Thursday 25 April 2024

Thursday 25 April 2024

La petita infància, es l’oblidada de la societat

 

Lita Alvárez és directora general de la Fundació Quatre  Vents, ubicada al Raval des de fa  27 anys. Des d’aquesta Fundació es treballa perquè la mainada tingui una atenció escolar i social adequada, i perquè les seves famílies, sobre tot les dones, superin la marginació social, i es puguin convertir en veritables agents socials del canvi.

 

El barri del Raval és un dels barris amb més densitat de població a Europa. En aquesta part antiga de la ciutat, i en un espai de poc més d’un kilòmetre, viuen 50.000 persones i gairebé un 47% eren immigrants estrangers, segons dades de l’Ajuntament de Barcelona del 2010. La situació socioeconòmica de la població és de les més baixes de Barcelona, amb fortes desigualtats socials. Tanmateix, compta amb una alta presència de serveis i entitats socials com a mitjà per donar resposta a les necessitats. Una d’aquestes es la Fundació 4 Vents, que facilita una atenció integral a la infància en situació de risc. A més d’ajudar a les dones com a mares, tot promovent-les en l’àmbit econòmic, laboral i social, amb accions encaminades a millorar la seva vida.

 

En la vostra Fundació us dediqueu principalment a la infància, ens podries resumir les vostres principals tasques al Barri del Raval?

Ens centrem en l’atenció de la infància i famílies, mitjançant els diversos projectes de la fundació, com el Servei d’Atenció d’Infants i Famílies (SAIF), un espai socioeducatiu pels infants que garanteix la cobertura de les seves necessitats bàsiques. Dóna servei les 24 hores del dia de dilluns a dissabte, incloses vacances escolars. També donem atenció personalitzada i assesorem a les famílies en diferents aspectes. Fem tallers i promoven grups que tenen com a objectius principals el suport a les dones i potenciem una xarxa social i l’autoajuda. El projecte Nous Horitzons té com a finalitat la integració laboral i/o social de dones i families. Assegurem un servei de menjador d’infants (elaborat per les mares), bany i bugaderia. Aquest serveis s’han hagut d’obrir, un altre cop, per cobrir les necessitats d’higiene de families que es troben sense aigua als seus habitatges per manca de pagament. Per primera vegada lliurem setmanalment una bossa d’aliments de primera necessitat. També mantenint dos pisos d’acollida, on viuen dones amb criatures, sense recursos econòmics, així com dones que han sofert violència de gènere. També desenvolupen cursos de formació molt bàsica sobre aspectes elementals en la criança i cura de la petita infància.

 

 

alt

 

 

En que es diferència el vostre centre, d’altres centre d’acollida i escoles del barri?

Nosaltres no només tractem a les i als mès petits, sino també al seu grup familiar. I com a prova pilot hem posat en marxa la “Llar de Recuperació“, que consisteix en acollir per un temps determinat i puntualment a fills i filles de mares treballadores, amb l’objectiu de millorar la salut dels infants amb malalties comunes…

 

Al vostre centre hi acudeixen tant dones del districte com d’altres llocs de Barcelona? Com s’integren al vostre programa?

Treballen de forma coordinada amb els serveis socials que ens envien a les persones  més necessitades. Les dones s’integren bé, i aprenen la importància de la puntualitat i de l’assistència regular dels seus fills i filles al servei. Ens demanen molt tipus de suport: laboral, escolar… Cal subratllar que la nostra atenció es global, però ara per ara gairebé es de supervivència: donem aliments  de forma quinzenal, xecs de compra d’alimentació, higiene i medicament.

 

 

alt

 

 

La Fundació va complir 25 anys el 2013 i us van donar un premi de Solidaritat. Podries explicar que va significar aquest reconeixement per a la vostra Fundació?.

Tenint en compte que la petita infància, es l’oblidada de la societat, aquest premi va permetre fer en un lloc tant significat, com es el Parlament, la defensa d’aquesta mainada i els seus drets i fer una crida per a tenir-los mes en compte, elaborar més politiques socials amb la participació de tots els departaments involucrats… d’altra banda, valorem el reconeixement a la tasca de la fundació.

