Missió Internacional d’expertes conclou gira per la regió
El Carib i Centreamèrica (CA) ocupen el tercer i quart lloc, respectivament, en la taxa d’assassinats de dones a nivell mundial, i són El Salvador i Guatemala els països de la regió més violents contra la població femenina.
La Missió Internacional “Per l’Accés a la Justícia de les Dones a la Regió Mesoamericana”, de visita a El Salvador, va reportar que segons dades de la Policia Nacional Civil des de començament de 2011 s’han registrat 582 morts violentes de dones en aquest país centreamericà.
La Missió, integrada per advocades, investigadores i activistes de CA, Espanya i Mèxic, va explicar que el 95 per cent d’aquests casos no han estat castigats, pel que ha acusat “l’alt grau d’impunitat” que preval a El Salvador.
D’acord amb l’Estudi Global d’Homicidis de l’ONU 2011, El Salvador, Jamaica i Guatemala són els tres primers països amb més casos de feminicidi a CA i el Carib, amb taxes superiors als 10 per cada 100 mil dones.
Denúncies
Les integrants de la Missió es van reunir amb organitzacions de la societat civil, víctimes de violència i autoritats, per analitzar la situació del feminicidi a la nació centreamericana, i van emetre diverses recomanacions a l’Estat salvadorenc.
El grup d’expertes-integrat per l’especialista en violència de gènere Mercedes Ruiz-Giménez, la doctora en Ciències Socials Julia Monárrez, i la coordinadora de l’Observatori Ciutadà Nacional del Feminicidi (OCNF), Maria de la Luz Estrada-, va advertir que El Salvador és un país amb un alt índex de violència pel fet que es troba emmarcat en un context de narcotràfic i delinqüència organitzada.
Aquesta situació-van afegir les especialistes-s’agreuja amb la desigualtat social que es tradueix en pobresa i atur, i amb una cultura discriminatòria contra les salvadorenques que arriba a la seva màxima expressió amb el feminicidi.
La Missió Internacional va proposar que es millori la currícular educativa per tal de transformar la cultura misògina i patriarcal, i assignar recursos per a la implementació de la Llei especial integral per a una vida lliure de violència per les dones, que entra en vigor el pròxim gener.
Les expertes plantejen que sigui l’Institut Salvadorenc de les Dones (Isdemu) el que supervisi l’aplicació d’aquesta legislació, i promogui campanyes permanents perquè es difongui entre tota la població.
La Missió també va demanar a l’Estat salvadorenc que dissenyi un sistema estadístic i d’indicadors sobre violència de gènere, i que investigui eficaçment els casos de feminicidi.
En el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, que es commemora aquest 25 de novembre, la Missió Internacional “Per l’Accés a la Justícia de les Dones a la Regió Mesoamericana”, va visitar en dies recents Mèxic i Guatemala i ha acabat la seva gira avui a El Salvador.