Wednesday 19 June 2024

Wednesday 19 June 2024

Compartir

Catalunya: Edat, sexe i comorbiditat , principals factors associats a hospitalització i/o pitjor pronòstic Covid-19 / La Independent / Notícies gènere

Un estudi de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) revela que l’edat, el sexe i la comorbiditat són els principals factors associats a l’hospitalització o a un pitjor pronòstic dels pacients amb coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya.

 

wikipedia.cat

 

L’estudi ha analitzat els pacients ingressats als hospitals del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT).

D’acord amb les característiques sociodemogràfiques i clíniques, un dels factors associats a la malaltia és l’edat, amb una probabilitat 3 vegades més elevada d’hospitalització a partir dels 65 anys respecte als de 15 a 44 anys.

Un altre és l’ elevada càrrega de morbiditat, amb una probabilitat de ser hospitalitzat de gairebé 5 vegades la de la població amb risc basal. Les patologies de més risc serien: l’obesitat (27 %), la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) (18 %), la insuficiència cardíaca (20 %) o els trastorns psiquiàtrics (11 %).

Un tercer factor és el de pertànyer a col·lectius especialment vulnerables, com són aquelles persones ingressades en una residència assistida o amb discapacitat intel·lectual.

I finalment, assenyala que els homes tenen un 55 % més de probabilitat d’ingressar que les dones.

 

En pacients en hospitalització

De 65 a 74 anys tenen 8 vegades més probabilitat de morir; els de 75 a 84 anys, 16 vegades i els majors de 84 fins a 20 vegades.

Amb un nivell de morbiditat previ entre moderat i alt tenen més de 2 a 3 cops més probabilitat de morir que les persones amb menys morbiditat: insuficiència renal crònica (30 %), la insuficiència cardíaca (26 %) o la diabetis (18 %).

Per sexes, els homes tenen un 62 % més de probabilitats de morir que les dones un cop han ingre

Formar part de col·lectius especialment vulnerables, persones ingressades en una residència assistida o amb discapacitat intel·lectual greu.

Segons l’estudi es poden assignar aquests riscs a escala individual i per tant es pot emprar en la presa de decisions tant d’actualitat com en futurs escenaris de rebrot.

 

Per a més informació:

Factors de risc de mortalitat dels pacients hospitalitzats per COVID-19. Altes notificades al CMBD-AH

Factors pronòstics de ser hospitalitzat per COVID-19. Persones hospitalitzades

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Acte de Recolzament Feministes en Resistència. Honduras: Cattrachas i el moviment LGBTI

Comptarem amb la presència de : INDIRA MENDOZA, membra de l a Xarx a Lésbica...

Barcelona: “Survivantes de la Prostitution” de França La Independent / Notícies Gènere

Davant d’un debat que divideix profundament la societat, és important sentir la veu d’una categoria...

Si m’estimes, no t’acostis

OPINIÓ Aquest article, escrit des del cor (del confinament), està dedicat a la meva...