 

La infància  no pot alçar la veu per reivindicar els seus drets. Creus que entitats como la vostra han de prendre el testimoni, i ser-ne “la seva veu”?

Volem ser la seva veu davant l’administració, davant la societat, mitjançant la sensibilització sobre les seves carències i necessitats, així com pel incompliment dels seus drets. Per exemple, malgrat  que s’hagi aprovat  la Declaració dels Drets de la Infància, el més petits, no son respectats, suficientment. No es fan intervencions adequades per evitar la  mala nutrició, la pobresa, l’abandó, l’exclusió social i tota una sèrie de factors adversos tot i que està demostrada, cada vegada més, la necessitat d’estratègies  adequades de prevenció i intervenció durant la primera  infància per què tenen el potencial d’influir positivament en el benestar i les perspectives de futur dels infants.

 

D’altra banda,  ara que s’iniciarà un període electoral municipal, creus que s’implementaran les mesures del Pla Director de la Infància 2013-2016 aprovat per l’Ajuntament de Barcelona?. En la teva opinió s’estan aplicant adequadament al Raval?

El  Pla fa referència a la creació d’algun servei nou i que en l’actualitat desconeixo si s’ha desenvolupat  o no, però sí que hem comprovat que si el pressupost no augmenta per fer front al cost dels projectes no podrem mantenir un servei adequat. Veritablement es segueix sense tenir gaire en compte la franja d’edat de 0 a 3 anys.

 

Amb la crisis, s’ha agreujat la situació de les famílies immigrants, i concretament de les dones al Raval… Com heu notat aquesta situació en la vostra tasca quotidiana?

De moment hi ha una demanda de serveis que s’havien tancat fa anys, bugaderia i bany i la donació d’aliments… Per això estem cercant empreses patrocinadores  i donacions per desenvolupar una ajuda més eficaç. Les dones actualment no troben feina i la poca que troben està mal pagada i amb horaris extensos que no beneficien l’atenció i cura dels infants.

 

alt

 

 

Una de les vostres tasques es afavorir una integració real i positiva de la mainada (i de les seves famílies) al medi on conviuen. Pots explicar les activitats que organitzeu?

Per tal de potenciar la integració social, entre d’altres activitats, donem a conèixer i celebrem totes les festes tradicionals de les diverses famílies immigrants i celebrem les autòctones: Castanyada, Nadal, reis, carnestoltes, Pasqua, Sant Jordi i Sant Joan, amb totes les famílies conjuntament mitjançant activitats com a berenars amb aliments tradicionals. La setmana de Pasqua, per exemple,  fem durant tot un dia activitats familiars. I per Sant Jordi un acte social obert al barri.

 

Explican’s per què creus que es necessària una atenció especial a la petita infància com a prevenció per evitar una futura escletxa social de l’augment d’una joventut marginada.

Perquè tenen necessitats específiques en matèria de tracte físic, atenció emocional i orientació  curosa, així com pel que es refereix a temps i espai per al joc, l’exploració i l’aprenentatge socials, i considerem que en la vulnerabilitat dels infants s’engendra la pobresa i la discriminació quant són persones adultes; que créixer en una pobresa relativa destrueix el benestar, la integració social i l’autoestima de l’infant i redueix les oportunitats d’aprenentatge i desenvolupament. Créixer en condicions d’absoluta pobresa té, fins i tot, conseqüències més greus amenaçant la supervivència de la nena o nen i la seva salut. Resumint: realitzar els drets de l’infant en la primera infància és una manera efectiva d’ajudar a prevenir les dificultats personals, socials i educatives tant en  la  petita infància com en el seu futur.

 

Més informació a: Fundació 4 vents  Consulteu Info Premi]

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Eleccions 26 J. Candidates catalanes per Barcelona a diputades a les Corts

  Meritxell Batet Lamaña (PSC); Lucía Martín González (En Comú Podem); Esther Capella i Farré...

Maria Rosa Nogué

La Diada del corall

OPINIÓ 2018, la Diada a la Diagonal, la diada coral·lina, del color corall de les...

“El treball és un dret, banda de lladres”, diu Sihem Bensedrine, escriptora i periodista tunisiana que viu a Barcelona

Aquest és l’eslògan de protestes massives a Tunísia contra la dictadura de Ben Alí  “Tunísia...