Després de dos anys de discussions i demores, les institucions comunitàries han arribat a un acord per concedir a les progenitores i als progenitors un permís parental de quatre mesos, 2 dels quals han de ser remunerats i instraferibles.
L’acord, anunciat com a imminent en diferents esmorzars amb la premsa, a la seu del Col·legi de Periodistes, per l’europarlamentària socialista Iratxe García i l’eurodiputat verd, Ernest Urtasun, integrants tots dos de la Comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere, pretén fer un pas més en l’àmbit de la conciliació en les famílies europees i reduir la bretxa laboral de gènere entre homes i dones a Europa.
De moment, el text inclou 1) la regulació d’un permís de deu dies quan neixen les criatures, que no existeix en molts països; 2) un baixa de 4 mesos lliures per a progenitores i progenitors dels quals dos seran remunerats i no transferibles entre pares i mares. La remuneració d’aquests dos mesos de permís pagat serà, almenys, el 65% del sou net, però es deixa llibertat als països per fixar la quantia si la volen superior.
Aquesta mesura afectaria a l’Estat espanyol que concedeix 5 setmanes des de 2018. Si s’aprovessin els pressupostos del govern socialista el permís passaria a 8 setmanes aquest 2019 (12 el 2020 i 16 el 2021). Àustria, Dinamarca, Eslovàquia, Finlàndia i Hongria, també en sortirien beneficiades perquè ara tenen nomès dos mesos transferibles.
La directiva, que tindrà un termini de tres anys per concretar-se i aprobar-se pel Parlament i el Consell, té un tercer apartat de drets i és la possibilitat que pares i mares, amb menors de vuit anys o amb familiars dependents, puguin reduir o flexibilitzar la jornada laboral per a la cura de les persones de la família que ho necessiti. En aquest punt, pràcticament tota la ciutadania europea se’n beneficiaria perquè només Holanda i Luxemburg (també la Gran Bretanya, però ja de sortida) tenen aquesta possibilitat en les seves normatives.