació, Violència de Gènere, Educació i Salut, entre d’altres. Després va tenir lloc el debat amb les representants dels partits polítics, presentat per Noelia Landete. Van participar-hi Pepa Aguado, pel PP, Alicia Miyares, representant al Psoe, Begoña Marugán, per Unitat Popular, Sofia Miranda, per Ciudadanos i per Podemos, Clara Serra.
El Comitè Cedaw assegura en el seu informe que observa amb preocupació que la crisi financera i econòmica i les mesures d’austeritat adoptades per l’Estat espanyol per fer-hi front han tingut efectes negatius en totes les esferes de la vida de les dones. A més, el Comitè alerta perquè no s’han realitzat estudis ni avaluacions per vigilar els efectes de la crisi en funció del gènere.
El debat polític de dissabte va seguir un ritme veloç: es demanava concreció de mesures incloses en els programes electorals per cadascun dels partits per garantir que l’Estat pugui complir les recomanacions de Cedaw, plantejades en cinc àrees: organismes d’Igualtat i mecanismes per a la aplicació efectiva de polítiques en matèria de gènere, educació, ocupació, violències masclistes (incloent la postura en matèria de prostitució) i salut (amb l’eix fonamental del dret a l’avortament).
PP
La representant del PP va defensar l’actuació del Govern i, tot i que es va disculpar per no comptar amb el programa electoral, va dir que seguiran les recomanacions de l’informe de Cedaw, excepte en matèria de l’avortament, on el PP acaba d’imposar restriccions en el cas de les menors.
Unitat Popular
Begoña Marugán va advertir de la importància de treballar perquè “allò conjuntural no es mengi allò estructural” i sostingué que la majoria de les propostes que es fan en Cedaw són presents en el seu programa -encara sense acabar-. Proposa restituir el Ministeri d’Igualtat i el Consell Estatal Dones, així com exigir l’avaluació de l’impacte de gènere en totes les mesures que s’adoptin i la paritat en qualsevol de les institucions. També considera essencial reforçar les competències locals, per a això proposa la derogació de la llei de bases del règim local.
En matèria d’educació, Unitat Popular promet la gratuïtat de l’educació des dels 0 anys, derogar la LOMCE, recuperar l’assignatura d’Educació a la Ciutadania i eliminar la religió de l’escola. Al programa inclouen també mesures orientades als mitjans de comunicació però “ens falta la inclusió d’un punt recomanat per Cedaw que és facilitar l’entrada en el sistema educatiu i la formació de les dones gitanes”.
Finançar la llei de la dependència, implementar una xarxa recursos públics per a la conciliació – “hi ha una manca de recursos públics que se segueix suplint amb el treball de les cures que duem a terme les dones” -, derogació reforma laboral i compliment del conveni 189 de treball domèstic, són algunes de les propostes econòmiques. En matèria de violència, Marugán va assenyalar l’ampliació d’altres formes de violència de gènere en la llei 1/2004, oposició a la custòdia compartida imposada, penalitzar el proxenetisme, polítiques públiques per donar alternatives a les dones en situació de prostitució, tema sobre el que caldria obrir un ampli debat. En relació a la salut, Unitat Popular inclou els drets sexuals i reproductius en la constitució com a drets constituents, el dret a avortar als hospitals públics i prohibir la maternitat subrogada.
Ciutadans
Sofia Miranda va centrar les seves intervencions a defensar mesures en l’àmbit de la conciliació laboral i en educació. Pel que fa al primer assumpte, Ciutadans promet la igualtat en la baixa de maternitat i paternitat i la racionalització d’horaris. Promouen un gran pacte per l’educació, no volen una assignatura específica d’Igualtat -Miranda va dir que seria bo una cosa semblant a Educació per a la Ciutadania però “sense ideologia” -, sinó que entenen que s’hauria d’incloure com una cosa transversal en totes les assignatures.
