Divendres 06 desembre 2024

Divendres 06 desembre 2024

Compartir

Brusel.les: La UE aprova una directiva que concedeix 4 mesos de permís a pares i mares / La Independent / Notícies gènere

Després de dos anys de discussions i demores, les institucions comunitàries han arribat a un acord per concedir a les progenitores i als progenitors un permís parental de quatre mesos, 2 dels quals han de ser remunerats i instraferibles.

 

 

L’acord, anunciat com a imminent en diferents esmorzars amb la premsa, a la seu del Col·legi de Periodistes, per l’europarlamentària socialista Iratxe García i l’eurodiputat verd, Ernest Urtasun, integrants tots dos de la Comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere, pretén fer un pas més en l’àmbit de la conciliació en les famílies europees i reduir la bretxa laboral de gènere entre homes i dones a Europa.

De moment, el text inclou 1) la regulació d’un permís de deu dies quan neixen les criatures, que no existeix en molts països; 2) un baixa de 4 mesos lliures per a progenitores i progenitors dels quals dos seran remunerats i no transferibles entre pares i mares. La remuneració d’aquests dos mesos de permís pagat serà, almenys, el 65% del sou net, però es deixa llibertat als països per fixar la quantia si la volen superior.

Aquesta mesura afectaria a l’Estat espanyol que concedeix 5 setmanes des de 2018. Si s’aprovessin els pressupostos del govern socialista el permís passaria a 8 setmanes aquest 2019 (12 el 2020 i 16 el 2021). Àustria, Dinamarca, Eslovàquia, Finlàndia i Hongria, també en sortirien beneficiades perquè ara tenen nomès dos mesos transferibles.

La directiva, que tindrà un termini de tres anys per concretar-se i aprobar-se pel Parlament i el Consell, té un tercer apartat de drets i és la possibilitat que pares i mares, amb menors de vuit anys o amb familiars dependents, puguin reduir o flexibilitzar la jornada laboral per a la cura de les persones de la família que ho necessiti. En aquest punt, pràcticament tota la ciutadania europea se’n beneficiaria perquè només Holanda i Luxemburg (també la Gran Bretanya, però ja de sortida) tenen aquesta possibilitat en les seves normatives.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Quart feminicidi a Catalunya aquest 2014

El Govern de la Generalitat, a través de Montse Gatell, presidenta de l’Institut Català de...

maribel

Diferents formes per una confluència

OPINIÒ És any d’eleccions diverses i el panorama de la política electoral, candidatures, acords,...

La demarcació de Barcelona lidera la presència de dones alcaldesses de tot Catalunya

En l’acte “38 anys d’Ajuntaments Democràtics: 182 alcaldesses i 765 alcaldes”, organitzat per l’Associació...