En matèria de violència de gènere, s’oposen a la custòdia compartida imposada, en relació a la prostitució refereixen que és “alegal” i que per això les màfies s’aprofiten, i que cal regular-ho d’alguna manera. Pel que fa a reproducció sexual aquesta es garantirà a totes les dones -també lesbianes i dones soles-, i en relació a l’avortament sostenen que seguiran demanant consentiment patern, al contrari del que recomana Cedaw.
PSOE
Alicia Miyares va parlar de la necessitat de “recuperar el terme polítiques d’Igualtat”. Entre altres mesures proposar garantir la paritat i les llistes cremallera per a tots els partits, incloure la perspectiva de gènere en els pressupostos generals de l’Estat, que la Llei d’Igualtat tingui sancions per incompliment, restituir el Ministeri d’Igualtat i derogar la llei de bases de règim local. Pel que fa a educació va criticar la LOMCE -que cal derogar- i preguntar: ¿déu o els drets humans, cel o justícia ?, posant l’accent en la necessitat d’una educació de drets humans i valors de ciutadania.
En ocupació el Psoe promet la derogació de la reforma laboral i la modificació de l’estatut dels treballadors, així com especial atenció al treball de cures assenyalant la signatura i compliment del conveni 189 sobre treball domèstic. En matèria de violència Miyares va posar l’accent en la importància de reposar les partides pressupostàries retallades en aquesta matèria, i de manera especial en l’acompanyament judicial personalitzat a les dones supervivents de violència de gènere; com a mesura preventiva va advocar per publicar la llista de maltractadors amb sentència ferma, protocols atenció específica davant dones que han retirat la denúncia, pla integral de prevenció, especial atenció a menors víctimes de violència de gènere, suspensió immediata de visites a maltractadors, no a la custòdia compartida imposada, i que el fals SAP (Síndrome d’Alienació Parental) sigui inadmissible com a acusació en els processos de divorci o judicis per violència masclista.
En prostitució, la socialista va dir que “no pot ser considerada com a treball sexual” i va defensar una llei integral contra la tracta de dones amb fins d’explotació sexual, persecució del proxenetisme encara amb el consentiment de la víctima, canalitzant tot perquè “la prostitució sigui abolida al nostre país”. En matèria d’avortament Alícia va advocar per tornar a la llei anterior i en salut va defensar el restabliment de la cartera de serveis sanitaris per a tota la ciutadania.
PODEMOS
Per part de Podemos, Clara Serra va defensar la importància de tenir uns òrgans que vigilin i garanteixin la perspectiva de gènere en les polítiques que es desenvolupin: Secretaria Estat d’Igualtat i Ministeri d’Igualtat; també va advocar per la derogació de la llei de bases del règim local i pel sistema de quotes en les diferents esferes. En matèria d’educació va explicar la necessitat de derogar la LOMCE i garantir la Igualtat com a assignatura específica amb continguts d’igualtat i diversitat sexual i també com a enfocament transversal: “això es diu ideologia”, va dir.
Pel que fa a ocupació, Podemos proposa la derogació de les reformes laborals, la lluita contra la bretxa salarial, la reorganització del treball de les cures – que l’Estat es responsabilitzi i que els permisos per maternitat i paternitat siguin iguals i intransferibles, de 18 setmanes – i el compliment del conveni 189 de l’OIT.
En violències masclistes assenyalen l’ampliació del concepte de violència de gènere segons el Conveni d’Istanbul, advoquen per garantir l’accés a habitatge públic sense necessitat de denúncia i per no orientar tot cap a la mateixa. No estan d’acord amb la publicació de la llista de maltractadors i defensen un treball psicosocial amb els homes. S’oposen a la custòdia compartida en casos de violència de gènere. Pel que fa a la trata Serra va denunciar que no es pot consentir que hi hagi víctimes de trata tancades en els CIEs i que cal eliminar la responsabilitat penal de les víctimes per no col·laborar. En prostitució, defensen la persecució del proxenetisme, però assenyalen que amb la llei mordassa les dones que exerceixen prostitució són més vulnerables. En salut advoquen per la cobertura sanitària universal i gratuïta.